Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip I

Actualizat: 12 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Diabetul zaharat este o conditie medicala care a luat amploare in ultimii 10 ani. Numarul de cazuri este inca in crestere treptata. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa faca modificari substantiale in stilul de viata, inclusiv in dieta lor.

Boala este influentata in mod hotarator de tratament si controlul glicemiei, dar mai ales de dieta si de modul in care traieste bolnavul cu diabet.

Obiectivele planului alimentar pentru diabetici

- Atingerea unui nivel aproape normal de glucoza in sange. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa coordoneze aportul de calorii cu medicatia sau administrarea de insulina, exercitiile fizice, precum si alte modalitati de gestionare a nivelului de zahar din sange.

- Protejarea inimii si mentinerea lipidelor (colesterol si trigliceride) la un nivel sanatos precum si mentinerea sub control a tensiunii arteriale.

- Obtinerea si mentinerea unei greutati corporale sanatoase. Importanta este mentinerea pe termen lung a unui numar normal de kilograme. Copiii, femeile insarcinate si persoanele care sufera sau se recupereaza in urma unor boli, ar trebui sa mentina un aport adecvat de calorii.

- Gestionarea sau prevenirea complicatiilor diabetului zaharat de tip 1. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au un risc mai mare de a dezvolta o serie de complicatii medicale, inclusiv boli de inima sau rinichi. Cerintele dietetice pentru bolnavii cu diabet zaharat iau in considerare prevenirea acestor tulburari.

Cum sa adoptati un stil de viata mai sanatos

- Renuntati la fumat. Fumatul are efecte negative serioase asupra oamenilor - sanatosi sau bolnavi. In cazul diabeticilor, acest obicei nociv poate avea consecinte devastatoare.

Fumatul creste nivelul de colesterol si predispune la constrictia vaselor de sange. Fumatul poate creste frecventa racelilor sau a infectiilor respiratorii, precum si a bolilor de rinichi, de inima si chiar de afectiuni ale articulatiilor. De asemenea, la fel ca in cazul persoanelor sanatoase, fumatul creste nivelul de zahar din sange, tensiunea arteriala si poate duce la impotenta.

- Faceti exercitii fizice. Miscarea este deosebit de importanta pentru persoanele cu diabet zharat de tip 1. In functie de posibilitatile motorii personale, faceti cel putin 30 de minute de exercitii fizice, de intensitate medie pe zi.

- Odihniti-va. Odihna este importanta la orice persoana. Indiferent daca este bolnava sau nu, o persoana ar trebui sa doarma cel putin 6 ore pe noapte. Amintiti-va ca numarul de ore este important, dar mai important este sa dormiti in cursul noptii, nu ziua. Incercati, daca responsabilitatile va permit, sa va odihniti 30 de minute dupa masa de pranz.

- Adoptati o dieta adecvata pentru diabetici. Obiceiurile alimentare sanatoase sunt obiective de baza ale vietii unui diabetic. Prin dieta, pe langa faptul ca se reduce riscul multor alte afectiuni medicale, puteti controla mai usor nivelul de zahar din sange. Orientarile generale pentru o dieta pentru diabetici recomanda ca:


Citeste si despre:

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2 Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1 Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2 Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Diabetul zaharat si riscul de cancer Piciorul diabetic, complicatia cronica a diabetului zaharat Legatura dintre boala Alzheimer si diabet zaharat Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Programul national de diabet zaharat Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2
Cere sfatul medicului ×