Lipid

Substanta care contine acizi grasi. lipidele serului sangvin cuprind acizi grasi liberi, esteri ai glicerolului, sau gliceride, continand unul sau mai multi acizi grasi fixati fiecare pe un grup alcool, colesterol, liber sau esterificat, precum si fosfolipide, lipide complexe care contin acid fosforic.
Organismul isi procura lipidele pornind de la alimente, dar le si poate sintetiza prin transformarea glucidelor. El isi constituie rezerve energetice sub forma de trigliceride. Un gram de lipide furnizeaza aproximativ 38 kilojouli, adica 9 calorii de energie.
Unele alimente contin lipide "vizibile" (unt, smantana, ulei), altele lipide "invizibile" (carne, peste); ele permit absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K).
Intr-o alimentatie echilibrata, energia furnizata de lipide trebuie sa reprezinte maximum 35% din energia totala, cu un aport echilibrat in acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Pentru aceasta, este recomandata cea mai mare varietate alimentara: astfel, uleiul de masline este deosebit de bogat in acizi grasi mononesaturati, dar contine si acizi grasi polinesaturati si saturati, produsele lactate contin acizi grasi saturati, dar si o proportie importanta (o treime din acizii grasi totali) de acizi grasi mononesaturati etc.

Citeste si despre:

Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)

Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Arsuri stomac

Interventii cosmetice : generalitati despre piele

Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Cum putem preveni deteriorarea parului

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Dieta Montignac