Testicul (torsiune de)

Infasurare a cordonului spermatic in jurul sau, provocand o oprire a vascularizarii testiculului. Torsiunea este favorizata de o mobilitate anormala a testiculului in bursa sa, de exemplu atunci cand este prost legat de membranele care il inconjoara.

Simptome si evolutie - torsiunea testiculara survine de cele mai multe ori la copil, mai rar la adultul tanar. Ea se manifesta prin aparitia brutala a unei dureri testiculare unilaterale, care iradiaza spre regiunea inghinala si abdomen provocand greturi. Testiculul este brutal si foarte rapid dureros. In absenta tratamentului, testiculul, nefiind vascuIarizat, poate sa se necrozeze, ceea ce antreneaza o pierdere ireversibila a functiilor sale hormonale si de elaborare a spermatozoizilor. Totusi, atunci cand testiculul restant nu este atins, aceasta nu are nici o incidenta nici asupra fertilitatii, nici asupra potentei sexuale a subiectului.

Tratament - torsiunea de testicul constituie o urgenta. Deschiderea chirurgicala a bursei permite desrasucirea pediculului spermatic. Daca testiculul pare bine vascularizat, el este fixat de peretele scrotal cu scopul de a evita orice recidiva; daca, in schimb, el este necrozat, se impune ablatia sa. In toate cazurile, testiculul opus, care prezinta aproape intotdeauna aceleasi anomalii, trebuie sa fie fixat in scop preventiv.

Citeste si despre:

Testicul necoborat in scrot - Criptorhidia Torsiunea de testicul Ce este torsiunea testiculara? Epididimita Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare Inflamatiile si nodulii din zona testiculelor Durerea testiculara 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Boli ale aparatului genital masculin - generalitati Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcutanat