Hipercalcemie

crestere anormala a calcemiei (nivelul de calciu in sange) mai mult de nivelul de 2,75 milimoli, adica de 110 miligrame, la litru. O hipercalcemie este cauzata, de cele mai multe ori, de o crestere a secretiei glandelor paratiroide, la randul ei legata de un adenom paratiroidian.

Simptome - Hipercalcemia se manifesta prin oboseala, sete intensa, dureri abdominale insotite de greturi si de constipatie, de depresie. Evolutia hipercalcemiei poate sa fie acuta, riscand atunci sa se complice prin tulburari ale starii de constienta si tulburari ale ritmului cardiac, chiar printr-o cliplire a inimii, fie cronica, dar provocand in continuare o osteoporoza sau complicatii renale: nefrocalcinoza (depozite de multiple microcristale de calciu in parenchimul renal) si calculi ai cailor urinare, care conduc adesea la o insuficienta renala.

Tratamentul - Este cel al cauzei: ablatia chirurgicala a unui adenom paratiroidian, de cele mai multe ori. Formele grave necesita o spitalizare de urgenta.

Citeste si despre:

Hipercalcemia Hipercalcemia: cauze, simptome si tratament Managementul greturilor si varsaturilor la pacientii oncologici Hipervitaminoza D Ce determina scaderea inexplicabila in greutate Acromegalia Tratamentul osteoporozei Hiperparatiroidismul Blocante ale canalelor de calciu Tulburari ale echilibrului electrolitic