Boli ale aparatului genital masculin - generalitati

Actualizat: 23 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Patologie traumatica


Datorita localizarii lor, organele genitale masculine sunt predispuse riscului de aparitie a unei diversificate patologii, atat de origine infectioasa, cat in special traumatica. Cel mai adesea problemele apar:
- in timpul activitatilor sportive: fotbal, ciclism;
- in timpul activitatilor legate de locul de munca: expunerea la substante chimice iritante;
- ca urmare a unor traumatisme prin cadere.
Leziunile sferei genitale determina de obicei dureri intense care insa, in cele mai multe cazuri dispar, fara a lasa sechele. Traumatismele minore sau bolile necomplicate nu necesita spitalizare, ci doar tratament ambulator, insa situatiile complicate cu tumefactie locala, hematoame, echimoze sau prurit impun prezentarea de urgenta la medic si instituirea unui tratament mai complex.

Patologie netraumatica

1. Cancerul testicular - e cea mai raspandita forma de cancer printre barbatii cu varste cuprinse intre 15-35 de ani. S-a observat ca apare de aproximativ 4 ori mai frecvent la populatia alba decat la cea de culoare, motivele acestei incidente ramanand inca necunoscute. Nu doar cancerul determina modificari la nivelul scrotului si testiculelor, ci si formatiunile de natura benigna, insa e recomandata efectuarea unui consult de specialitate daca acestea apar. In cazul cancerului, deformarile regiunii scrotale si cresterea in dimensiuni a testiculelor, sunt insotite si de alte simptome, cum ar fi senzatia de disconfort si de greutate in scrot sau la nivelul regiunii abdominale inferioare si aparitia durerii care se accentueaza la palpare.

2. Problemele de erectie - apar in general cand exista o afectare a vaselor care iriga penisul si se impart in doua categorii:
- disfunctii erectile: reprezinta imposibilitatea obtinerii si mentinerii erectiei si se datoreaza, in majoritatea cazurilor, unui flux sangvin deficitar catre penis;
- priapismul: situatie in care penisul nu mai revine din starea de erectie la conditia de baza, episodul fiind deosebit de dureros si reprezentand o urgenta medicala.

3. Torsiunea de testicul - apare cand testiculul si cordonul spermatic se rasucesc, ceea ce duce la intreruperea vascularizatiei testiculare si constituie, de asemenea, o urgenta medicala. Testiculul poate fi salvat si intreaga sa functie restabilita, daca prezentarea la medic se face in primele 4-6 ore, altfel existand pericolul pierderii sale.

4. Probleme ale regiunii scrotale - acestea includ aparitia unei colectii lichidiene in jurul unuia sau ambelor testicule (hidrocel) sau o marire a calibrului cu rasucirea venelor (vene varicoase) de la nivelul scrotului (varicocel). De obicei, acestea sunt probleme minore, necomplicate si care cu tratament corespunzator (chirurgical) se rezolva fara sechele.

5. Probleme legate de preput (in cazul unui penis necircumcis) - acestea sunt:
- fimoza, situatie in care decalotarea este dificila si dureroasa, uneori imposibila, datorita unui preput prea stramt;
- parafimoza, situatia inversa, cand dupa decalotare, nu se poate realiza recalotarea; este o complicatie a fimozei, produsa printr-o decalotare fortata, cand preputul nu mai poate fi readus la pozitia initiala si comprima santul balano-preputial.

6. Hipospadiasul - este o malformatie congenitala caracterizata prin deschiderea anormala a meatului urinar (orificiul extern de deschidere al uretrei) nu la varful penisului, ci in alte portiuni: sub gland, la mijlocul penisului sau in unghiul facut de radacina penisului cu scrotul.

7. Criptorhidie (testicul necoborat in scrot) - reprezinta necoborarea testiculului prin canalul inghinal, din cavitatea abdominala in scrot. In perioada fetala, testiculele se afla intraabdominal, unde se dezvolta, iar pe masura ce fatul creste si nasterea se apropie, acestea coboara in scrot unde exista conditii speciale de temperatura care sa asigure functionarea normala (procesul poarta denumirea de descensus testis si trebuie sa fie finalizat pana la nastere). Criptorhidia este o problema ce trebuie diagnosticata si rezolvata precoce deoarece reprezinta un factor de risc pentru aparitia cancerului testicular.

8. Hernia inghinala - apare cand o ansa intestinala este angajata, prin canalul inghinal. Exteriorizarea este evidenta in situatiile care maresc presiunea in cavitatea abdominala, cum ar fi efortul fizic, tusea, stranutul sau plansul.

9. Litiaza renala - calculii se formeaza prin precipitarea si cristalizarea diverselor substante minerale cum ar fi calciul, magneziul, fosforul (cele mai frecvente sunt, insa, litiazele calcice). Colica renala tipica este produsa de calculii mobili, cei care raman la locul de formare fiind de cele mai multe ori asimptomatici. Colica renala apare datorita iritarii terminatiilor nervoase de catre calculul care migreaza, si se caracterizeaza printr-o durere de intensitate ridicata si prezenta continua sau cu episoade de acutizare.

10. Chistul sebaceu - reprezinta o formatiune proeminenta, plina cu o secretie cazeoasa (asemanatoare branzei) care se poate dezvolta la nivelul scrotului prin obstructia orificiului de drenaj al glandelor sebacee asociate foliculilor pilosi de la acest nivel. Astfel se blocheaza excretia sebumului (produsul de secretie al acestor glande) care se acumuleaza in canalul glandei, determinand cresterea in volum.

Patologie de origine infectioasa

Infectiile pot afecta diverse zone ale regiunii genitale, incluzand:
- testiculele (orhita);
- epididimul (epididimita);
- uretra (uretrita);
- vezica urinara (cistita);
- foliculii pilosi (abcese);
- intreaga zona genitala (gangrena Fournier).
Pruritul genital (mancarimea cu localizare genitala) poate avea multiple cauze, printre care herpesul genital, diferite micoze, candidoze sau infectii parazitare (de exemplu scabie). Pruritul poate fi primul semn in cazul bolilor cu transmitere sexuala (BTS). Daca anterior aparitiei pruritului a existat contact sexual posibil infectant se recomanda intreruperea totala a activitatii sexuale si prezentarea la medic pentru evaluare si tratament corespunzator. Evaluarea medicala trebuie facuta tuturor partenerilor sexuali.
In cazul in care se foloseste un cateter urinar in vederea golirii vezicii urinare, acesta trebuie intretinut corespunzator si schimbat la timp pentru a evita aparitia infectiilor de tract urinar, cateterele fiind considerate porti de intrare pentru germeni.

Tratament

Tratament la domiciliu

Tratamentul la domiciliu este recomandat in cazul leziunilor traumatice minore, in vederea ameliorarii durerii, tumefactiei (umflaturii) si grabirii vindecarii. Acest tratament se poate aplica si patologiei netraumatice. Daca insa problema este grava, se recomanda instituirea metodelor de prim ajutor intr-o etapa initiala, pana cand poate fi acordat tratamentul medical adecvat.
Tratamentul la domiciliu pentru leziuni minore include:
1. Odihna - repausul si protejarea zonei traumatizate au scopul de a grabi vindecarea si de a impiedica aparitia durerii, prin evitarea mecanismelor declansatoare.
2. Refrigerare locala - aplicarea unei pungi cu gheata e menita sa reduca tumefactia si durerea. Refrigerarea trebuie efectuata cu precautie, niciodata prin aplicarea pungii direct pe piele, ci folosind un prosop (acesta trebuie interpus intre punga si piele). De asemenea, punga trebuie tinuta intre 10-20 de minute pe aceeasi zona, iar aplicatiile sunt in functie de intensitatea durerii si gradul tumefactiei, dar se recomanda minim 3 aplicatii/ zi. Dupa 48-72 de ore, daca tumefactia zonei a disparut se poate incalzi usor zona folosind comprese cu apa calduta.
3. Sustinere - in timpul recuperarii post-traumatice (mai ales daca a fost lezat si scrotul) este recomandata evitarea boxerilor si folosirea indispensabililor clasici care pot mentine in suspensie mult mai bine zona scrotului.

Auto-administrarea de medicamente

Medicamentele de tipul OTC (over the counter - care nu au nevoie de prescriptie medicala pentru eliberare) sunt recomandate in cazul aparitiei febrei sau durerii, iar printre cele mai sigure si eficiente sunt :
- paracetamol
- AINS (anti-inflamatoare nesteroidiene) cum este aspirina, care se recomanda a se administra concomitent cu un protector gastric de tipul Omeprazol, pentru a evita efectele adverse gastrice
- Ibuprofen
- Ketoprofen.

De retinut !

In cazul auto-administrarii OTC se recomanda:
- a se citi cu atentie prospectul inainte de administrare, in special atentionarile si efectele adverse
- a nu se depasi doza maxima admisa
- a nu se administra un produs farmaceutic la care exista reactii alergice
- a nu se administra aspirina persoanelor sub 20 de ani decat cu acordul medicului.

Indicatii

Tratamentul la domiciliu poate avea indicatii si pentru :
- taieturi minore sau rani superficiale la nivel tegumentar, cu sangerare minima
- chist sebaceu (toaleta locala dupa extirpare)
- eruptii locale pruriginoase de intensitate redusa: acestea pot fi determinate de contactul cu substante chimice iritante care pot duce la aparitia unei reactii alergice si a dermatitei de contact
- pruritul determinat de herpesul genital care este acompaniat de aparitia unor vezicule grupate caracteristic in buchet, mici si foarte dureroase.

Atentionari speciale!

In cazul tratamentului la domiciliu trebuie sa se acorde atentie deosebita aparitiei unor semne si simptome ca:
- semne de aparitie si dezvoltare a unei infectii: tumefactie, inrosirea zonei, cresterea temperaturii cutanate locale, durere, formarea puroiului
- tulburari mictionale (ale urinarilor), sub aspectul numarului, culorii, aparitiei durerii sau usturimii
- hipertrofia (marirea) nodulilor limfatici, care devin palpabili superficial in regiunea inghinala
- modificari de marime, consistenta, culoare sau sensibilitate (durere) ale scrotului
- mentinerea nemodificata sau chiar agravarea unei eruptii, la o saptamana de la debutul tratamentului.

Profilaxie

Autoexaminarea testiculelor

Este recomandat sa se efectueze o data pe luna, dupa baie sau dus cald, cand pielea scrotului este destinsa. Acest examen reprezinta cea mai facila metoda de a descoperi la timp orice tip de modificare aparuta la nivelul testiculelor. In plus este una din metodele de preventie primara a cancerului de testicul. Adolescentii (peste 15 ani), barbatii tineri si cei care au avut in antecedente testicul necoborat sau cazuri de cancere testiculare in familie, trebuie sa acorde atentie speciala acestei examinari, deoarece au risc crescut de a dezvolta o astfel de tumora. Testiculul necoborat in scrot, daca nu este rezolvat la timp, creste de 30 de ori riscul de aparitie a cancerului.

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala (BTS)

Aceasta se face prin corecta educare a tinerilor activi sexual si a celor care doresc sa isi inceapa viata sexuala, cu privire la factorii de risc si simptomelor asociate acestor boli. Studiile au demonstrat importanta inceperii activitatii sexuale la o varsta la care organismul e pregatit fizic si psihic pentru aceasta, prevalenta BTS fiind mai crescuta in randul?adolescentilor cu varste sub 25 de ani (2/3 din totalul cazurilor). Acest risc crescut se datoreaza faptului ca adolescentii fac adesea sex neprotejat, au parteneri sexuali multipli si alesi aleator. Un factor predispozant poate fi reprezentat de modificarile biologice prin care trece organismul in perioada adolescentei.

Practicarea sexului protejat

Prevenirea unei BTS se realizeaza mult mai usor si e mai putin costisitoare decat tratarea infectiei propriu-zise, iar aceasta prevenire se poate face prin discutii cu partenerul/partenerii cu privire la BTS si la existenta factorilor de risc. Unele BTS au o perioada lunga de latenta, in care persoana este asimptomatica, chiar daca infectia exista (HIV poate trece nedetectata cel putin 6 luni). De aceea este util sa iti intrebi partenera (ul):
- cati parteneri a avut;
- daca prezinta factori de risc;
- daca a avut in antecedente o BTS;
- daca a fost tratata corespunzator si vindecata, iar daca nu a fost vindecata, trebuie sa stabiliti care este cea mai sigura metoda de protectie.

Fii responsabil!

- evita contactele sexuale daca prezinti simptomele unei BTS sau urmezi un tratament pentru o astfel de boala;
- evita contactul sexual cu persoane purtatoare, infectate si simptomatice;
- evita sexul cu mai multi parteneri in acelasi timp.

Folosirea prezervativului

Prezervativele pot fi folosite in paralel cu alte metode contraceptive in vederea evitarii unei sarcini, sau singure, impotriva transmiterii BTS. Prezervativul trebuie folosit atat in cursul sexului vaginal, cat si a celui anal si a sexului oral, BTS putandu-se transmite pe aceste cai. Pe masura ce partenerii implicati in relatii monogame ajung sa se cunoasca, prezervativul isi poate pierde din utilitate in ceea ce priveste rolul preventiv impotriva BTS. Totusi, se recomanda folosirea unei metode de contraceptie in vederea evitarii aparitiei unei sarcini.

De retinut!

Contraceptivele nu pot proteja impotriva BTS, cum nici simpla folosire a prezervativului nu poate preveni in toate cazurile o sarcina nedorita.

Herpesul genital si candidoza genitala

Printre metodele de preventie ale acestor boli se afla:
- uscarea corecta a zonei pubiene dupa fiecare baie;
- folosirea lenjeriei de bumbac, evitarea celei din materiale sintetice, evitarea pantalonilor stramti;
- folosirea unei pudre intime care sa absoarba umezeala;
- schimbarea costumului de baie dupa inot, pentru a evita ca pielea ca ramana uda timp indelungat.

Pregatirea pentru consultatie

Va puteti ajuta medicul curant in diagnosticarea cat mai corecta a problemei, daca inaintea prezentarii la cabinet aveti pregatite raspunsurile la cateva intrebari, cum ar fi:
- care sunt simptomele principale si de cand le aveti?
- ati mai avut astfel de probleme pana in prezent si daca da, care au fot cauzele atunci?
- ati urmat un tratament pentru acea boala si cum a raspuns simptomatologia la administrarea lui?
- in ce conditii se amelioreaza sau se agraveaza simptomatologia actuala?
- (daca este un traumatism) cum si cand v-ati lovit?
- ati mai avut astfel de leziuni?
- ati avut infectii sau eruptii genitale?
- aveti un comportament sexual cu factori de risc?
- suspicionati expunerea la o BTS?
- partenerul dumneavoastra are simptome genitale?
- ati avut interventii chirurgicale, de orice fel, in sfera genitala?
- va auto-examinati testiculele? cat de des?
- ce tratament ati urmat pana in prezent? ce efect a avut?
- ce factori de risc aveti?
Pe langa pregatirea raspunsului la aceste intrebari este de preferat, in cazul in care aveti eruptii genitale, sa evitati contactul sexual. Astfel, reduceti riscul de a transmite infectia partenerei. Daca aveti o BTS diagnosticata, toti partenerii trebuie examinati si tratati.

De retinut!

Tratamentul unei BTS se face doar de catre medicul curant, fiecare caz avand particularitatile sale. Trebuie evitat tratamentul cu antibiotice inaintea prezentarii la medic. Tratamentul prescris unuia dintre parteneri trebuie urmat si de celalalt numai in cazul in care exista o recomandare medicala in acest sens.


Citeste si despre:

Mancarimile genitale la barbati Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Infertilitatea masculina Femeile afectate de virilism dezvolta trasaturi fizice tipic masculine Infertilitatea la barbati - generalitati Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Bolile reumatice (reumatismul) Cauze generale ale infertilitatii masculine Diagnosticul infertilitatii masculine Sangele si bolile de sange Circumcizia feminina – Mutilarea genitala feminina
Cere sfatul medicului ×