Epididimita

Actualizat: 04 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Epididimul este un tub lung si rasucit, aflat deasupra si posterior de fiecare testicul.

Acest tub colecteaza si depoziteaza sperma sintetizata de testicule inainte de ejaculare.

Inflamatia si infectarea epididimului se numeste epididimita.

Cauze

Cauzele epididimitei variaza in functie de varsta si comportament. La copii, este cel mai frecvent asociata cu infectiile de tract urinar. La barbatii tineri activi sexual se asociaza adesea cu bolile cu transmitere sexuala, iar la barbatii in varsta cu cresterea in dimensiuni a prostatei.

Infectiile bacteriene, posibil raspandite din aria rectala sau printr-o procedura urologica, pot determina, de asemenea, epididimita. Epididimitele pot aparea si in absenta unei infectii bacteriene, fiind denumite epididimite nonbacteriene.

Simptome

Durerea, sensibilitatea si edemul la nivelul scrotului (epididimul sau testiculele) care se agraveaza gradat sunt cele mai frecvente simptome ale epididimitei.

Alte simptome care pot aparea includ febra si frisoanele, mictiunile frecvente sau disuria (disconfort la urinat) sau secretii la nivelul penisului.

Diagnostic

Epididimita se diagnosticheaza prin examinare fizica si istoric medical. Culturile din secretiile peniene se fac pentru a verifica o infectie bacteriana, cum ar fi de exemplu o boala cu transmitere sexuala, iar urocultura si sumarul de urina pentru o infectie de tract urinar.

Pot fi necesare analize sangvine care sa verifice un nivel crescut de leucocite (globule albe) si o ecografie sau o investigatie imagistica nucleara pentru a verifica o posibila torsiune testiculara, care este o urgenta, putand determina reducerea brusca a fluxului sangvin la nivelul testiculelor si necesita tratament chirurgical de urgenta.

Tratament - Generalitati

Tratamentul consta in antibiotice. Masurile suportive, cum ar fi repausul la pat si medicamentele antiinflamatoare (cum ar fi ibuprofen sau ketoprofen), pot fi de ajutor in ameliorarea disconfortului determinat de epididimita.

In cazul simptomelor epididimitei, se recomanda evitarea contactelor sexuale pana la consultarea medicului specialist, pentru a reduce riscul transmiterii partenerului sexual unei posibile infectii. Este importanta evaluarea si tratarea ambilor parteneri sexuali, in cazul unei infectii.


Citeste si despre:

Epididimita - inflamatia testiculelor Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare Orhita (Inflamatia testiculului) Durerea testiculara Boli ale aparatului genital masculin - generalitati Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Adenomul de prostata Viata bate filmul! Urmareste „Nephro”, un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Faringita gonococica Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcutanat Afectiuni ale aparatului genital masculin Artrita reactiva Boli cu transmitere sexuala Cancerul testicular Prim ajutor in caz de inflamatie a pleoapei (blefarita)