10 sfaturi utile in prevenirea cancerului

Actualizat: 08 Octombrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cancerul este, poate, boala de care ne temem cu totii. Am auzit atatea lucruri negative despre ea, iar prognosticul este adesea destul de nefavorabil incat sa ne faca sa ne gandim foarte des: cum putem evita o astfel de afectiune, ce putem face sa o prevenim? Datorita interesului crescut in acest subiect, specialistii au considerat utila realizarea unei liste cu recomandari menite sa ne ajute sa evitam aparitia acestei afectiuni. Ea include atatea sfaturi dietetice, cat si referitoare la stilul de viata adoptat.

Cele mai importante recomandari medicale

1. Pastrarea unei greutati corporale in limite normale pentru varsta si inaltimea fiecarei persoane, greutate ce trebuie calculata astfel incat sa nu se ajunga nici in extrema de subponderabilitate;
2. Practicarea unor exercitii fizice zilnice, timp de 30 de minute, de intensitate moderata, in incercarea de a evita un stil de viata sedentar;
3. Evitarea bauturilor dulci, ce contin mult zahar si limitarea aportului de produse alimentare bogate in calorii si lipsite de principii nutritive. Specialistii ne recomanda sa ne ferim in special de alimentele cu un continut redus de fibre insa cu un continut foarte bogat in glucide si lipide;
4. Consumarea de legume si fructe proaspete “in exces”. Aportul vitaminic, de fibre si minerale esentiale joaca un rol foarte improtant in mentinerea unei stari bune de sanatate. Organismul primeste astfel nutrienti care il pot ajuta sa lupte impotriva bolilor;
5. Consumarea de produse pe baza de cereale integrale;
6. Limitarea consumului de carne rosie (abundenta in grasimi animale - porc, oaie), si inlocuirea ei cu carne slaba, de peste, sau pui. De asemenea este foarte recomandat sa evitam carnea procesata intens industrial, bogata in aditivi si condimente care ii sporesc gustul, ii confera o culoare apetisanta, dar care sunt recunoscuti a fi implicati in carcinogeneza;
7. Evitarea consumului excesiv de alcool. Specialistii nu considera ca ar trebui sa eliminam cu totul alcoolul, insa ar trebui sa ne limitam la un pahar de vin pe zi (in cazul femeilor) sau doua pahare (in cazul barbatilor);
8. Limitarea consumului alimentelor bogate in sodiu. Produsele sarate excesiv dauneaza organismului in foarte multe feluri, predispunandu-l unor afectiuni cronice importante;
9. Evitarea unor suplimente naturiste care promit minuni in protectia impotriva cancerului. Deocamdata nu s-a gasit un leac minune, o substanta care administrata periodic sa ne fereasca de aceasta boala, deci nu trebuie sa credem ceea ce este trecut pe ambalajele unor astfel de descoperiri revolutionare;
10. Mentinerea alimentatiei naturale a bebelusilor pentru minim 6 luni (hranire exclusiva la san) si ulterior incercarea diversificarii hranei. Laptele ofera o buna protectie organismului bebelusului, avand o serie de beneficii ce se vor resimti si in viata adulta. Nou nascutii alaptati la san se imbolnavesc mult mai greu, au un organism mult mai rezistent, iar acest lucru se va mentine si in viata adulta;
11. Respectarea recomandarilor igieno-dietetice precum si respectarea indicatiilor terapeutice dupa tratamentul initial al unor neoplazii. Daca sunt respectate astfel de recomandari, sansele de supravietuire, perioada si calitatea vietii pacientilor sunt mult imbunatatite.

Importanta acestor recomandari medicale

Din dorinta de a face cat mai populare aceste recomandari dietetice si de stil de viata, specialistii si-au explicat alegerile. De ce este atat de important sa ne mentinem greutatea? Doar din punct de vedere estetic, sau si din punct de vedere al sanatatii? De ce o viata activa este mai importanta decat o viata sedentara, si de ce regimul alimentar trebuie imbogatit cu fructe si legume proaspete? Explicatiile alegerilor expertilor sunt prezentate in cele ce urmeaza.

Greutatea unei persoane spune foarte multe despre stilul de viata, despre regimul alimentar si despre respectul fata de propriul corp. Principiul “grasa si frumoasa” nu mai este de foarte mult timp agreat de specialisti. Supraponderabilitatea este un inamic periculos, poate cel mai periculos al unui organism sanatos. Supraponderabilitatea este cea care creste riscul de afectiuni cronice metabolice, cardiace, cardiovasculare, reumatologice, musculoscheletale.

Un pret prea mare de platit, in conditiile in care obezitatea poate fi tratata corespunzator. Supraponderabilitatea creste semnificativ riscul de aparitie a cancerului de colon, de san, de esofag si a cancerului renal, uterin si gastric! Mentinerea unei greutati normale se poate obtine prin dieta si prin activitate fizica regulata, deci multe din recomandarile specialistilor sunt, de fapt, interdependente.

Cel mai bine ar fi daca am incerca sa facem sport minim 30 de minute pe zi. Putem incerca joggingul dimineata sau seara, cand ne permite programul, putem face exercitii aerobice in propria camera si putem de asemenea completa acest program cu mersul zilnic pe jos. Dieta are si ea un rol important si chiar daca nu va garanta ca nu ne vom imbolnavi, ea poate totusi reduce semnificativ riscul de aparitie a cancerului, precum si a altor afectiuni. Specialistii insista sa consumam minim 5 portii de fructe si legume proaspete pe zi, iar regimul alimentar sa il imbogatim cu cereale integrale.

Fructele si legumele sunt surse excelente de antioxidanti, substante naturale care ne pot proteja de aparitia unor modificari cu potential carcinogen, si care in plus promoveaza si buna functionare a sistemului imun al organismului, favorizand mentinerea homeostaziei interne. Cerealele, alaturi de legume, pot aduce un important aport de fibre vegetale, stimuland tranzitul intestinal normal si reducand astfel riscul de aparitie a constipatiei, ceea ce poate fi un factor de risc in aparitia cancerului de colon.

In plus, un regim bogat in fructe si produse naturale, si redus in lipide si zaharuri procesate poate preveni obezitatea, aceasta rasfrangandu-se la randul ei negativ asupra riscului de cancer. Specialistii ne recomanda sa ne tinem departe de suplimente magice, insa nu si de cele vitaminice clasice, continand vitamina C, vitamina A, si E, sau vitamina D. Se pare ca vitamina D poate reduce riscul de cancer de colon.

Cum sa respectam mai usor aceste recomandari

Specialistii stiu ca, daca pana in acest moment, aveam o viata sedentara, ne va fi greu sa ne urnim de pe scaun si sa mergem sa alergam. Daca preferam dulciurile, chipsurile si saratelele, nu le vom inlocui cu usurinta cu legume sau fructe. De aceea, specialsitii au realizat o lista cu sfaturi practice pentru cum ne putem modifica stilul de viata nesanatos si astfel putem reduce riscul de aparitie a unor boli cronice grave.

Pentru evitarea acumularii unei greutati in plus, cel mai bine ar fi sa ne cantarim periodic si sa ne si masuram, din cand in cand, ca o completare a informatiilor oferite de cantar. Masurarea circumferintei abdominale ofera imformatii exacte, chiar daca adesea prea dure, despre procentul de grasime din corp. Este un fapt stiu: circumferinta abdominala crescuta indica o posibila supraponderabilitate. Specialistii considera ca optim ar fi ca circumferinta sa fie in jur de 90 de cm la barbati si 80 de cm la femei (sau mai putin).

Exercitiile fizice sunt foarte importante, insa daca nu suntem obisnuiti cu ele putem incerca pentru inceput efectuarea lor fractionata. Dimineata cate 10 - 15 minute, seara alte 15 - 20 de minute. Cu timpul vom ajunge sa lucram mai mult, iar gradul de complexitate al exercitiilor va putea fi si el crescut. Prin realizarea zilnica de exercitii fizice organismul va stimula producerea unor substante care faciliteaza arderea grasimilor, iar concentratia acestora este mentinuta constanta prin continuarea programului fizic.

Aceasta este explicatia pentru care specialistii insista ca exercitiile fizice, chiar daca la inceput mai usoare, sa fie realizate zilnic, in masura in care timpul ne permite. Alimentele prea dulci nu sunt incriminate in mod direct in aparitia cancerului, ci indirect, prin faptul ca aduc organismului prea multe calorii goale, lipsite de valoare nutritiva. Pentru inceput putem incerca inlocuirea lor cu fructe, care ne potolesc pofta de ceva dulce si sunt in acelasi timp gustari sanatoase, bogate in antioxidanti. Oferta este inca foarte variata, in special ca deja au aparut pe piata si fructele specifice toamnei.

Dieta poate fi imbogatita zilnic cu fructe si legume proaspete, iar astfel ne putem satisface si nevoia de nou. Adaugand legume variate in salate, in sosuri si la fripturi, masa va fi mai gustoasa, iar organismul va fi imbogatit cu nutrienti de care pana acum, poate, il privam in mod constant. Cu cat va fi mai colorata masa, cu atata mai bine: spanac, varza, rosii, cartofi, morcovi, ceapa, usturoi, si exemplele pot continua. Masa nu trebuie sa devina monotona, monocolora. De ce sa ne limitam la doar cateva legume (cel mai adesea la rosii si cartofi), cand oferta pietei este atat de bogata?

Alcoolul este un factor de risc in special pentru cancerul de colon si san, femeile trebuind din acest motiv sa fie mult mai atente. Desi tendinta actuala este de a se consuma alcool in mod liber, fara a se tine cont de numarul paharelor, specialistii ne recomanda ca incet incet sa renuntam la aceasta practica. Un pahar pe zi (pentru femei) si doua pentru barbati este maximul aprobat, acesta fiind si cel are poate influenta benefic sanatatea, daca este vorba de vin.

Carnea rosie ar trebui si ea consumata cu o limita: aceasta ar trebui sa fie 500 de grame/ saptamana. Daca simtim nevoia de mai multa carne in dieta, cel mai bine este sa consumam carnea slaba, de pui sau peste. Pentru experiente culinare deosebite, putem incerca si fructele de mare: sanatoase si foarte gustoase. In plus, astfel de tipuri de carne pot fi mult mai usor asezonate cu legume proaspete, conform preferintelor, deci beneficiile sunt mult mai numeroase. Specialistii nu considera ca trebuie sa eliminam complet carnea rosie din regimul alimentar zilnic, insa trebuie doar sa o consumam cu moderatie.

Daca restul recomandarilor au avut indicatii mai laxe, si le puteam aplica regimului nostru treptat si in timp, in ceea ce priveste consumul de sare, specialistii nu mai sunt atat de ingaduitori. Se considera ca limita maxima admisa se situeaza la 2400 de mg de sare/ zi, si aceasta nu trebuie depasita, deoarece sodiul in exces influenteaza negativ intregul organism.

Alimentele disponibile in prezent sunt destul de bogate in sodiu, insa aportul lui poate fi controlat daca citim cu atentie informatiile nutritionale pe care producatorii le trec pe ambalaj. Calculand continutul aproximativ in sodiu al fiecarei portii, ne putem feri organismul de un exces periculos de sare. Specialistii nu ne recomanda sa ne bazam pe suplimentele ce promit minuni, deoarece acestea nu au proprietati miraculoase. Cel mai bine este sa incercam sa ne luam vitaminele si antioxidantii din alimentele naturale, si in cazul in care mai este nevoie, sa completam cu suplimente vitaminice, insa nu cu ceaiuri sau remedii naturiste. Continutul acestora este adesea necunoscut, iar uneori chiar suspect.

O recomandare farte importanta pentru proaspetele mamici este cea privitoare la alaptare. Beneficiile pentru copil, dar si pentru mama, sunt foarte importante si nici o alimentatie artificiala, oricat de completa, nu le poate asigura la fel de bine. Protectia oferita de catre laptele matern se manifesta inca din primele zile postpartum si se pastreaza ani de-a randul.

In ceea ce priveste recomandarile facute in mod special pacientilor care au supravietuit unui cancer, acestea constau in principal in respectarea indicatiilor medicului curant. Fiecare caz are particularitatile sale, si doar medicul care s-a ocupat de acesta le cunoaste. De aceea, pacientii nu trebuie sa ezite sa isi consulte medicul daca au nelamuriri cu privire la instituirea unor masuri igieno-dietetice specifice dupa tratamentul chirugical sau chimiostatic. Tratametul in cancer nu se incheie o data cu excizia tumorii, de exemplu. El este planificat in mai multe etape si este adesea foarte complex, iar recomandarile dietetice si cele referitoare la factorii de risc si stilul de viata trebuie respectate intocmai, deoarece pot influenta modul in care organismul se recupereaza.

Simplificarea preventiei cancerului

Prea multe sfaturi? Recomandari prea complicate sau prea greu de aplicat? Specialistii s-au gandit la toate si au reusit sa rezume toate acestea in trei indicatii vitale:
1. Respectarea unei diete pe baza de legume, fructe si carne slaba!
2. Adoptarea unui stil de viata activ cu un minim de 30 de minute de sport zilnic!
3. Mentinerea unei greutati optime tot timpul!

De retinut!
Aceste recomandari sunt menite sa reduca factorii de risc si modul in care ei influenteaza aparitia unor forme de cancer, si nu sunt destinate vindecarii, eliminarii sau asigurarii unei protectii absolute impotriva cancerului. Etiologia acestei afectiuni, plurifactoriala si adesea incomplet inteleasa, face foarte greu de realizat un regim igieno-dietetic care sa fie 100% sigur impotriva aparitiei cancerului. Deocamdata nu putem decat incerca sa reducem factorii de risc cunoscuti. Asupra altor factori, cum ar fi cei genetici, nu putem actiona, insa alimentatia si viata sedentara le putem controla.


Citeste si despre:

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Modificarile patologice ale unghiilor Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Fibrele si bolile diverticulare Ce spun unghiile despre sanatatea organismului? Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate HIV si SIDA: care este legatura? Recomandari pentru evitarea dezvoltarii neoplaziei mamare Arsuri stomac Metode contraceptive Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic