Malabsorbtie (sindrom de)

tulburare a absorbtiei intestinale a nutrimentelor (glucide, lipide, proteine etc.) determinata de o atingere a peretelui intestinului subtire.

simptome si semne - Un sindrom de malabsorbtie se defineste adesea, dar nu in mod obligatoriu, printr-o diaree grasoasa si, intotdeauna, prin mai multe carente cauzate de proasta asimilare a alimentelor. Aceste carente se traduc prin pierdere in greutate, edeme ale membrelor inferioare, anemie, tulburari ale metabolismului fosforului si calciului cu crize de tetanie si dureri osoase si, in sfarsit, prin hemoragii.

Tratament - Tratamentul consta in remedierea diferitelor carente nutritionale si in tratarea cauzelor tulburarilor, de exemplu, printr-un regim fara gluten pentru boala celiaca, prin administrarea unui medicament antiparazitar pentru lambliaza si prin chimioterapie in caz de limfom.

Citeste si despre:

Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Sindromul de intestin iritabil (SII) Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si tratament Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si investigatii Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool Sindromul intestinului scurt Sindromul imunodeficientei dobandite si complicatiile neurologice Malabsorbtia Boala celiaca (enteropatia glutenica)