Prevenirea cancerului esofagian

Actualizat: 21 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Medicii nu pot explica intotdeauna de ce unele persoane dezvolta cancer si altele nu. Oamenii de stiinta au studiat tiparele generale de cancer din populatie pentru a afla care din lucrurile din jur si actiunile vietii de zi cu zi pot creste riscul de aparitie al cancerului.

Orice lucru care creste riscul de aparitie al unei boli este numit factor de risc, iar orice lucru care scade acest risc este numit factor protector. Unii factori de risc pentru cancer pot fi evitati, dar multi nu pot fi. De exemplu, desi fumatul poate fi oprit, genele mostenite de la parinti nu pot fi alese.

Fumatul si mostenirea unor gene specifice pot fi considerati factori de risc pentru anumite tipuri de cancer, dar numai fumatul poate fi evitat. Prevenirea inseamna evitarea factorilor de risc si cresterea factorilor protectori care pot fi controlati pentru ca riscul de aparitie al cancerului sa fie scazut.

Desi multi factori de risc pot fi evitati, e important de retinut ca evitarea lor nu este o garantie ca boala nu va aparea. De asemenea, multe persoane cu un anumit factor de risc nu vor dezvolta cancer. Unele persoane sunt mai sensibile la factorii care pot determina aparitia cancerului.

Pacientii se vor adresa medicilor pentru aflarea metodelor de prevenire ale cancerului care sunt eficiente fiecaruia in parte.

Prevenirea cancerului esofagian

Cancerul esofagian este cancerul localizat la nivelul esofagului, care este un conduct muscular prin care mancarea ajunge in stomac. Majoritatea cancerelor esofagiene sunt fie adenocarcinoame, fie carcinoame ale celulelor scuamoase.

Ambele tipuri de cancer se gasesc la nivelul tesutului care captuseste esofagul in interior. Cancerul de tip scuamos apare in portiunea superioara a esofagului in apropierea gatului, iar adenocarcinoamele apar in portiunea inferioara a esofagului in apropierea stomacului.

Semnificatia cancerului esofagian

Numarul cazurilor noi de cancer de tip scuamos este in scadere. Barbatii afra-americani sunt mai predispusi la aparitia carcinomului scuamos decat caucazienii. Riscul pentru acest tip de cancer creste odata cu varsta pentru toate grupele rasiale.

Numarul cazurilor noi de adenocarcinoame esofagiene a crescut in ultimele doua decade. Prevalenta acestuia este mai mare decat a carcinomului scuamos esofagian in Statele Unite si Europa de vest.

- fumatul si alcoolul – cancerul esofagian de tip scuamos este puternic asociat cu acestea. Studiile au aratat ca evitarea fumatului si alcoolului scade riscul dezvoltarii cancerului esofagian;

- dieta – o dieta bogata in fructe, legume verzi si galbene si legume de tipul verzei, broccoli, conopida pot scadea riscul aparitiei cancerului esofagian de tip scuamos;

- antiinflamatoare nesteroidiene – unele studii au aratat ca folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene (aspirina si alte medicamente care reduc febra, inflamatia, durerea) este asociata cu un risc scazut de dezvoltare ambelor tipuri de cancer esofagian;

- infectia cu Helicobacter Pylori si atrofia gastrica – infectia cu Helicobacter pylori determina inflamatia si ulceratia mucoasei gastrice, care poate duce la atrofie gastrica (afectiune in care celulele mucoasei gastrice sunt distruse). Atrofia gastrica poate creste riscul de aparitie al cancerului esofagian de tip scuamos;

- refluxul gastroesofagian si esofagul Barrett – refluxul gastric (reintoarcerea continutului gastric in portiunea inferioara a esofagului) poate irita esofagul si, in timp, poate cauza aparitia esofagului Barrett.

Esofagul Barrett este o afectiune in care celulele care tapeteaza partea inferioara a esofagului s-au modificat sau au fost inlocuite de celule anormale care pot duce la adenocarcinom.

Nu se stie daca tratamentul chirurgical sau orice alt tratament medical care poate opri refluxul gastroesofagian vor reduce riscul de dezvoltare a adenocarcinomului esofagian.

Importanta cancerului esofagian

Cancerul esofagian este cancerul localizat la nivelul esofagului, care este un conduct muscular prin care mancarea ajunge in stomac. Majoritatea cancerelor esofagiene sunt fie adenocarcinoame, fie carcinoame ale celulelor scuamoase.

Ambele tipuri de cancer se gasesc la nivelul tesutului care captuseste esofagul in interior. Cancerul de tip scuamos apare in portiunea superioara a esofagului in apropierea gatului, iar adenocarcinoamele apar in portiunea inferioara a esofagului in apropierea stomacului.


Citeste si despre:

Importanta cunoasterii factorilor de risc in cancerul esofagian Factori declansatori in aparitia cancerului esofagian Ce este cancerul gastrointestinal? Cancer Simptome obisnuite care pot semnala cancerul Relatia intre alimentatie si cancer Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Legatura dintre alimentatie si cancer Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Cancerul pancreatic Regimul alimentar in cancer Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) 8 alimente care ajuta corpul sa lupte cu cancerul Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti