10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate

Actualizat: 14 Mai 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Mancarea condimentata este apreciata in toata lumea, intrucat condimentele adauga un surplus incredibil de savoare alimentelor.

Culturile din intreaga lume consuma preparate culinare care starnesc senzatii si bucura papilele gustative cu ajutorul mirodeniilor si aromelor ingredientelor folosite zilnic.

Totusi, cei care prefera mancarea condimentata si sosurile iuti ar trebui sa fie putin mai prevazatori in ce priveste efectul acestora.

Beneficii condimentelor pentru sanatate

Cercetari recente au demonstrat ca folosirea mirodeniilor la mesele zilnice poate oferi destul de multe beneficii pentru sanatate.

Pe langa faptul ca vor incanta cu gustul lor placut, alimentele condimentate furnizeaza, in plus, o serie de avantaje sanatatii.

Contribuie la scaderea in greutate

Ardeiul iute contine capsaicina, care poate accelera metabolismul si ajuta organismul sa arda calorii intr-un mod rapid.

Acest lucru este explicat de faptul ca aceasta substanta creste temperatura corpului si bataile inimii, intensificand activitatea acesteia.

In plus, studiile au demonstrat ca persoanele care consuma alimente condimentate, consuma mai putine produse alimentare, fapt ce duce la scaderea numarului de calorii.

Beneficii pentru inima 

Ardeiul iute ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii prin stimularea capacitatii organismului de a dizolva cheagurile de sange.

Cercetarile au demonstrat ca nivelurile scazute de colesterol LDL sau colesterol rau s-au diminuat atunci cand ardeiul iute a fost introdus in dieta unei persoane, reducandu-se astfel riscul de accident vascular de la nivelul inimii.

Capsaicina din ardeiul iute, reduce inflamatia - indentificata ca un factor favorizant pentru bolile de inima.

In plus, statisticile arata ca, in culturile in care se consuma in mod frecvent alimente condimentate, rata manifestarii infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale este mult mai scazuta.

Imbunatatirea functiei sistemului circulator

Alimentele condimentate stimuleaza circulatia sanguina si ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Cand o persoana consuma mancare condimentata, temperatura corpului creste, ca si fluxul sanguin, iar activitatea inimii este intensificata.

Ardeiul iute ajuta si la consolidarea peretilor vaselor de sange, intrucat acesta este bogat in vitamina A si C.

Lupta contra cancerului 

Multe studii au concluzionat ca un consum regulat de ardei iute si curry reduce riscul dezvoltarii cancerului.

Capsaicina incetineste cresterea celulelor canceroase si, in unele cazuri, acestea sunt distruse fara sa fie afectate celulele din jur.

In tarile in care dietele sunt bogate in capsaicina, in mod traditional (India, Mexic), anumite forme de cancer sunt manifestate intr-o proportie mult mai mica.

Favorizeaza digestia

Condimentele optimizeaza activitatea digestiva, cresc fluxul de sange catre stomac si sustin calitatea mucoasei acestuia.

Capsaicina ajuta la eliminarea bacteriilor specifice bolii Helicobacter pylori si contribuie la prevenirea sau vindecarea ulcerului gastric.

Cu toate acestea, daca apar arsuri stomacale din cauza alimentelor condimentate se va administra un antiacid pentru ameliorarea simptomelor si pentru neutralizarea acidului gastric.

Artrita

Turmericul sau curcuma este unul dintre condimentele care are rolul de a reduce inflamatia articulatiilor si degradarea sistemului osos, dar si durerea asociata cu artrita.

Raceala si gripa

Capsaicina stimuleaza transpiratia si diminueaza disconfortul rezultat in urma simptomelor de gripa si raceala, desfunda nasul, dar poate fi utilizata si pentru ameliorarea manifestarilor sinuzitei.

Combate insomnia

Cercetatorii australieni au descoperit ca persoanele care au consumat cu regularitate mese picante adorm mai usor si se trezesc mai usor, iar nivelul lor de energie pe parcursul unei zile este mai ridicat.

Inlatura depresia

Consumul ardeiului duce la cresterea nivelului de endorfine si serotonina, fapt ce determina instalarea bunei dispozitii si eliberarea de stres.

Usureaza respiratia

Ardeiul iute are si rol expectorant, fiind util persoanelor care sufera de astm, bronsita cronica, emfizem, sinuzita, dar si alte boli respiratorii.

Cu toate acestea, ca orice aliment, este important ca si mirodeniile sa se consume cu moderatie, mai ales de catre persoanele care au probleme stomacale sau au un grad scazut de toleranta la acestea.

Ideal ar fi ca fiecare sa beneficieze de avantajele aduse sanatatii de catre mancarurile condimentate.


Citeste si despre:

Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate 10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate Bruxismul si Anxietatea: Ce iti revela dintii despre starea ta emotionala Ce beneficii ofera varza pentru sanatate Beneficii uimitoare ale urzicilor pentru sanatate Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate Echinaceea - beneficii pentru sanatate Alergatul: cum prelungeste speranta de viata cu 3 ani si alte beneficii pentru sanatate