Herpes oral - generalitati

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Herpesul oral (sau herpes bucal) este o infectie care erupe la nivelul buzelor si a gurii cauzata de virus herpes simplex. Acest virus se manifesta prin aparitia unor leziuni dureroase ale buzelor, limbii, gingiilor, obrajilor si uneori chiar ale fetei si gatului.

Virusul herpes simplex se poate manifesta sub doua forme care pot provoca, atat leziuni orale, cat si genitale:

* HSV-1 ( in proportie de 80% leziuni bucale si 20% leziuni genitale) este principalul motiv care declanseaza infectii orofaciale cel mai des la nivel bucal.

* HSV-2 ( 20% infectii orale si 80% leziuni genitale) poate fi asimptomatic si se transmite prin contact sexual.

Stiati ca…?

Sansele de a contacta virusul HSV-1 sunt foarte ridicate si aproximativ un procent de

65% din populatie are anticorpi detectabili HSV-1.

Transmitere

Infectia cu herpes oral se poate transmite prin:

- contact cu mucoasele infectate sau piele;

- folosirea acelorasi obiecte pentru mancat sau baut;

- contact sexual;

- sarut.

Stiati ca…?

Majoritatea persoanelor sunt contaminate cu cel putin un subtip de HSV-1 inca inainte de varsta maturitatii.

Evolutie

1. Infectia primara

Virusul patrunde in mucoase sau piele dupa care se reproduce. Apar leziuni orale si simptome precum febra. In anumite cazuri infectia este asimptomatica.

2. Latenta

Cand se retrage, virusul se indreapta catre celulele nervoase, unde se reproduce din nou (fara niciun simptom) si devine inactiv pana in momentul in care este reactivat de anumite conditii din organism.

3. Recurenta

Virusul redevine activ. Provoaca noi simptome si semne care pot dura intre doua si trei saptamani.

Simptome

In perioada de manifestare a bolii pot aparea simptome precum oboseala, febra, dureri
musculare etc.

De cele mai multe ori pacientii se confrunta cu mancarimi, usturimi sau senzatii de arsura si furnicaturi la nivelul buzelor.

Basicile care apar sunt de culoare gri, galbena-albicioasa si dureaza cateva zile dupa care apare o crusta galbuie deasupra lor. Aceste ulceratii orale pot ingreuna activitatile de zi cu zi precum mancatul si bautul.

Factori care contribuie cel mai des la reactivarea virusului:

- modificari hormonale;

- oboseala sau stresul;

- razele UV si expunerea prelungita la soare fara protectie;

- febra;

- sistem imunitar slabit.

Preventie si tratament herpes bucal:

Eruptiile dispar de la sine dupa o perioada de aproximativ 2 saptamani. Utilizarea unor unguente sau medicamente poate reduce perioada de manifestare si disconfortul provocat de acest virus.

Aplicarea locala de unguente sau creme poate ameliora sau chiar inlatura complet durerile si disconfortul specific acestei manifestari a virusului herpes simplex.

Se recomanda consumul de lichide pentru a evita deshidratarea.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Herpesul oral (HSV-1) Virusul herpes simplex Infectia cu herpes simplex: cauze, simptome, tratament Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS) Herpes genital - cauze, simptome, tratament Herpesul genital semnale de alarma 4 lucruri mai putin cunoscute despre sexul oral Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Herpesul si incidenta recurentelor sale Sexul oral si bolile cu transmitere sexuala Herpesul ocular poate cauza pierderea vederii? Leziunea herpetica - Herpesul Boli ale aparatului genital masculin - generalitati Ce complicatii poate aduce virusul herpetic Herpesul bucal: cand mergem la medic?