Lactoflavina

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor.

Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii si ale mucoaselor, tulburari de vedere, crestere si dezvoltare, stari de oboseala, caderea parului, dereglari de hemopoieza si sinteza a hemoglobinei, micsoreaza continutul de glicogen in ficat si rezistenta organismului fata de infectii, favorizand aparitia unor boli dermatologice. Riboflavina se gaseste atat in produsele animale, cat si in cele vegetale. Principalele surse alimentare de vitamina B2 sunt: ficat, inima, carne de vita sau porc, peste, ou, lactate, cereale integrale, legume cu frunze verzi (broccoli, spanac, sparanghel, laptuci, stevie), drojdia de bere, hrisca, ovaz, painea de secara si din faina de grau integrala, fasolea, mazarea, nuci, soia, rosii, conopida.
Sinonim: vitamina B2.

Citeste si despre:

Tipuri de gusa si cauzele aparitiei acesteia MedLife inaugureaza, in premiera pentru Europa de Sud-Est, Centrul de Excelenta in Neurochirurgia Pelvina, dedicat tratarii durerii pelvine cronice Sindromul de oboseala postvirala - de ce te simti epuizat dupa o infectie? Utilizarea multipla a celulelor stem recoltate la nastere Recoltarea celulelor stem la nastere: oportunitate biologica pentru sanatatea copilului Sindromul de imobilizare la varstnic: cauze, consecinte si strategii de preventie Tahicardia ortostatica posturala – cauza a oboselii extreme Managementul constipatiei in ingrijirea paliativa Cauzele febrei de origine necunoscuta Tot ce trebuie sa stii despre timpanometrie