Efectele secundare ale medicamentelor uzuale

Actualizat: 09 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Toate tratamentele medicale prezinta reactii adverse cu diferite grade de risc, si cu siguranta orice persoana se confrunta cu efectele secundare ale medicamentelor la un moment dat in viata. Acestea pot varia in severitate de la febra usoara pana la probleme grave de genul atacului de cord.

Un efect secundar este considerat a fi reactia care apare in plus fata de actiunea terapeutica a unui medicament. Aceste reactii pot sa apara atunci cand se modifica doza medicamentului administrat sau cand se termina o anumita schema de tratament.

Persoanele care urmeaza un tratament cu un medicament nou pot considera ca orice experienta neobisnuita ar putea fi un efect secundar. Alti factori care pot determina agravarea simptomelor unui pacient:

• diagnosticul incorect;

reactie alergica la medicamente. In acest articol va vom prezenta efectele secundare ale medicamentelor uzuale dar si modalitatile prin care pot fi prevenite consecintele administrarii medicamentelor!

Care sunt efectele secundare?

Cateva dintre efectele adverse observate la unele dintre grupele de medicamente:

1. Calmantele fara prescriptie medicala

Majoritatea oamenilor au luat cel putin un calmant de acest gen, cele mai des utilizate fiind antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS).
Reactiile adverse: afectiuni gastrointestinale, hemoragii digestive, ulcer gastroduodenal.

In urmai unui studiu realizat pe un lot de 4200 adulti, s-a demonstrat ca majoritatea oamenilor sunt pur si simplu inconstienti in ce priveste riscurile pentru sanatate asociate cu administrarea de AINS.

Aceste medicamente au fost administrare pe termen lung si, de obicei, doza recomandata a fost depasita, fiind frecvent administrate cu alte medicamente pentru durere sau in combinatie cu alcool. Antiinflamatoarele nesteroidiene includ aspirina si medicamente care contin ibuprofen sau naproxen.

2. Antibioticele

Sunt medicamente utilizate pentru tratarea infectiilor bacteriene. Efectul acestor medicamente este destul de puternic (penicilina, amoxicilina, tetraciclina) si pot provoca efecte secundare neplacute, cum ar fi tulburari gastrointestinale si candidoza.

In plus, utilizarea necorespunzatoare pe o perioada indelungata poate determina rezistenta bacteriilor la tratament; astfel, bolile vor fi mai greu de vindecat, iar imunitatea va fi mai scazuta.

3. Anticonceptionalele

Cele mai cunoscute reactii adverse ale pilulelor contraceptive sunt cresterea in greutate si sensibilitatea sanilor.

Alte efecte secundare: starea de greata, depresie, dureri abdominale, dureri de cap, tulburari de vedere, edeme. Daca observati oricare dintre aceste simptome contactati imediat medicul.

4. Antidepresive

Medicamentele antidepresive sunt recomandate mai ales in cazul pacientilor care sufera de depresii severe. Antidepresivele provin dintr-o clasa de medicamente cunoscuta ca inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS).

Acestea actioneaza asupra unei substante chimice din creier, numita serotonina, care imbunatateste starea de spirit si joaca un rol important in procesul digestiei, somn, atentie si alte functii ale organismului.

Reactiile adverse ale antidepresivelor sunt: somnolenta, stari de greata, lipsa poftei de mancare, xerostomia, dureri de cap, insomnie, probleme sexuale. Majoritatea efectelor secundare sunt temporare si vor disparea dupa primele saptamani de tratament, desi unele dintre ele pot persista (uscaciunea gurii si tulburarile sexuale).

ISRS pot provoca simptome de sevraj daca administrarea tratamentului este intrerupta brusc. Clasele mai vechi de antidepresive (antidepresivele triciclice si inhibitorii monoaminooxidaza) au mai multe efecte secundare grave decat antidepresivele noi.

5. Medicamente hipocolesterolemiante

Pacientii care sufera de hipercolesterolemie au nevoie de medicamente pentru a diminua valorile colesterolului pana la un nivel de siguranta. Exista mai multe tipuri de medicamente pentru scaderea colesterolului: statine, rasini (chelatorii acizilor biliari), niacina, derivati ai acidului fibric si inhibitori de absorbtie ai colesterolului.

Efectele secundare ale acestor medicamente nu sunt severe si nu se manifesta frecvent. Acestea includ: constipatie, stari de greata, eruptii cutanate, insuficienta hepatica, vertij, dureri abdominale, dureri musculare sau arsuri stomacale si slabiciune.

In cazul instalarii bruste a durerilor musculare sau a slabiciunii, contactati medicul curant, deoarece poate fi vorba despre o situatie numita numita rabdomioliza (celulele musculare sunt distruse, este eliberat un pigment muscular toxic, care poate declansa insuficienta renala acuta), care pune viata pacientului in pericol.

6. Somnifere

Majoritatea pastilelor existente apartin unei clase de medicamente specificie, utilizate pentru a induce si a mentine somnul, numite sedative hipnotice. Somniferele pot fi periculoase pentru persoanele cu boli ale plamanilor necontrolate (astm sau BPOC), deoarece dupa administrarea acestora pacientul respira mai lent si mai putin profund. Unele somnifere pot avea efecte secundare nocive de genul parasomniilor - comportamente si actiuni asupra carora un somnambul nu detine controlul.

De ce apar reactiile adverse?

Deoarece medicamentele se adreseaza tuturor oamenilor, raspunsul pacientilor este diferit la acestea, fiind influentat de diferiti factori, precum varsta, starea generala de sanatate, sex, etnie, severitatea bolii sau existenta unei alte afectiuni. Reactiile adverse pot sa apara si din cauza interactiuni cu alte medicamente.

Cum putem contracara efectele adverse?

Nu exista o metoda general valabila prin care pot fi prevenite efectele secundare ale medicamentelor, insa exista cateva reguli generale pe care le puteti aplica:

- povestiti medicului curant intreg istoricul medical, cu cele mai mici detalii;

- ascultati si urmati cu atentie recomandarile medicului cu privire la doza medicamentului administrat;

- evitati grasimile, alimentele picante si dulciurile cand urmati un tratament medicamentos;

- nu intrati in panica in cazul in care apar reactii adverse. Informati medicul cu privire la acestea;

- nu consumati alcool in timpul administrarii unui tratament medicamentos;

- nu combinati doua medicamente decat daca medicul a indicat acest lucru.

Niciun medicament eficient nu este lipsit de efecte secundare!


Citeste si despre:

Fragilitatea osoasa – efectul restrictiei calorice si al activitatii fizice excesive Tratamentul cu statine - beneficii si efecte adverse Medicamente interzise in sarcina Cum sa economisiti bani cand cumparati medicamente Scaderea testosteronului la femei - cauze si efecte Artrita reumatoida Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Steroizii anabolizanti Tulburari de erectie Marijuana: cauza sau tratament in schizofrenie? Legea privind dispozitivele medicale Bolile induse de caldura Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala
Cere sfatul medicului ×