Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie

Actualizat: 08 Iunie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Inrosirea fetei are loc atunci cand dintr-un anumit motiv creste fluxul de sange de la nivelul cesteia. Fenomenul poate fi insotit de caldura, fierbinteala sau roseata gatului sau a pieptului. Cei mai multi dintre oameni se confrunta cu acest simptom atunci cand sunt supusi unei situatii jenante sau cand sunt confruntati cu sentimentul de furie.

Exista sute de cauze probabile pentru manifestarea acestui simptom. Unele dintre cele mai frecvente includ consumul de alcool, alergiile, reactiile la anumite medicamente, emotii (jena sau furie), reactii la aditivii alimentari, menopauza, expunerea la temperaturi extreme (cald si rece) si afectiuni cutanate (cum ar fi rozaceea).

Inrosirea fetei este des intalnita fiind un simptom comun al multor boli, tulburari si reactii.
Aceasta manifestare poate fi tratata cel mai adesea prin aplicarea unei comprese sau prin consumul de lichide reci. Cu toate acestea, singura modalitate de a preveni inrosirea fetei este tratarea cauzei care sta la baza acesteia. O data ce este tratata afectiunea principala, simptomele se vor diminua.

Cauze

La modul general, inrosirea fetei este de obicei un simptom al unei afectiuni sau o reactie la anumite medicamente.

Iata cateva dintre cele mai comune cauze care declanseaza aceasta manifestare:
- alcoolul - inrosirea fetei poate sa apara in urma consumului de alcool, intrucat alcoolul provoaca dilatarea vaselor de sange. Ca urmare, circulatia sangelui la nivelul fetei este intensificata. Din motive necunoscute, asiaticii sunt mai predispusi la inrosirea fetei dupa consumul de alcool. Fenomenul este agravat daca alaturi de alcool se utilizeaza anumite medicamente, cum ar fi: disulfiram, clorpropamida, metronidazol si cefalosporine (antibiotice).
- alergiile - o reactie alergica poate determina mai multe simptome, inclusiv inrosirea fetei. O reactie alergica se produce atunci cand sistemul imunitar al organismului reactioneaza exagerat sau anormal la o substanta care, in mod normal, este inofensiva. Sistemul imunitar identifica in mod gresit o substanta (acarieni din polen sau praf) ca fiind un invadator, corp strain (bacterie, de exemplu). Atunci cand sistemul imunitar lupta impotriva substantei straine se manifesta simptomele specifice alergiei (printre care si inrosirea fetei).
Inrosirea fetei poate fi chiar si unul din simptomele unei reactii alergice severe numita anafilaxie care poate pune chiar si in pericol viata unei persoane.
Semnele cele mai grave ale anafilaxiei sunt: scaderea tensiunii arteriale, dificultati de respiratie, stare de soc, pierderea constientei. Trebuie sa se intervina imediat in cazul unui bolnav care prezinta aceste indicii.

Simptome si diagnostic


Pacientii care experimenteaza inrosirea brusca a fetei, pot avea si alte manifestari: senzatie de caldura, dar si roseata la nivelul gatului si a partii superioare a pieptului (simptomele vor fi diferite, in functie de conditia car se afla la baza acestora).
De exemplu, daca inrosirea fetei este declansata de o reactie alergica, pot fi prezente si stranutul, urticaria, nasul infundat.
Daca menopauza este cauza care sta la baza inrosirii fetei, ar putea sa apara si bufeurile, tulburari de somn, transpiratii nocturne, iritabilitate, etc.

Diagnostic
Medicul poate diagnostica inrosirea fetei dupa un examen fizic si analizarea istoricului medical al pacientului. Pentru ca acesta poate fi un indiciu al prezentei unori boli (inclusiv alergii), pot fi necesare investigatii sau teste suplimentare pentru a se stabili cu exactitate cauza simptomelor. Pentru a se determina care teste sunt necesare, medicul va adresa pacientului o serie de intrebari legate de manifestarile sale: daca acestea afecteaza intreg organismul sau daca apar si alte semne ce insotesc inrosirea fetei (wheezing, urticarie, diaree, dificultati de respiratie, senzatie de caldura, etc.), cat de des are loc inrosirea fetei, daca manifestarile se agraveaza sau se intensifica, cand anume devin mai severe (dupa consum de alcool, etc.).

Tratament


La modul general, inrosirea a fetei poat fi diminuata prin aplicarea unei comprese sau prin consumul de lichide reci. Cu toate acestea, cea mai sigura modalitate de tratament este de a trata cauza care sta la baza acestei manifestari. O data ce motivul principal a fost vindecat, simptomele vor disparea. Daca inrosirea fetei apare dupa ce o persoana este jenata sau infuriata de ceva anume sau dupa actul sexual sau alt exercitiu fizic intens, nu este necesar tratamentul.

Evitarea factorilor declansatori
- Daca alcoolul, anumite alimente (mai ales cele condimentate) sau aditivi alimentari provoaca reactia, fata unei persoane nu se va mai inrosi in cazul in care toate acestea nu vor mai fi consumate. Totusi daca inrosirea fetei este asociata cu o reactie alergica severa (anafilaxie) aceasta conditie este o urgenta medicala care necesita tratament imediat cu epinefrina.
Evitarea sau reducerea expunerii la alergeni sau declansatori ajuta la prevenirea aparitiei simptomelor recurente. Uneori, un medicament dintr-o schema de tratament poate provoca reactia. Pacientul trebuie sa-i specifice medicului acest lucru pentru ca medicamentul sa fie inlocuit sau doza ajustata.

Medicamente antialergice
- Daca inrosirea fetei este un semn al unei reactii alergice, se vor folosi medicamente antialergice pentru tratarea acesteia. Cu toate acestea, daca pacientul nu va evita alergenii, dupa incetarea tratamentului, manifestarea poate sa reapara.

Epinefrina
- Pentru tratarea uneia dintre cele mai grave reactii alergice, va fi folosita epinefrina prin injectare intramusculara in regiunea anterolaterala a coapsei. Persoanele care au mai suferit in trecut de o astfel de reactia alergica trebuie sa aiba la dispozitie tot timpul epinefrina (epinefrina este disponibila si sub forma unor fiole sau pen-uri preumplute usor de injectat). Indiferent de situatie, dupa episodul de anafilaxie, pacientul va merge la spital pentru investigatii, pentru evaluarea starii generale de sanatate si pentru depistarea alergenilor daca acestia nu se cunosc si pentru tratament pe termen lung (antihistaminic oral) daca medicul considera ca este necesar.

Terapii alternative

Exista dovezi stiintifice ca unele plante pot fi de ajutor pentru tratarea fetei inrosite.

Salvia officinalis - poate contine compusi cu activitate estrogenica usoara (care au rolul de a diminua simptomele menopauzei). Totusi daca o persoana stie ca este alergica sau hipersensibila la anumite specii de salvie, la componentele acestora sau a membrilor familie laminaceae, trebuie sa evite consumul de salvie. Cei care sufera de hipertensiune vor folosi cu prudenta salvia, iar in cazul bonavilor de epilepsie, salvia se va folosi doar sub forma de uleiuri esentiale sau tincturi, cu mare precautie. De asemenea, femeile insarcinate sau cele care alapteaza nu vor utiliza salvia sub nici o forma.

Soia - Produsele care contin izoflavone au fost studiate pentru a se descoperi daca au vreo influenta pozitiva in reducerea simptomelor menopauzei, cum ar fi, de exemplu, bufeurile de caldura. Dovezile obtinute au fost impartite: unele afirma ca substantele pot avea efecte favorabile, dar totusi, altele nu au putut confirma beneficiile acestora. Ca atare, sunt necesare si alte studii pentru a se descoperi mai multe adevaruri si pentru a se putea trage concluzii exacte. Desi studiile sunt limitate, s-a dovedit ca in cantitati reduse, soia se poate consuma in siguranta in timpul sarcinii si alaptarii. Totusi, va fi evitata de catre persoanele care sunt alergice la acest produs, si care ar putea experimenta dificultati de respiratie, colite sau diaree si eruptii cutanate in urma consumului acesteia.
Inca nu se stie daca izofavonele din soia sau soia au aceleasi efecte secundare ca si estrogenii, cum ar fi, riscul crescut de aparitie a cheagurilor de sange. De aceea, persoanele care sunt predispuse la dezvoltarea cancerului mamar, ovarian sau uterin trebuie sa se fereasca de consumul de produse care contin soia.
Pacientii care urmeaza tratamente cu medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina trebuie sa ceara sfatul, medicului, inainte de a utiliza suplimente cu soia.

Modalitati de prevenire

Pentru prevenirea inrosirii fetei se pot adopta urmatoarele masuri:
- se va evita expunerea la alergenii cunoscuti
- se va minimiza expunerea la temperaturi extreme (cald sau rece) daca acestea ar putea declansa diverse simptome
- nu se va consuma alcool asociat cu medicamente care ar putea provoca inrosirea fetei
- in cazul in care alcoolul declanseaza inrosirea fetei, pacientii pot evita sau limita aportul de alcool pentru prevenirea simptomelor
- persoanele aflate la menopauza vor cere sfatul medicului cu privire la optiunile terapeutice pentru preintampiarea sau diminuarea inrosirii fetei si a bufeurilor
- persoanele cu un istoric de anafilaxie trebuie sa aibe permanent la indemana un dispozitiv autoinjectabil (epi-pen) cu epinefrina pentru a-i fi administrat la nevoie.
- se va evita consumul de bauturi calde, alimente condimentate, aditivi alimentari sau alte substante despre care se cunoaste ca ar putea declansa simptomul.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Cancerul de colon - cauze Cauzele frisoanelor severe Rozaceea Transpiratia nocturna: semnificatii posibile Zvonuri despre sanatate: mit si adevar Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Eruptia dentara – dintii temporari si permanenti Prevenirea si tratarea arsurilor Tromboza de sinus cavernos Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Metodologia privind trimiterea copiilor care beneficiaza de o masura de protectie speciala la tratament medical in strainatate