Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Actualizat: 12 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante.

Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr reprezinta o metoda foarte eficienta de a indeparta aceste probleme si de a restabili functionarea optima a sistemului digestiv.

Scopul terapiei si pilonii de baza

Aceasta terapie reprezinta o cale sigura (tinand cont de faptul ca se desfasoara sub un strict control medical) de a detoxifia si a tonifica intregul aparat digestiv. Metoda Mayr este rezultatul muncii medicului si cercetatorului austriac Franz Xaver Mayr, care si-a dedicat intreaga cariera de specialist in domeniul medical studiului si analizei aparatului si intregului sistem digestiv.

Scopul acestei metode imaginate de doctorul Mayr este de a reduce activitatea tubului digestiv, oferindu-i, in acest fel, timp si conditii corespunzatoare recapatarii functiilor (prin vindecare, regenerare si detoxifiere). Pacientul este de asemenea educat in legatura cu obiceiurile alimentare corecte (incluzand si procesul de masticatie).

Terapia Mayr se bazeaza pe una dintre cele mai vechi metode de curatare si regenerare a tubului digestiv, si anume: modificarea terapeutica a dietei zilnice. Aceasta metoda naturala de vindecare a tractului gastro-intestinal pleaca de la stabilirea unui diagnostic teoretic si perceptiv, pe care medicul trebuie sa il puna folosindu-si la maximum cele 5 simturi pentru a putea identifica eventualele probleme digestive, inainte de manifestarea lor zgomotoasa sau chiar inaintea aparitiei complicatiilor.

Medicul trebuie sa fie capabil sa recunoasca orice deviere de la standardul normal de sanatate si sa trateze patologia cat mai prompt cu putinta. Desigur, diagnosticul prezumptiv este apoi confirmat prin analize de laborator si alte investigatii de specialitate pentru a se ajunge la diagnosticul de certitudine.

Terapia Mayr are la baza 4 piloni:
- pastrarea,
- epurarea (indepartarea),
- instruirea,
- inlocuirea.

Accentul cade pe pastrarea si conservarea functiei digestive precum si pe epurarea intestinului (si a intregului organism, odata cu el). De asemenea, prin instruirea pacientului cu privire la avantajele unei alimentatii corecte, dar si in legatura cu obiceiurile alimentare (orarul meselor, corecta masticatie si deglutitie, postura corecta in timpul meselor, consumul de apa) se va potenta capacitatea organismului de a se autovindeca iar rezultatul va putea fi consolidat in timp. Astfel, aceasta metoda terapeutica are pe langa avantajul vindecarii si pe cel al profilaxiei ulterioare, oferind pacientului control absolut asupra starii sale de sanantate.

Eficienta metodei Mayr

Eficienta metodei Mayr este dovedita prin faptul ca dupa ce pacientii au urmat corect aceasta terapie, datele de laborator si simptomatologia lor s-au ameliorat simtitor (in special in cazul bolilor cronice, unde diferentele au fost surprinzatoare, chiar si pentru specialistii in domeniu). Acest lucru i-a facut pe experti sa considere terapia Mayr un instrument din ce in ce mai important in tratamentul afectiunilor cronice, dar si in prevenirea aparitiei si dezvoltarii patologiei acute.

Expertii considera ca, in principiu, orice tip de boala (indiferent de localizarea viscerala) poate fi influentata in mod benefic prin aceasta terapie, iar intemeietorul ei, doctorul Mayr, a afirmat acest lucru inca de la inceputuri, cand si-a expus parerea conform careia bolile digestive sunt rezultatul direct al alimentelor, bauturilor si modului in care acestea sunt masticate, ca pana si cel mai sanatos tub digestiv (aparent) are anumite probleme si ca prin curatarea intestinului si refacerea functionalitatii acestuia este influentata sanatatea organismului in ansamblu.

Metoda Mayr este utila in special in tratamentul adjuvant al unor afectiuni ca: astm, sinuzite, artrite reumatoide, psoriazis, alergii alimentare.
Aceasta metoda are avantajele mentionate deoarece intemeietorul ei s-a preocupat intens de-a lungul carierei sale, de functionalitatea normala a organelor digestive, fiind pana in prezent unul dintre putinii (daca nu chiar singurul) care a realizat studii extinse in ceea ce priveste metodele de mentinere a sanatatii intestinale.

Programul Mayr si scopurile sale precise au 3 principii importante:
- antrenament: procesul de masticatie trebuie sa fie unul complex, caruia sa i se acorde timpul si atentia necesare. Persoanele trebuie sa mestece fiecare inghititura de minim 50 de ori, sa manance incet si sa nu consume niciun fel de lichide in timpul meselor.
- curatarea (de sus in jos) prin stimularea unei cantitati corespunzatoare de secretie salivara.
- pastrarea in repaus a intestinului: prin permiterea alimentelor sa aiba un contact prelungit cu saliva inca din cavitatea bucala.
Scopul final al acestei cure este imbunatatirea sanatatii prin detoxifierea digestiva, mai ales daca se accepta ideea, larg promovata in prezent, conform careia majortatea bolilor au ca factori declansatori, tulburarile intestinale.

In ce consta terapia Mayr si care sunt avantajele ei pentru sanatate

La ora actuala exista o sumedenie de programe terapeutice care promit rezultate imediate si surprinzatoare in ceea ce priveste imbunatatirea tranzitului intestinal. Programul Mayr se deosebeste de acestea prin experienta vasta in domeniu a celui ce a initiat-o, experienta transmisa de-a lungul timpului generatiilor de medici care se ocupa in prezent de pacienti. Fondatorul acestui program a fost seful clinicii de Spa din Carlsbad, Cehia, iar modul sau de abordare a sanatatii si prevenirii bolilor este cat se poate de natural, avand o baza stiintifica si medicala foarte solida. Plecand de la aceste date, este lesne de inteles de ce terapia Mayr se bucura de o popularitate in crestere in randul elitelor europene si tinde sa devina metoda preferata in vederea preventiei bolilor.

O astfel de terapie este indicata a fi efectuata in special intr-o spa, deoarece aceasta ofera o atmosfera si o ambianta confortabila, relaxanta si extrem de atragatoare pentru cel caruia i se adreseaza. Atmosfera placuta este si ea o componenta a terapiei, gasindu-se in completarea repausului si odihnei totale, refacerii si intineririi, dar si revitalizarii organismului in ansamblu.

Programul incepe prin evaluarea medicala de specialitate a starii de sanatate (a gradului de toxicitate la care este supus organismul) si la conditia diverselor organe si sisteme. Doctorul Mayr a imaginat un sistem de diagnosticare bazat pe evaluarea tegumentelor (coloratie si tonus), a abdomenului si a posturii (tonus muscular), dar si a antecedentelor patologice ale pacientului, precum si acuzelor actuale. Se considera ca viscerele suferinde au tendinta de a se mari (hipertrofia), determinand astfel modificari ale configuratiei toracelui sau abdomenului si influentand postura individului.

La inceputul programului se fac o serie de determinari de laborator (biochimie, hemoleucograma si alte analize adaptate specificului fiecarui caz in parte), iar pe parcurs acestea se repeta in vederea evaluarii eficientei terapiei (in functie de evolutia rezulatelor se stabileste si durata tratamentului, care poate varia de la 1 la 3 luni sau chiar mai mult).

Dupa indeplinirea acestor pasi se trece la realizarea unei diete individualizate si a unui protocol de curatare digestiva. O parte importanta a programului este reprezentat de fizioterapia abdominala (administrata doar de catre medicul specialist). Scopul direct al acesteia este refacerea vitalitatii, cresterea energiei, promovarea si reabilitarea proceselor fiziologice care ar trebui sa aiba loc in organism, iar prin toate acestea inducerea unui sentiment de confort si stare de bine pacientului.

Rezultatele nu se lasa asteptate - in scurt timp pacientul simte din plin efectele benefice ale terapiei: tensiunea si incordarea sunt inlocuite de relaxare, se imbunatateste somnul, apar modificari de postura, aspectul tegumentelor se modifica (isi recapata fermitatea, elasticitatea si dobandesc un aspect intinerit), energia organismului creste si pacientii se simt mai optimisti si au un tonus psihic si emotional imbunatatit. Pacientii se simt si arata mai tineri (si nu este neobisnuit ca acestia sa afirme ca nicicand nu s-au simtit mai bine).

Tot in cadrul primilor pasi terapeutici este inclusa si modificarea regimului alimentar. Initial se recurge la o dieta un pic mai restrictiva pentru a pune in repaus tubul digestiv. In acest scop pot fi folosite mai multe metode de detoxifiere, cum ar fi utilizarea sarurilor Epson sau a unor produse naturiste si homeopate pentru a inlesni drenarea corecta a organelor si favorizarea eliminarii toxicelor.

Participantii la acest program sunt atentionati in legatura cu importanta unei corecte masticatii (prin mestecarea corecta si prelungita a alimentelor acestea iau contact cu enzimele digestive din saliva, in special cu amilaza care hidrolizeaza glucidele pana la maltoza si dextrina, dar si lipaza salivara, care incepe digestia lipidelor), astfel digestia acestor nutrienti are loc chiar inainte ca bolul alimentar sa treaca spre stomac, dar si lipaza salivara, care incepe digestia lipidelor). Scopul este mestecarea mancarii pana devine o pasta de consistenta semilichida.

Se recomanda chiar si mestecarea bauturilor pentru a le amesteca din plin cu saliva bogata in enzime. Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, precum si obisnuirea cu masticatia corecta necesita multa vointa si disciplina din partea pacientului, insa, odata dobandite, acestea ii vor imbunatati digestia, vor creste gradul de absorbtie al nutrientilor si vor duce la instalarea satietatii precoce (pacientul se satura consumand portii cat mai mici).

Pacientii care urmeaza acest plan terapeutic trebuie sa se adapteze unui consum alimentar scazut, ce are drept utilitate practica diminuarea functiei digestive in totalitate cu refacerea structurala a zonelor afectate. Regimul alimentar strict a fost introdus in program datorita convingerilor doctorului Mayr cum ca excesele alimentare, si in principal cele implicand mancaruri gatite excesiv, stau la baza aparitiei tulburarilor digestive care se vor rasfrange apoi negativ asupra intregului organism.

Dieta recomandata de specialisti in cadrul acestei terapii nu este extrem de stricta si nu reprezinta o cauza de disconfort sau de stres pentru pacient, acesta adaptandu-se relativ rapid la noul regim (fapt observat de-a lungul anilor de experienta). Participantii acuza doar usor senzatia de foame si se declara de cele mai multe ori surprinsi ca se pot satura repede consumand cantitati relativ mici de alimente (comparativ cu perioada anterioara tratamentului).

Din lista alimentelor care se recomanda a fi evitate fac parte:
alcoolul, cafeaua (inclusiv cea decofeinizata), alimentele prajite, produse bogate in celuloza, guma de mestecat, painea neagra, varza, conopida, mazarea, fasolea, carnea de porc (si orice o contine), legumele si fructele crude, uleiuri rafinate, tocaturi, bauturi acidulate, dulciuri, marmelade. Pacientului ii este permis consumul de: preparate de panificatie (doar uscate), unt, terci, supe dense, branza de casa, crema de branza, peste, ceaiuri de plante, miere, lapte, ovaz, orez, tofu, legume gatite la aburi.

Pe cat este posibil, ar trebui evitate urmatoarele lichide:

- apa de la robinet (datorita continutului in clor, fluor, sau chiar metale grele, cum ar fi aluminiul);
- apa distilata (sau "apa moarta", cum o numesc specialistii deoarece considera ca prin pierderea capacitatii de a polariza lumina acest tip particular de apa nu este capabila sa asigure celulelor un aport energetic util);
- ceaiul de musetel (datorita tendintei de a scadea peristaltismul tractului gastro-intestinal, prin acest efect interferand de fapt cu procesul de detoxifiere al organismului).

Terapia Mayr include pe langa masurile dietetice si fizioterapice si activitati complementare, cum ar fi: masaj, reflexoterapie, acupunctura, drenaj limfatic, sauna, bai cu aburi. De asemenea, sunt recomandate exercitii fizice usoare: mers, inot, yoga, Tai Chi sau chiar gimnastica ritmica.

Exercitiile fizice trebuie efectuate la intensitate moderata deoarece, cel putin la debutul terapiei, accentul se pune pe odihna (in special pe repaus la pat). Organismul trebuie sa isi foloseasca in aceasta perioada toate resursele si intreaga energie pentru procesele complexe de vindecare si refacere (acesta fiind scopul tratamentului in sine).

Medicul curant poate sa prescrie pacientilor (doar dupa o prealabila analiza a starii generale de sanatate) o serie de medicamente homeopate si preparate naturiste care pot accelera procesele fiziologice ale organismului. Remediile de acest fel si combinatiile lor sunt specifice pentru fiecare pacient in parte.

In cazul in care pacientul nu prezinta o patologie dificila, avand evolutie indelungata si asociind numeroase complicatii, beneficiile apar dupa o cura completa (tratamentul sub supraveghere medicala permanenta) in 21 de zile. Chiar si programele de mai scurta durata (uneori chiar si 9 zile) ofera rezultate spectaculoase. Programul dureaza mai mult doar in conditii speciale.

Terapa Mayr trebuie privita mai degraba ca o investitie: pacientul investeste timp pentru a castiga o stare de bine, pentru a-si imbunatati sanatatea, a-si revitaliza organismul, care se va simti si va arata mai tanar si mai proaspat, iar tonusul psihic va fi si el invigorat.

Rezultate remarcabile- un aspect intinerit

Terapia Mayr are rezultate impresionante si usor de observat, atat de pacient, care le simte, cat si de cei din jur (care se bucura de ele). La exterior se remarca aspectul diferit al pielii, care este mai luminoasa, tonica si elastica. Postura pacientului se imbunatateste: sta drept, se simte mai inalt, pare zvelt si este mult mai relaxat. Mersul devine mai gratios si hotarat, expresie a increderii in sine, pe care a capatat-o de-a lungul programului.

Vitalitate si energie la maximum

Pacientul care a urmat terapia Mayr poseda o energie impresionanta care ii permite sa desfasoare activitati fizice - fie ca este vorba de exercitii fizice recreative, fie ca este vorba de munca fizica, fara sa se simta epuizat dupa aceea, ci mai degraba satisfacut si implinit. Persoanele care se confrunta aproape zilnic cu simptome precum letargie, astenie, digestie defectuoasa si lenesa, mialgii si dureri articulare, pirozis, dispnee, congestie sinusala, care prezinta o predispozitie inexplicabila pentru raceli sau gripe au constatat ca post-terapie toate acestea au disparut sau s-au ameliorat considerabil. Se poate spune chiar ca terapia Mayr le-a imbunatatiti simtitor calitatea vietii.

Rezultate surprinzatoare - cat de curand apar ?

Rapiditatea cu care se instaleaza efectele benefice ale tratamentului depinde de gradul afectarii intestinale initiale, de caracteristicile constitutionale ale fiecarui individ in parte (in special de capacitatea organismului de a se recupera dupa ce este supus agresiunilor), precum si de complianta la terapie (care include si perseverenta in obtinerea rezultatului).

Majoritatea indivizilor se considera sanatosi deoarece sunt capabili sa functioneze la un anumit nivel de activitate, insa exista si in acest caz extreme: persoane bine facute si cele care sunt mult sub nivelul considerat ca fiind acceptabil.

Starea de sanatate poate fi controlata de fiecare persoana in parte. Statisticile demonstreaza ca numarul persoanelor obeze, sedentare sau suferinde de boli metabolice este in crestere. De asemenea, studiile demonstreaza ca cele mai frecvente cauze de mortalitate si morbiditate au devenit bolile cardio-vasculare si neoplaziile, ale caror factori favorizanti de aparitie sunt in principal cei alimentari.

Corectarea problemelor si recuperarea functiilor

Din fericire, organismul uman poseda o capacitate uimitoare de refacere a structurilor. Prin asigurarea unor conditii optime, printr-un aport echilibrat de nutrienti si vitamine si beneficiind de o terapie corespunzatoare, tubul digestiv se poate recupera satisfacator si isi poate relua functiile la parametri normali.

Printre actiunile ce pot favoriza recuperarea satisfacatoare a functiilor se numara: mestecatul intens (de minim 50 de ori) al fiecarei inghitituri, stabilirea unui orar fix pentru mese, aportul echilibrat intre produse acide si alcaline, repausul inainte de masa si evitarea efectuarii exercitiilor fizice dupa masa, culcarea inainte de ora 22.00, consumul a minim 2-4 litri de apa/ zi.

Din categoria activitatilor ce trebuie evitate fac parte: consumul diferitelor gustari inainte de masa, in special dulciuri, deserturi, consumul unor mese abundente dupa ora 18.00, consumul bauturilor acidulate, alcoolului, cafelei, lichidelor cu de ora inainte de masa sau in timpul mesei.

Terapia manuala abdominala

Terapia manuala abdominala, denumita initial de doctorul Mayr "respiratia pasiva abdominala", reprezinta o parte a terapiei Mayr, ce combina masuri terapeutice si diagnostice care confera specificitate acestui intreg program.

Terapia abdominala consta in evaluarea starii fiecarui segment al tubului digestiv in parte, a felului in care acesta influenteaza alte parti ale organismului si ulterior tratarea corespunzatoare a acestuia, in functie de fiecare caz in parte. In acest fel se poate controla periodic rezultatul terapiei, astfel permitandu-se monitorizarea pacientului pe tot parcursul tratamentului.

Efectele acestei terapii sunt:
- stimularea activitatii intestinale;
- imbunatatirea circulatiei abdominale;
- recuperarea functiei glandelor digestive si chiar detoxifierea sangelui (prin eliminarea produsilor de metabolism in intestin si apoi evacuarea lor din organism).

Metoda stimuleaza respiratia artificiala si astfel reduce din presiunea exercitata de muschiul diafragm asupra sistemului digestiv, imbunatatind in acelasi timp respiratia fiziologica.
Imbunatateste circulatia prin mobilizarea fluidelor din abdomen, curatand in acest fel atat sangele, cat si limfa.

Terapia abdominala este o tehnica ce implica stimulare directa a abdomenului, fara sa fie o forma de masaj. Cu toate acestea este un tratament foarte bland si lasa abdomenului o senzatie de curatenie si confort.

Cu cat se fac mai multe sedinte de terapie manuala abdominala, cu atat vor aparea rezultate mai repede. Desi astfel de terapii sunt recomandate a fi facute de medicul specialist, in anumite cazuri usoare, chiar si pacientul si le poate autoefectua. In general, un pacient cu suferinte de intensitate medie primeste un astfel de tratament in 2-3 cure saptamanale.

Procesul de detoxifiere generala a organismului

Curatarea organismului pe care se bazeaza tehnica Mayr reprezinta de fapt un proces intens de detoxifiere intestinala. Aceasta detoxifiere va determina purificarea sangelui si a tesuturilor.

Este important de precizat ca fiecare pacient urmeaza un anumit protocol de detoxifiere adaptat propriului organism si dictat de patologia de baza. Sensul de curatarare este de sus in jos (incepand cu saliva). Un alt aspect demn de fi mentionat este acela ca aceasta tehnica nu implica in nicio etapa realizarea clismelor colonice sau spalaturilor gastro-intestinale.

Avantajele detoxifierii organismului prin terapia Mayr
- activarea functiei intestinale si promovarea unui peristaltism normal;
- favorizarea procesului de detoxifiere;
- diminuarea factorilor de risc pentru multe boli (inclusiv cancer);
- reducerea inflamatiei mucoasei gastro-intestinale;
- ameliorarea respiratiilor deoarece reduce din presiunea intra-abdominala care influenteaza miscarile respiratorii (in special amplitudinea lor);
- asigurarea unei drenari eficiente a vezicii biliare, a ficatului si pancreasului;
- stimularea functiei sistemului imunitar;
- imbunatatirea procesului de digestie in totalitate;

Terapia Mayr poate, pe termen lung, sa amelioreze simtitor:
- perceptia gustului alimentar, a aromelor, si diverselor mirosuri;
- obiceiurile alimentare (persoanele acorda mai multa atentie mestecatului corect si indelungat al alimentelor);
- senzatia de sete (astfel incat se vor consuma de-a lungul zilei cantitatile corespunzatoare si indicate de lichide);
- senzatia de plenitudine (pacientul va putea aprecia obiectiv cand este complet satul si astfel vor fi evitate excesele alimentare).

Pacientii au observat rezultate uimitoare dupa ce au urmat complet terapia Mayr - afectiuni si o gama variata de simptome au regresat si chiar au disparut complet dupa cura Mayr (ca rezultat direct al intineririi si restabilirii functionalitatii tubului digestiv. Astfel, pentru majoritatea, terapia Mayr s-a transformat intr-un tratament anual.

Indicatii pentru terapia Mayr

Respectand principiile de la care a plecat doctorul F. X. Mayr cand a pus bazele acestei terapii, specialistii care se ocupa astazi de pacienti considera corecta functionare a tubului digestiv ca fiind cheia unei stari de sanatate optima (chiar daca acest lucru pare a fi omis de catre medicii curanti in general).

Plecand de la aceasta idee, se poate afirma cu convingere ca majoritatea proceselor patologice care stau la baza aparitiei diverselor boli pot fi influentate benefic de terapia Mayr, iar primele etape din cura au ca rezultat direct scaderea in greutate sau, in unele cazuri, castigul unor kilograme, astfel incat pacientul sa atinga, si ulterior sa mentina, greutatea ideala. Alte efecte pozitive sunt: reducerea celulitei, a circumferintei coapselor, soldurilor, tonifierea pielii, aplatizarea stomacului si obtinerea unui nivel de energie care sa permita pacientului practicarea unei game cat mai variate de activitati zilnice.

Conform experientei specialistilor, terapia Mayr influenteaza majoritatea proceselor degenerative si patologice, insa studiile clinice i-au demonstrat eficienta, in special in ceea ce priveste tratamentul astmului, sinuzitelor, poliartritei reumatoide (dar si altor suferinte artrozice), psoriazisului.

Indicatiile precise ale terapiei Mayr sunt:

- tulburarile metabolice: cresterea lipidelor sangvine, a acidului uric, stari subponderale sau supraponderale;
- tulburari ale aparatului cardiovascular: circulatie deficitara, probleme tensionale (atat hipotensiune, cat si hipertensiune), angina pectorala, aritmii cardiace;
- afectiuni ale tubului digestiv: constipatie cronica, diaree cronica, ulcere gastroduodenale, gastrite, disfunctii biliare, hepatopatii, colite;
- afectiuni ale aparatului respirator: infectii respiratorii cronice, emfizem;
- afectiuni ale sistemului musculo-scheletal: artralgii, boli degenerative, poliartrita cronica, guta, lombalgii, lumbago;
- patologie dermatologica: eczeme cronice, depozite hiperpigmenatre, ten excesiv de gras;
- tulburari hormonale si genitale; dureri menstruale, scaderea libidoului si a potentei, infectii recurente ale tractului urinar, incontinenta urinara, prolaps uterin.

Exista insa si o serie de afectiuni sau situatii in care participarea la programul Mayr prezinta contraindicatii absolute: boli severe in perioadele de acutizare, boli psihice, hipertiroidie, tuberculoza. Contraindicatii relative (sau borderline) sunt reprezentate de: infectia HIV, diabet zaharat si scleroza multipla.

Ca in cazul oricarei terapii de detoxifiere, majoritatea efectelor secundare asociate ei vor debuta in primele zile de la initierea curei, pe masura ce toxinele sunt eliminate din organism.

Dupa aceste reactii initiale neplacute, pacientul incepe sa se simta reenergizat si revitalizat. De-a lungul terapiei se poate considera utila reevaluarea tratamentului de fond urmat de pacient pentru diverse afectiuni (de exemplu: medicatia antihipertensiva, medicatia psihotropa), medicul putand scadea treptat dozele administrate sau chiar anula administrarea acestora (aceste decizii sunt intotdeauna obiectivate de analize paraclinice si evaluarea clinica a pacientului).

Observatii referitoare la terapia Mayr

Desi intestinul subtire este un segment cu importanta vitala, atat in economia tubului digestiv, cat si a organismului in totalitatea functiilor sale, medicina moderna are la dispozitie un bagaj limitat de cunostinte referitoare la acesta. Tulburarile functionale ce au loc la acest nivel sunt complexe, iar specialistii considera ca doar un apetit sanatos si un tranzit regulat nu pot certifica si o functie intestinala normala.

Se considera ca un ficat avand dimensiuni anormal de mari (de 2-3 ori normalul), o splina sau un cord hipertrofiate intra in domeniul patologicului (se asociaza unui anumit grad de insuficienta functionala, nefiind capabile sa isi desfasoare activitatea in parametri normali).

Desi criteriile acestea se aplica viscerelor, ele se pare ca nu sunt valabile si pentru cresterea in dimensiuni ale abdomenului, deoarece persoanele care afiseaza un abdomen voluminos sunt mai degraba catalogate ca fiind corpolente, nu supraponderale (sau chiar obeze, in unele situatii). Un abdomen marit in volum este expresia exterioara a unor patologii adesea grave (in special afectiuni ale intestinului subtire).

In aceste situatii procesele fiziologice ale fermentatiei enzimatice sunt inlocuite de fermentatia bacteriana. In timp, acest proces de descompunere deficitara a principiilor nutritive va predomina asupra celui normal si va afecta echilibrul nutritional al organismului (deoarece va influenta si absorbtia principiilor alimentare, nu doar desfacerea lor enzimatica). In aceste conditii se pot instala sindroame pluricarentiale care nu vor fi corectate prin administrarea unei diete bogate in vitamine sau substante nutritive esentiale, deoarece problema care a stat la baza instalarii initiale a deficitului persista inca.

Se poate afirma astfel ca un abdomen plat nu este doar un standard de frumusete, ci si de sanatate - aspectul exterior fiind expresia unei bune functionari a tubului digestiv in ansasmblul sau (orice deviatie de la idealul recomandat de medici indica, de fapt, o reducere a functionalitatii intestinale asociate cu o digestie deficitara). In prezent, notiunea de sanatate deplina este relativa deoarece se raporteaza la un standard de normalitate, ai carui parametrii nu sunt inca bine determinati.

In cadrul terapiei Mayr, diagnosticul se pune plecand de la ideea ca standardul trebuie sa fie, de fapt, idealul de sanatate. Astfel, se pot diagnostica un numar mult mai mare de boli intestinale (uneori chiar inainte de a avea un impact important asupra organismului), ceea ce este foarte util in tratarea lor ulterioara.

Factorii de risc si factorii predispozanti catre afectiuni ale tubului digestiv sunt reprezentati in principal de stilul de viata sedentar, de obiceiuri alimentare defectuoase si mai ales de suprasolicitarea permanenta a sistemului digestiv. Ei interfera cu functionalitatea normala a intestinului si astfel promoveaza suprapopularea bacteriana a tractului digestiv, bacteriile actionand asupra chimului intestinal prin degradarea lui.

Datorita faptului ca aceasta degradare nu este una fizilogica, apar o serie de produsi toxici de metabolism, produsi care au o actiune iritanta asupra aparatului digestiv si sporesc suprasolicitarea sa (trebuie sa lucreze suplimentar pentru a putea elimina deseurile metabolice rezultate).

Datorita acestor bacterii si actiunii lor, se reduce foarte mult si volumul tuturor secretiilor digestive. Astfel, se intra intr-un cerc vicios, de fapt: descompunerea bacteriana patologica a alimentelor ajunge sa o depaseasca in intensitate pe cea enzimatica, care este fiziologica. Intestinul subtire isi modifica structura morfologica si devine mult mai larg, isi pierde tonusul normal, secretiile digestive se modifica atat cantitativ, cat si calitativ si devin incapabile in final sa serveasca scopului in care sunt elaborate, iar toate acestea coroborate determina o insuficienta globala a functiei digestive.

Acest proces este intretinut prin perpetuarea factorilor de risc. Daca aceste modificari se mentin un timp indelungat la un nivel intens, atunci nivelul de toxine care trece din intestin in circulatie creste si el proportional. Acesti produsi sunt transportati la nivel hepatic pentru a fi detoxifiati, insa pot suprasolicita ficatul cu instalarea unei insuficiente de organ, cu aparitia unor niveluri toxemice ale acestor metaboliti. Prin vehicularea lor plasmatica, aceste toxine ajung in diverse organe unde se pot manifesta ca patogeni directi (determinand aparitia unor leziuni si afectiuni specifice) sau indirect (scazand rezistenta organismului la agresiuni).

Procedurile terapeutice incluse in metoda Mayr pot parea deviate de la principiile medicinei clasice. Baza acestei metode terapeutice este reprezentata de 3 notiuni fundamentale (care se suprapun si se completeaza reciproc in vedera indeplinirii unui scop comun: refacerea functionalitatii intestinale).

Aceste 3 notiuni sunt reprezentate de: protectie, curatare si antrenament. Dintre acestea, un rol deosebit de important il are protectia (termenul se refera, in acest caz, la protectia intestinala).

Cea mai extrema metoda de protectie a tubului digestiv este repausul alimentar total (post complet, negru). Aceasta metoda trebuie realizata doar cu pacientul internat in clinica (deoarece acesta trebuie sa fie permanent sub supraveghere medicala), in cadrul a ceea ce se numeste "cura stationara". In aceasta perioada (de post absolut) pacientul bea ceai de plante de 3 ori/zi si apa plata in cantitati nelimitate.

Scopul acestui important aport de lichide este mentinerea echilibrului hidric si mineral al organismului in limite normale si de stimulare, in acelasi timp, a schimbului de lichide al organismului. Nu este recomandat consumul sucurilor de fructe deoarece prin continutul lor pot initia procese de fermentatie gastro-intestinala (acest lucru va interfera apoi cu principiile terapeutice, si anume repausul digestiv). Prin acest regim strict, intestinului ii sunt asigurate conditiile necesare pentru a putea elimina eventualele reziduuri toxice din lumen, dupa care poate intra intr-adevar in repaus functional.

In acest timp se pot reface si celulele musculare, nervoase si glandulare, iar dupa ce perioada de terapie se incheie, acestea isi vor putea relua functiile cu maximum de randament. Pacientul poate resimti o senzatie de foame in primele zile, insa aceasta nu este foarte intensa si dispare dupa ce consuma o cantitate moderata de ceai sau apa. Pacientul trebuie sa se gaseasca in permanenta in grija unui medic specialist, deoarece trebuie prevenite episoadele de hipoglicemie care se pot instala ca urmare a instituirii regimului alimentar.

In faza a doua a terapiei (care este, de fapt, prima faza, daca pacientul nu a fost internat pentru regimul alimentar strict), persoana primeste 250 de ml de lapte dimineata si la pranz.

Laptele nu se consuma insa, in mod obisnuit, ci trebuie amestecat corespunzator cu saliva in cavitatea bucala, dupa cum urmeaza: intai se consuma o mica bucata de paine (dar nu paine proaspata); aceasta se mesteca bine, pana se transforma intr-o pasta de consistenta semilichida, capata un gust dulceag si este bine imbibata cu saliva. Dupa ce s-a obtinut acest amestec se poate consuma laptele, insa doar cate o lingurita pe rand.

Laptele, la randul lui, trebuie amestecat bine cu painea deja mestecata inainte de a fi inghitita, astfel ca si glucidele din paine si cele din lapte sunt degradate (prin contactul prelungit cu enzimele salivare) inainte de a ajunge in stomac si astfel nu vor afecta functia lui.

In plus, acest proces intens de masticatie nu face decat sa stimuleze secretia si motilitatea gastrica. O etapa importanta a terapiei este reprezentata de educarea pacientului cu privire la modul de realizare a unei masticatii corecte. Trebuie precizat faptul ca in aceasta etapa a terapiei, seara pacientul nu consuma decat ceai de plante.

De retinut!

Un numar din ce in ce mai mare de persoane considera produsele realizate din lapte de vaca alimente periculoase pentru sanatate. Acest fapt este cauzat de aparitia unor patologii precum intoleranta la lactoza sau sensibilitatea la lactate in general, dar si din cauza deprecierii calitatii laptelui primit de la producator. Utilizarea pe scara larga a hormonilor si antibioticelor in diverse combinatii terapeutice si trecerea lor ulterioara in lapte sunt motive ce determina pacientii sa renunte la consumul acestor produse.

Din aceste motive terapia Mayr a devenit mai permisiva si nu impune consumul exclusiv de lapte. Acesta poate fi inlocuit cu produse alternative, cum ar fi: lapte de acaju, de migdale, diverse bauturi continand orez, cafea de malt (un substituent cerealier al cafelei), dar lista poate contine si alte produse.

In etapa de dieta cu lapte si chifla a terapiei (care consta in consumarea dimineata si la pranz a 250 ml lapte si a unei chifle uscate) se aduc organismului aproximatix 600 de calorii. Scopul acestui aport energetic extrem de scazut (daca se tine cont de faptul ca un adult in conditii bazale are un necesar caloric de 2.200-2.500), este de a obliga organismul sa apeleze la propriile rezerve energetice. Astfel, incep sa se decongestioneze segmentele tubului digestiv, apoi sa se utilizeze rezervele nutritionale depozitate in tesuturile conjunctive, in acelasi timp incepand si purificarea celulara. Astfel, regenerarea organismului primeste un puternic imbold, atat la nivel tisular si macrostructural, cat si la nivel celular.

Cura Mayr nu este indicata doar persoanelor care doresc sa piarda kilograme in plus, ci mai ales persoanelor care isi doresc un organism detoxifiat (si nu doar la nivel intestinal, ci in general). Dieta incepe mai restrictiv, insa pe parcurs se vor adauga: un ou fiert, branza de casa sau chiar terci de cereale (ovaz). La sfarsitul perioadei de tratament vor fi servite 1 sau 2 pranzuri usoare.

Abordarea terapeutica in cadrul acestui tip particular de tratament este diferita in multe aspecte comparativ cu tendintele din regimurile promovate in prezent, care au la baza un consum crescut de fibre vegetale, insa, chiar daca aceste tipuri de diete (cu un continut ridicat in fibre) sunt capabile sa rezolve momentan problemele si sa amelioreze simptomatologia pacientului (centrata de multe ori pe constipatie), ele nu sunt capabile sa elimine cauza de fond a acesteia.

In momentul in care senzorii de volum si presiune din grosimea peretelui intestinal sunt deja epuizati din punct de vedere functional, din cauza suprastimularii permanente la care au fost supusi, ei nu isi vor mai putea indeplini in mod adecvat sarcinile (nu vor putea stimula conform necesitatilor musculatura intestinala si nici activitatea glandulara).

O dieta bogata in fibre stimuleaza, de fapt, tocmai acesti senzori si receptori si promoveaza peristaltismul intestinal, cu imbunatatirea momentana a tranzitului, insa acesta este doar un efect de scurta durata. Pe termen lung, insa, un astfel de regim, prin suprasolicitarea permanenta la care supune intestinul, va agrava patologia de fond.

Vindecarea si recapatarea integrala a functiei intestinale se petrece doar cand receptorii mentionati isi recastiga sensibilitatea si devin capabili de a raspunde eficient la stimuli. Aceasta resensibilizare poate fi realizata doar prin masuri protective adecvate. Un exemplu potrivit il reprezinta dieta unui sugar bazata pe lapte: chiar daca aceasta nu contine niciun fel de fibre sau constituenti solizi, laptele este capabil sa promoveze si sa intretina sensiblitatea receptorilor intestinali, regland astfel functia acestuia.

Terapia Mayr trebuie privita in special ca o excelenta masura profilactica, protejand organismul prin promovarea unui raspuns imun superior, reducand nivelul stresului la care acesta este expus si imbunatatind mijloacele de aparare impotriva factorilor stresogeni. In general, se considera ca organismul uman are o incredibila capacitate de a face fata stresului datorita faptului ca si-a dezvoltat in timp un mecanism specific de aparare impotriva acestuia. Totusi, eficienta acestor mecanisme poate sa scada treptat, in special daca persoana se confrunta cu situatii stresante zilnic.

Randamentul de lupta impotriva stresului poate sa atinga niveluri atat de scazute, incat organismul pus in contact direct cu factorii generatori de stres ajunge sa fie incapabil de lupta, instalandu-se ca urmare un teren propice initierii unor procese patologice grave. In aceste situatii pacientul va resimti boala in aparenta stare de sanatate. Un organism suprasolicitat nu va putea face fata unor infectii banale sau, de exemplu, va resimti ca hiperalgezice durerile abdominale (de stomac, intestinale) sau crizele de lumbago.

Unul dintre avantajele terapiei Mayr este faptul ca poate sa refaca, per ansamblu, capacitatea organismului de a lupta impotriva stresului, deoarece:
- reduce nivelul toxinelor din organism (datorita efectului de stimulare directa a proceselor digestive si a peristaltismului si eliminarii produsilor reziduali de metabolism din corp);
- imbunatateste functia (in special functia excretorie) a ficatului si a rinchiului. Atat intestinul subtire, cat si ficatul indeplinesc functii excretorii importante pentru organism. Daca exista o suprasolicitare functionala, aceste organe vor deveni insuficiente (incapabile de a asigura indeplinirea normala a functiilor), iar ca urmare se vor acumula produsi toxici in organism (ficatul indeplinind deficitar detoxifierea).

Pe masura ce cresc nivelurile toxice al metabolitilor apar si efecte multiorganice:
- creierul si sistemul nervos central sunt printre primele afectate, pacientul resimtind in mod cronic stari depresive, incapacitate de concentrare, astenie psihica marcata.
- la nivel muscular, aceasta stare toxemica generala se traduce prin mialgii, dureri reumatice, fenomene artritice si artozice. De asemenea, in timp, se va instala si o insuficienta cardiovasculara, glandulara (prin scaderea secretiilor digestive se prin intretinerea acestui cerc vicios).

Prin etapele curei Mayr se ajunge la reabilitarea functiei intestinale, aceasta fiind de fapt elementul care sta la baza reluarii functionalitatii organismului in ansamblu. Dupa restabilirea acesteia se vor vedea rezultate in cel mai scurt timp, incepand cu scaderea nivelului metabolitilor circulanti (excretia lor se reia la parametri optimi).

Astfel de terapii, asociate unui comportament alimentar sanatos si unui regim de viata echilibrat, au un rol foarte important in preventia unor boli cu componenta metabolica, cum ar fi diabetul zaharat, boli cardiovasculare, probleme hepatice, obezitate.

Unul dintre punctele forte ale terapiei Mayr il reprezinta responsabilizarea pacientului si conferirea unui rol activ in cadrul terapiei. Persoana angajata in acest plan terapeutic trebuie sa constientizeze ca rezultatele benefice obtinute in urma curei se vor mentine doar atata timp cat va urma sfaturile specialistilor si va evita reluarea obiceiurilor anterioare: consum excesiv de mancare, cafea, alcool, tutun. Medicul va educa pacientul, iar acesta este sfatuit sa se implice in terapie urmand sfaturile primite.

In acest sens, este important ca terapeutul sa fie si un bun psiholog: sa aloce timp discutiilor cu pacientul, pe care trebuie sa il faca sa inteleaga necesitatea continuarii tratamentului si dupa ce va pleca din clinica medicala si cand nu se va mai afla sub atenta supraveghere a unui specialist.

Cura Mayr nu trebuie sa reprezinte pentru pacient un episod singular si izolat in viata, ci mai degraba ar trebui sa fie un punct de rascruce, dupa care individul sa adopte o serie de modificari fundamentale in ceea ce priveste stilul de viata si obiceiurile alimentare. Dupa un astfel de program pacientul ar trebuie sa isi insuseasca modul corect de masticatie (cel in care isi poate stimula suplimentar digestia si va deveni constient de senzatia de plenitudine gastrica).

Pacientul trebuie sa inteleaga un lucru foarte important, si anume ca regimul post-cura nu trebuie sa fie unul restrictiv, ci mai degraba unul moderat (prin refuzul unei alimentatii care sa asigure substantele nutritive necesare organismului se pot instala dezechilibre grave ce vor perturba dramatic, uneori, starea de sanatate a organismului).

Post-terapie Mayr pacientul poate, si chiar ii este recomandat, sa desfasoare o serie de activitati fizice - gimnastica, jogging, inot. Poate urma sedinte de hidroterapie sau reflexoterapie. In general sunt incurajate toate activitatile ce cresc tonusul psihic al individului, acesta fiind important pentru mentinerea rezultatelor in timp si pentru a determina pacientul sa fie cat mai compliant la etapele post-terapiei Mayr.


Citeste si despre:

Procesul de imbatranire poate fi schimbat? Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul Tulburarea de personalitate antisociala Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Cand se transforma dietele pentru slabit in tulburari de alimentatie? Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Beneficiile exercitiilor de dimineata 6 pozitii de yoga pentru incepatori Beneficiile dansului pentru sanatate 9 modalitati prin care poti deveni mai inteligent Dieta Ornish