Leucoplazie

placa sau pata alba, aparand pe mucoasa bucala, mai ales pe comisurile bucale si pe fata interna a obrajilor, mai rar pe limba, pe palatul bucal sau pe gingii. Originea sa trebuie sa fie cautata in intoxicatia tabagica. Leziunile cuprind uneori levuri din tipul candida albicans. Doar evolutia lor sub tratament antifungic dezvaluie daca ele sunt cauzate de o ciuperca (in caz de disparitie completa a leziunilor dupa tratament) sau daca leueoplazia s-a instalat pe o leziune preexistenta.

Tratament - Acesta consta in suprimarea factorilor declansanti (tutun, sub forma de tigara sau guma de mestecat). In caz de suprainfectie cu candida albicans, baile alcaline, cu bicarbonat de sodiu si antifungicele locale sunt tratamentele prescrise. Plajele reziduale pot fi distruse si ele prin chirurgie sau prin laser cu dioxid de carbon, fiind necesara o singura sedinta, cu scopul de a evita evolutia lor catre o tumora canceroasa.
Sinonim: leucoplakie.

Citeste si despre:

Leucoplazia - leziunea premergatoare cancerului oral Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin 15 simptome de cancer ignorate de barbati HIV Ce spune dantura despre starea de sanatate? Semnele timpurii ale cancerului de piele Candidomicozele: etiologie, complicatii si tratament Semne ale cancerului cavitatii bucale ce nu trebuie ignorate Mononucleoza infectioasa – tablou clinic, diagnostic si tratament