OMEPRAZOL, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
ulcer duodenal, ulcer gastric, esofagita de reflux, sindrom Zollinger-Ellison.

Doze si mod de administrare
Ulcer duodenal: se recomanda o capsula de 20 mg pe zi. Ameliorarea de simptome este foarte rapida si la multi pacienti vindecarea este completa in doua saptamani. La cei care nu s-au vindecat se continua tratamentul inca doua saptamani. Ulcer gastric si esofagita de reflux: se recomanda o doza pe zi de 20 mg. Ameliorarea de simptome este foarte rapida si la multi pacienti vindecarea este completa in 4 saptamani. La cei care nu s-au vindecat se continua tratamentul inca 4 saptamani. Sindromul Zollinger - Ellison: se recomanda o doza de 60 mg pe zi. Doza se fixeaza proportional cu pacientul si tratamentul se continua in raport cu indicatiile clinice.

Actiune terapeutica
Omeprazol este prima substanta dintr-o grupa de antiulceroase care reduce secretia gastrica si inhiba activitatea pompei protonice gastrice. Prin blocarea sistemului hidrogen/potasiu adenozintrifosfataza (H+K+-ATP-aza) - asa-numita pompa protonica a celulelor parietale - inhiba stadiul terminal al proceselor de secretie acida. Administrarea orala de Omeprazol la doza de 20 mg o data pe zi, are un efect rapid si suficient referitor la inhibarea secretiei acidului gastric si la ameliorarea de stare in primele patru zile de tratament. La pacientii cu ulcer duodenal s-a constatat ca dupa 24 ore de la administrare, reducerea aciditatii endogastrice este de aproximativ 80%, cu o reducere medie de cca 70% a secretiei superioare de acid.

Compozitie
1 capsula contine 20 mg omeprazol.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la omeprazol.

Masuri de precautie
La instituirea tratamentului in ulcerul gastric se va exclude prezenta unui proces malign in stomac. La varstnici nu sunt necesare modificari ale dozelor. Siguranta folosirii omeprazolului la copii nu a fost studiata suficient. Nu se recomanda administrarea la copii si femei gravide, desi pe animale nu s-au remarcat efecte teratogene sau toxicitate fetala.

Reactii adverse
Omeprazol este bine tolerat. Rareori apar: greturi, cefalee, diaree, constipatie, flatulenta sau inrosire a pielii. Aceste reactii sunt minime si nu necesita intreruperea tratamentului.

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul