Hidrocelul este o formatiune nedureroasa plina cu lichid, aflata in jurul unuia sau ambelor testicule si cauzeaza edem (marire de volum) al scrotului sau intregului canal inghinal. Desi acest edem poate sa nu fie observabil sau inconfortabil, este nedureros si in general nu prezinta un pericol. Un hidrocel poate sa fie prezent de la nastere (congenital) sau se poate dezvolta dupa (dobandit). In acest text va fi luat in considerare doar cel congenital, care apare la 1-2% din nou nascuti.
Cel mai evident simptom de hidrocel congenital este edemul scotului sau al canalului inghinal. Scrotul poate sa aiba o tenta albastruie.
Edemul:
- este nedureros
- poate sa fie moale sau dur la palpare
- nu poate fi redus prin schimbarea pozitiei corpului sau daca este impins usor
- poate fi mai mic dimineata si se poate mari treptat pe parcursul zilei
- poate sa fie translucid
Daca apare durerea, poate fi un semn de hernie inghinala, traumatism testicular, sau alte probleme. Se recomanda adresarea la medic.
Exista 3 forme comune de hidrocel congenital:
- hidrocelul necomunicant, in care lichidul ramane neabsorbit, in jurul testiculelor, provocand edem. Ramane, de obicei, la aceeasi dimensiune sau se micsoreaza pe masura ce copilul creste si de obicei se absoarbe in primele luni pana la 2 ani. Acest tip de hidrocel este mai frecvent la nou nascuti.
- hidrocelul canalului inghinal este o forma de hidrocel noncomunicant, localizat in partea superioara a scrotului. Lichidul este absorbit in cateva luni sau maxim 1-2 ani de la nastere. Aceata forma poate fi confunadata cu hernia inghinala.
- hidrocelul comunicant, in care lichidul circula intre cavitatea abdominala si scrot. Cantitatea diferita de lichid din scrot poate produce un hidrocel de dimensiuni diferite, mai mic sau mai mare. Este de obicei mai mic dimineata si mai mare seara. Acest tip de hidrocel indica o hernie inghinala sau poate sa creasca riscul aparitiei uneia. Este nevoie de tratament chirurgical pentru a-l indeparta.
Ocazional, poate sa existe un hidrocel abdomino-scrotal, care se poate extinde din scrot pana in cavitatea abdominala.
In mod normal, testiculele fatului migreaza inainte de nastere in cavitatea abdominala in scrot. O parte din invelisurile testiculelor migreaza si ele in scrot. Aceasta portiune de invelis, va disparea in cele din urma, lasand in urma un mic spatiu in scrotul care inveleste partial testiculele. Acest spatiu se va inchide in mod normal pana la varsta de 2 ani.
In cazul unui hidrocel congenital, procesul normal de migrare si de inchidere al acelui spatiu din jurul testiculelor este intrerupt. Acel spatiu se poate sa nu se inchida sau inchiderea lui sa fie intarziata. Hidrocelul apare cand lichidul din cavitatea abdominala umple acel spatiu.
Un hidrocel congenital este diagnostical la un examinare fizica sau printr-o anamneza a istoricului medical. Deoarece, edemul este evident, nu este greu de pus diagnosticul.
Majoritatea formelor noncomunicante de hidrocel nu necesita tratament. Lichidul se absoarbe de obicei pana la varsta de 1-2 ani. Se recomanda tratament chirurgical daca lichidul nu s-a absorbit pana al varsta de 2 ani.
Se recomanda tratament chirurgical pentru hidrocelul comunicant, datorita riscului de aparitie a herniei inghinale.
Daca copilul prezinta un hidrocel comunicant, poate sa prezinta si o hernie inghinala sau sa aiba un risc crescut sa faca una. In acest caz, se recomanda tratament chirurgical pentru a se corecta comunicarea.
In unele cazuri un hidrocel comunicant care a fost prezent de la nastere, nu poate fi diagnosticat decat mai tarziu cand copilul va creste. Si in acest caz este recomandat tratamentul chrurgical.
Hidrocelul congenital este diagnosticat prin examen fizic si printr-o anamneza a istoricului medical. Intrucat de obicei edemul este vizibil, nu este greu de pus un diagnostic. Se vor examina scrotul si regiunea canalului inghinal pentru:
- durere, care poate indica prezenta herniei inghinale sau a unui traumatism testicular
- a se observa daca lichidul poate fi impins in cavitatea abdominala. Daca acest lucru se produce, este vorba de o hernie inghinala.
- palparea regiunii superioare edemului. Daca acest lucru este posibil se pune problema unei hernii inghinale.
- observarea transluciditatii. Daca este translucid, este vorba despre un hidrocel si nu depre o hernie inghinala.
Daca copilul prezinta un hidrocel care variaza in dimensiune (hidrocel comunicant), se poate intampla sa nu fie observat la examinarea fizica. Se vor intreba apartinatorii copilului daca edemul este mai mic dimineata si daca se mareste treptat pe parcursul zilei.
Daca se suspecteaza o hernie inchinala sau un hidrocel comunicant abdomino-scrotal (o forma rara de hidrocel care se extinde din cavitatea abdominala pana in scrot), se vor face mai multe investigatii, inclusiv o ecografie.
Tratament - generalitati
Nu se recomanda un tratament agresiv pentru un hidrocel care isi pastreaza dimensiunea sau unul care se resoarbe (un hidrocel noncomunicant). Aceasta forma de hidrocel va disparea pana la varsta de 1-2 ani. Atentia se va orienta catre un hidrocel care isi schimba dimensiunea.
Tratamentul chirurgical se recomanda pentru un hidrocel noncomunicant daca:
- acesta nu dispare pana la varsta de 1-2 ani
- apare si dispare
- este dur la palpare
Daca copilul prezinta un hidrocel care variaza in dimensiune (hidrocel comunicant), este necesar tratamentul chirurgical.
Daca este nevoie de interventie chirurgicala, aceasta se va face sub anestezie generala. Se realizeaza o mica incizie in zona inghinala si se identifica sacul care contine hidrocelul. Chirurgul va goli sacul de lichid si apoi il va extrage. Se va face ligatura pentru a se intari zona, cu scopul de a preveni aparitia unui nou hidrocel.
Cea mai importanta decizie a tratamentului chirurgical al hidrocelului este daca va fi nevoie de explorarea celeilate zone inchinale pentru hernie inghinala sau un alt hidrocel format in timpul interventiei chirurgicale. Nu este stabilita exact varsta la care se ia in considerare acest lucru.
Nu se va face eliminarea lichidului (aspiratie) folosind un ac, intrucat exista riscul de recidiva al hidrocelului sau de infectie.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Daca nu s-a facut nici un tratament chirurgical, tratamenul la domiciliu al hidrocelului congenital se face doar printr-o monitorizare a modificarilor care pot sa apara. Daca hidrocelul se mareste in volum sau daca dimensiunea sa variaza, se recomanda adresarea la medicul specialist. Se va urmari copilul daca prezinta greata sau varsaturi. Acestea pot fi semne de hernie incarcerata.
Daca s-a facut tratament chirurgical, tratamentul la domiciliu se bazeaza pe ingrijirea plagii postoperatorii din zona inghinala. Se urmareasc daca apar semne si simptome de infectie, cum ar fi febra, edem, eritem (inrosirea zonei), sau accentuarea durerii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.