Bolile pancreasului

Actualizat: 20 Ianuarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati


Pancreasul, organ esential pentru supravietuire, este localizat in cavitatea abdominala, in etajul superior al acesteia. Fiind un organ cu rol foarte important in digestie, este situat  intre ficat (situat in dreapta si deasupra pancreasului), stomac (situat  in stanga), coloana vertebrala (situata in spatele pancreasului) si splina (situata in stanga lui). Pancreasul este compus din cap, corp si coada. Capul pancreasului este inconjurat de duoden, care este prima portiune a intestinului subtire

Pentru a-si indeplini functia, pancreasul are o structura speciala, fiind format din mai multe insule de celule, cu rol foarte bine stabilit. In interiorul pancreasului, intre aceste insule de tesut, exista mici ducte (canale) care transporta lichidele produse aici, printr-un canal colector numit ductul pancreatic, iar acesta le permite curgerea mai departe, de-a lungul pancreasului, de la coada la cap, catre duoden (intestin subtire). In acelasi timp, de la ficat si vezicula biliara este transportata bila, care curge prin canalele biliare si este colectata in final in calea biliara principala.

Aceasta traverseaza capul pancreatic la nivelul duodenului.  Cele doua canale, cel biliar principal si cel pancreatic, se intalnesc inainte de intrarea in duoden si au o deschidere comuna spre intestinul subtire. Prezenta lor la acest nivel este esentiala in procesul digestiei, deoarece alimentele provenite din stomac trebuie descompuse in fragmente mici care sa poata fi absorbite si utilizate de organism. Descompunerea lor se face prin reactii chimice intre componentele alimentare si enzimele (proteine) produse de ficat si pancreas si transportate la acest nivel prin cele doua canale principale.

Tipuri de tesut

Pancreasul este alcatuit din doua tipuri de tesut:

- Exocrin - produce enzimele pancreatice, care sunt necesare in procesul de digestie a alimentelor. Ele digera grasimileproteinelecarbohidratii, astfel incat acestea sa poate fi absorbite de intestin. Sucurile pancreatice joaca un rol important in mentinerea sanatatii. In mod normal, enzimele sunt create de pancreasul exocrin si transportate catre duoden intr-o forma inactiva, fiind activate in intestinul subtire atunci cand este necesar. Tesutul exocrin fabrica si bicarbonati, care au rolul de a neutraliza acizii din stomac.   

- Endocrin - produce hormonii numiti insulina si glucagon si ii elibereaza in fluxul sanguin. Acesti hormoni regleaza transportul de glucoza catre celulele organismului si sunt importanti in producerea energiei. De la nivelul pancreasului endocrin,  insulina si glucagonul sunt preluate de vasele de sange. Ambele sunt extrem de importante pentru reglarea cantitatii de zahar (glucoza) din sange.

Care sunt bolile de pancreas?

- Diabetul zaharat
- Pancreatita acuta
- Pancreatita cronica
- Deficitul de enzime pancreatice
- Cancer pancreatic

Diabetul zaharat

Frecvent diabetul zaharat este cauzat de deficitul de insulina. Insulina este necesara pentru mentinerea in limite normale a glucozei - sursa majora de energie. Atunci cand secretia de insulina de catre pancreas nu mai este adecvata, glucoza se acumuleaza in sange, si uneori si in urina. In acest caz, pacientii necesita injectii zilnice cu insulina. Nivelul ridicat de glucoza din sange conduce in timp la modificari semnificative ale vaselor de sange de la nivelul ochilor, rinichilor, inimii, picioarelor si nervilor periferici.

La unii pacienti, pancreasul produce o cantitate suficienta de insulina, dar, din cauze uneori necunoscute, aceasta nu este utilizata de organism si se poate declansa, totusi, diabetul. De regula, acesti pacienti sufera de supraponderabilitate si cu greu pot pierde kilogramele in plus. In aceasta situatie se recomanda, pe langa regim alimentar adecvat si  exercitii fizice pt scaderea greutatii,  administrarea unui tratament medicamentos care sa ajute la eliberarea de insulina din pancreas sau care sa imbunatateasca utilizarea glucozei de catre tesuturi.


In toate cazurile de diabet zaharat este important sa se mentina un nivel normal sau aproape normal de glucoza in sange pentru a preveni sau intarzia complicatiile bolii.

Pancreatita

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului. Aceasta este cauzata de faptul ca enzimele digestive ale pancreasului exocrin se activeaza local, in interiorul pancreasului in loc de duoden, si incep sa digere pancreasul. Principalele simptome sunt durerile abdominale, greata si varsaturile.


Pancreatita acuta


Afectiunea poate implica o singura criza sau mai multe crize recurente, care de obicei apar brusc. In acest caz  durerile abdominale sunt deseori severe; totodata aceasta afectiune poate conduce la sangerare interna si infectie, punand in pericol viata pacientului. In cazul pancreatitei acute, nivelul de enzime pancreatice din sange sunt crescute; acestea pot circula catre alte organe din organism, provocand socul si insuficienta organului respectiv.
Cele mai frecvente cauze: boli ale cailor biliare (obstructie, calculi biliari, nisip), consumul excesiv de alcool, traumatisme fizice ale cavitatii abdominale, hiperlipidemie si hipercalcemie
Dintre afectiunile cele mai frecvente ale  veziculei biliare care impiedica functionarea normala a acesteia, amintim litiaza biliara - caz in care apar pietre la vezicula biliara sau depuneri in ductele biliare.
Accidente sau traume la nivelul cavitatii abdominale superioare (majoritatea apar in urma accidentelor rutiere) pot provoca pancreatita.

Alte cauze ale pancreatitei acute: anumite infectii virale: oreion, virusul Coxsackie B, HIV, adenovirusuri, ereditatea , anumite medicamente, afectiuni congenitale (malformatii din nastere) ale pancreasului. Exista si cazuri rare, in care pancreatita acuta apare din motive necunoscute.

Simptome, diagnostic si tratament

Principalele simptome ale pancreatitei sunt durerile acute, severe in partea superioara a abdomenului, insotite deseori de varsaturi si febra, insotite de alterarea starii generale. Diagnosticul este stabilit de catre medic in urma consultului si in urma analizei enzimelor pancreatice din sange si a unor investigatii imagistice: ecografia abdominala cu ultrasunete sau tomografia computerizata indica existenta unui pancreas marit. Principalul tratament al bolii este repausul, necesar pentru vindecarea tesuturilor. Totodata, va fi necesara spitalizarea, unde pacientul se va odihni, iar hranirea se va face pe cale intravenoasa si vor fi administrate medicamente pentru durere.

Cand pancreatita este cauzata de calculi biliari este necesara interventia chirurgicala care presupune eliminarea veziculei biliare. Uneori poate fi recomandata si Colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERPC), care prespune introducerea unui tub flexibil in cavitatea bucala pana la intestinul subtire. Un cateter de dimensiuni reduse este apoi introdus in ductul biliar pentru a se constata daca sunt sau nu prezente pietre.

Convalescenta si recuperare

Majoritatea pacientilor care au aceasta afectiune se vindeca destul de bine, desi acest lucru s-ar putea sa nu fie valabil daca boala a fost declansata de consumul excesiv de alcool. Dupa perioada de recuperare, pacientul trebuie sa isi modifice stilul de viata pentru a preveni recurentele. Se va evita consumul de alcool, medicamente, se va incerca mentinerea unei valori scazute a trigliceridelor din sange.

Pancreatita cronica

Este o boala caracterizata prin dureri abdominale cronice sau persistente. Afectiunea evolueaza lent, deseori spre distrugerea lenta a pancreasului si poate declansa insuficienta pancreatica, infectii bacteriene si diabet zaharat tip 2. Cauzele principale ale pancreatitei cronice sunt bolile vezicii biliare (obstructia ductelor) si alcoolismul. Alte fenomene care provoaca boala includ fibroza chistica, hipercalcemia, hiperlipidemia, unele medicamente si boli autoimune.

Simptomele sunt recurente, moderate, diferite de cele severe ale pancreatitei acute. Tratamentul implica odihna, medicatie si restrictii alimentare. Consumul de alcool este absolut interzis. Cu toate acestea, in cazul in care boala este avansata si pancreatita s-a cronicizat, durerea constanta se poate manifesta chiar daca a incetat consumul de alcool.

Diagnosticul se face prin masurarea valorilor enzimelor din sange, prin efectuarea CT abdominal, radiografiei, ultrasunete (ecografia abdominala) sau alte examene. Poate fi necesar un test endoscopic. Un cateter mic din plastic este introdus in ductele pancreasului si se injecteaza substanta de contrast. Apoi se vor face radiografii pentru a se urmari cursul substantei. Ocazional pot aparea probleme atunci cand pacientii devin dependenti de calmantele recomandate pentru controlarea durerilor. simptomelor. Deseori, este recomandata interventia chirurgicala pentru inlaturarea durerii.

Cancerul pancreatic

Si la nivelul pancreasului, ca si in cazul altor organe ale corpului, se pot dezvolta tumori maligne sau benigne. Tumorile canceroase) pot secreta hormoni al caror nivel ridicat cauzeaza efecte negative asupra organismului. De exemplu, insulina poate fi secretata in cantitati excesive, iar acest lucru duce la aparitia unui nivel periculos de scazut de zahar in sange (hipoglicemie). Un alt hormon, gastrina, poate stimula stomacul sa secrete acid clorhidric care provoaca ulcer peptic si alte afectiuni la nivelul stomacului.

Cancerul pancreatic este o boala maligna grava, dificil de tratat. Tulburarea se manifesta la adultii de varsta mijlocie, primul simptom fiind durerea surda in partea superioara a abdomenului, care poate radia in spate. Poate aparea si icterul atunci cand este blocat ductul biliar, care transporta bila de la ficat catre pancreas. Chirurgia este singura forma eficienta de tratament pentru cancerul de pancreas.


Factorii de risc pentru cancerul de pancreas sunt
: fumatul, varsta, sexul (aceasta boala este frecvents intalnita la barbati), pancreatita cronica si expunerea la unele substante chimice industriale. Majoritatea (95%) dintre cancerele pancreatice sunt adenocarcinoame, care se dezvolta in tesuturile exocrine. Cancerul pancreatic este foarte dificil de detectat in stadii incipiente, intrucat simptomele sunt absente sau nespecifice: dureri abdominale, greata, pierderea poftei de mancare si uneori icter. Doar aproximativ 10% din cazurile de cancer sunt diagnosticate la timp.

Insuficienta pancreatica

Insuficienta pancreatica este incapacitatea pancreasului de a produce si/sau transporta suficiente enzime digestive si sa permita absorbtia acestora. De obicei, aceasta afectiune apare ca rezultat al unei leziuni pancreatice , cauzata de diferite conditii. Cel mai frecvent, este asociata cu fibroza chistica la copii si cu pancreatita cronica la adulti si rareori este asociata cu cancerul pancreatic.

Enzimele digestive ale pancreasului sunt necesare pentru descompunerea proteinelor, grasimilor, carbohidratilor din produsele alimentare ingerate. Cand exista o deficienta a acestor enzime, substantele nutritive nu sunt absorbite si apare malnutritia si pierderea in greutate. Aceasta situatie poarta denumirea de sindrom de malabsorbtie intrucat intestinul nu este in masura sa absoarba substantele nutritive.

Cele doua simptome majore sunt diareea (deseori cu urme de grasime in scaun) si pierderea in greutate. Simptomele sunt specifice oricarei forme de pancreatita, inclusiv celor cauzate de traume sau infectii. Enzimele pancreatice pot fi administrate oral pentru a le inlocui pe cele care nu mai sunt produse de catre pancreas.


Citeste si despre:

Bolile autoimune Pancreatita cronica (Inflamatia cronica a pancreasului) Detoxifierea pancreasului Ce boli tradeaza caracteristicile materiilor fecale Bolile sistemului imunitar Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Dureri care ascund boli in cavitatea toracica si abdominala Boli care te pot ucide in 24 de ore Care sunt bolile la care esti predispus in functie de grupa ta de sange? Afectiunile pancreasului - necroza pancreatica Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina