Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei

Actualizat: 28 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Anafilaxia


Cea mai buna metoda pentru prevenirea anafilaxiei este evitarea expunerii la medicamentele sau la alimentele sau alte substante care produc alergia. Anumite alergii au nevoie de o pregatire mai atenta din cauza riscului de aparitie a anafilaxiei. Orice persoana care a avut o reactie anafilactica in trecut, poate avea din nou anafilaxie in viitor, dupa expunerea la acelasi factor declansator. O persoana care a avut o roseata sau o reactie alergica la orica tip de penicilina, cefalosporina, medicamente ce contin sulf, latex, intepaturi de insecte, alune, fructe de mare (scoici) sau substante de contrast folosite pentru testele radiologice, poate face anafilaxie la urmatoarea expunere.
In cazul substantelor de contrast folosite pentru testele radiologice, se poate folosi un tip de substanta de contrast care este mai putin probabil sa provoace o reactie alergica si se poate recomanda administrarea de antihistaminice si de corticosteroizi inainte si dupa efectuarea testelor, pentru prevenirea aparitiei reactiei.
In cazul anafilaxiei provocate de veninul de insecte, medicul specialist alergolog recomanda vaccinuri (imunoterapie) cu scopul prevenirii unor reactii ce pot aparea ulterior. Imunoterapia preia rolul sistemului imun al organismului, in ceea ce priveste reactionarea impotriva alergenului, astfel incat anafilaxia sau alte simptome alergice nu mai apar dupa o prima expunere.

Masuri utile

Se recomanda pastrarea medicamentelor de urgenta in acelasi loc; de exemplu, Difenhidramina cu rol antihistaminic sub forma de inhalator cu durata scurta de actiune in cazul pacientilor cu astm bronsic, si EpiPen (epinefrina) daca medicul il prescrie. Se recomanda pastrarea aceste medicamente in imediata apropiere, acasa, la serviciu, in masina, in rucsacul de sport, in calatorii etc.
Se recomanda purtarea unei bratari sau unui colier Medic-Alert. Astfel, oricine va va gasi in stare de inconstienta sau incapabil de a vorbi poate sa-si dea seama imediat ca este nevoie de un tratament pentru o reactie alergica. O bratara sau un colier Medic-Alert poate, de asemenea, sa-i previna pe ceilalti, avertizandu-i sa nu administreze un medicament la care sunteti alergic, in cazul in care persoana in cauza este in incapacitatea de a vorbi si de a comunica cu personalul medical in timpul unei urgente.
Se recomanda ca numerele de telefon pentru urgente sa fie pastrate langa telefonul fix al dumneavoastra si in memoria mobilului.
Se recomanda ca tuturor membrilor familiei, inclusiv copiilor, sa li se spuna ce trebuie sa faca in caz de urgente.
Se recomanda ca toti membrii familiei sa invete tehnicile de resuscitare cardiorespiratorie.

Alergiile oculo-nazale si astmul bronsic

In cazul persoanelor care sufera de febra fanului sau alergii sezoniere, se recomanda limitarea cat mai mult posibil expunerea la alergenii din afara locuintei.
Pentru prevenirea sau diminuarea reactiilor alergice in timpul alergiilor sezoniere se recomanda:
- pastrarea ferestrelor inchise si folosirea un aparat de aer conditionat pentru improspatarea aerului din interiorul camerei
- evitarea iesirii din casa in orele diminetii, cand polenul din aer este in concentratia cea mai mare
- evitarea uscarii rufelor afara, deoarece polenul se poate depune pe haine
- schimbarea hainelor dupa petrecerea unui timp indelungat afara
- spalarea rufelor purtate recent cat mai repede si pastrarea cosului cu rufe pentru spalat undeva in afara dormitorului
- un dus seara inainte de culcare, cu spalarea completa a parului
- atentie deosebita cand incepe perioada in care se descarca polen in atmosfera, eventual cu administrarea de medicamente pentru alergie inainte ca simptomele sa apara
- atentie la locurile intunecoase si umede si care au o slaba ventilatie.


Alergiile la mucegai

Mucegaiurile pot fi un factor declansator atat in interiorul cat si in exteriorul locuintei. Alergia la mucegai poate aparea primavara. Mucegaiul creste in interiorul locuintelor, in covoare, in colturi intunecoase, in locurile cu igrasie si in pivnita, subsoluri, precum si in garaje, mai ales in lunile de iarna.

In cazul alergiilor declansate de factori din interiorul locuintei, cele mai frecvente cauze sunt acarienii din praf, firele de par de la animalele din casa, mucegaiul si gandacii de bucatarie. Se recomanda in primul rand eliminarea factorilor declansatori din dormitor. Oamenii isi petrec o parte importanta din cele 24 de ore ale zilei in pat. Acarienii din praf traiesc si se inmultesc in saltea, cuverturi, in lenjeria de pat, perne, cearcefuri.
Pentru a reduce expunerea la acarienii din praf se recomanda urmatorii pasi simpli:
- imbracarea pernelor, saltelelor si cutiilor in care este pastrata lenjeria de pat cu materiale rezistente la alergeni
- spalarea cearceafurilor cel putin o data pe saptamana cu apa fierbinte, nu apa calduta sau rece
- spalarea frecventa a paturilor, carpetelor
- evitarea intrarii animalelor in dormitor, decat daca ele pot fi spalate frecvent
- folosirea unui deumidificator de camera, astfel incat umiditatea sa fie mentinuta sub 50%, fiind o modalitate de a reduce alergiile la acarienii din praf si la mucegai
- un membru al familiei care nu prezinta alergii ar trebui sa aspire frecvent tapiteria mobilei, saltelele, perdelele si carpetele astfel incat sa elimine acarienii si firele de par ale animalelor din casa; este indicat sa se foloseasca un aspirator de praf cu un filtru cat mai bun
- curatirea frecventa a suprafetelor dure, inclusiv ramele din jurul tablourilor, ale oglinzilor si ale ferestrelor
- mancarea nu trebuie lasata afara din frigider peste noapte si trebuie pastrata in recipiente bine inchise pentru a nu atrage gandacii de bucatarie
- aruncati gunoiului in fiecare seara
- repararea tevilor care sunt sparte, deoarece apa statuta poate atrage gandacii de bucatarie
- in unele cazuri, este indicat administrarea medicamentelor pentru prevenirea crizelor de astm bronsic (precum un inhalator cu corticosteroizi sau un inhalator cu cromolin) inainte de a veni in contact cu factorii declansatori ai alergiei dumneavoastra.


Masuri utile in cazul alergiilor oculo-nazale si astmului bronsic


Astm bronsic

Este foarte important sa fiti pregatit sa actionati la cele mai timpurii manifestari ale simptomelor. Acest lucru este valabil in cazul oricarei alergii, dar este, in mod special, important mai ales in cazul astmului bronsic. Criza de astm bronsic care nu este tratata repede poate deveni periculoasa. De aceea, se recomanda sa aveti intotdeauna la indemana un inhalator cu actiune imediata (la locul de munca, in geanta, in masina, in gentuta cu unelte de gradinarit etc). Substantele inhalatorii, de obicei, Albuterol (Ventolin), amelioreaza imediat wheezing-ul si alte simptome ale astmului bronsic. Daca aveti o criza de astm datorata unei alergii sau oricarui alt factor declansator, tineti legatura constant cu medicul curant, astfel incat sa ajustati doza de medicamente pana cand simptomele dumneavoastra sunt tinute sub control cat mai rapid cu putinta.
Daca dumneavoastra anticipati aparitia unor simptome datorate alergiei, localizate la nivelul nasului sau al ochilor, deoarece va asteptati sa veniti in contact cu factorul declansator al alergiei dumneavoastra, se recomanda sa va asigurati ca aveti la indemana antihistaminic cu actiune imediata. Dintre acestea amintim Difenhidramina, Clemastine si Clorfeniramina. Clorfeniramina are cea mai scazuta actiune sedativa dintre toate trei.
Loratidina (Claritin) este un antihistaminic care cauzeaza o sedare mai mica decat alte medicamente din grupul de antihistaminice, dar este mai scumpa si pot fi necesare cateva ore pana a se instala efectul maxim asupra ameliorarii alergiei.


Rinita alergica

Spray-ul cu administrare intranazala avand ca substanta de baza Cromolinul poate fi folosit pentru diminuarea simptomelor nazale daca se anticipeaza expunerea la factorul declansator al alergiei. Decongestionante cu durata scurta de actiune, precum Pseudoefedrina poate, de asemenea, sa amelioreze rapid congestia si "curgerea nasului".
Spray-urile intranazale cu corticosteroizi sunt medicamente excelente pentru preventie, daca puteti prevedea cu mult timp inainte ca veti veni in contact cu factorul declansator al alergiei, dar ele trebuiesc folosite pentru cel putin o saptamana inainte de contact.


Conjunctivita alergica

Pentru ochii rosii si care "va mananca" (prurit ocular), cele mai bune picaturi de ochi pentru prevenirea alergiei sunt cele ce contin un antihistaminic fara alte ingrediente active, precum Astelazin sau Levocabastin. Unele picaturi de ochi contin Cromolin sau alte substante stabilizatoare ale celulelor mastocitare, fara alti ingredienti activi. Aceste picaturi trebuie folosite inainte de expunere sau folosite la intervale regulate de-a lungul zilei astfel incat sa impiedice aparitia simptomelor. Ele contin Olopatadina, Nedocromil, Cromolin si altele. Picaturile de ochi ce contin o combinatie de antihistaminic/decongestionant, precum Nafazolina, poate fi utila pentru diminuarea roselii care apare in cazul unei reactii alergice oculare, dar nu este recomandat sa folositi in mod repetat picaturi ce contin un decongestionant. Daca folositi foarte des picaturi de ochi ce contin un decongestionant, ochiul dumneavoastra poate redeveni rosu pentru o perioada dupa ce intrerupeti tratamentul.

Alergiile cutanate

Eruptiile cutanate alergice (urticariile, eczemele, dermatitele atopice, dermatitele de contact) se caracterizeaza printr-un ciclu mancarime - scarpinare - mancarime care este dificil de intrerupt. Cand organismul reactioneaza la un alergen se eliberaza histamina. Aceste histamine care ajung la nivelul tegumentului (pielii) cauzeaza mancarime. Scarpinarea activeaza si ea, suplimentar, celulele mastocitare, si acestea vor descarca si mai multa histamina, asa ca senzatia de mancarime a pielii se inrautateste si mai mult. De asemenea, histamina eliberata activeaza si ea la randul ei alte celule inflamatorii, astfel ca eruptia se agraveaza.
Exista doua modalitati de a intrerupe asa-zisul ciclu mancarime - scarpinare - mancarime si astfel de a preveni eruptiile cutanate alergice:
- controlarea mancarimii cu antihistaminice
- prevenirea uscarii pielii si a inflamatiei cu ajutorul cremelor hidratante precum Eucerin.
Cremele hidratante sunt importante deoarece pielea uscata are un risc mai mare de a se crapa si astfel de a se inflama ulterior. Avand pielea uscata, cu fisuri, factorii declansatori ai alergiei pot patrunde cu mai multa usurinta sub tegument, ceea ce stimuleaza sistemul imun si duce la aparitia unei eruptii sub forma de eczema.
Antihistaminicele pot preveni sau trata eruptiile si pot reduce mancarimea din multe tipuri de eruptii diferite.


Masuri utile

Aceste indrumari simple sunt in special utile pentru persoanele cu eczema si dermatita atopica:
- evitarea deshidratarii excesive a pielii, cum ar fi modificari bruste sau radicale ale temperaturii sau exercitii fizice ce provoaca transpiratie
- purtarea de haine usoare, moi, fabricate din materiale naturale ce nu irita pielea
- evitarea folosirii de apa fierbinte sau sapunuri aspre in igiena corporala; se recomanda sapunuri lichide sau mai cremoase
- dupa igiena corporala se recomanda uscarea mai degraba prin tamponare decat prin frecare, urmata de aplicarea unei creme hidratante cat timp pielea mai este inca putin umeda; in cazul spalarii frecvente pe maini sau contactului frecvent cu apa din cauza profesiei, folosirea unei creme hidratante dupa fiecare expunere este foarte importanta
- folosirea unui umidificator in timpul iernii care sa impiedice uscarea pielii
- dermatita de contact afecteaza mai degraba pielea umeda, fata de cea uscata; deoarece se pot dezvolta basicute care se pot sparge, zona respectiva trebuie mentinuta curata si uscata pentru a preveni infectiile
- indepartarea din curte a iederii otravitoare sau a stejarilor
- izolarea si spalarea tuturor hainelor purtate sau echipamentelor folosite la gradinarit
- dupa expunerea la un alergen cunoscut in timpul gradinaritului, se recomanda spalarea energica a tegumentului din zona respectiva cu alcool, apoi cu apa; acesta este un mod eficient de a curata pielea de factorii declansatori ai alergiei care au fost in acele plante.

Alergiile alimentare

Daca parintii au facut vreodata o alergie alimentara, atunci copiii lor au un risc foarte crescut sa dezvolte o astfel de alergie.
Sfaturile pentru prevenirea aparitiei unei alergii alimentare la copii includ:
- alaptarea copilului la san pana la varsta de cel putin un an
- eliminarea alimentelor precum laptele, alunele, sau oualele din dieta mamei in perioada alaptarii nu s-a dovedit a reduce semnificativ riscul de alergie la copil, desi unii experti recomanda sa faceti acest lucru; daca alaptarea la san nu este posibila, trebuie consultat medicul pediatru in alegerea celei mai bune formule de lapte
- introducerea in dieta copilului a alimentelor solide dupa ce a implinit varsta de cel putin 6 luni
- cand sunt introduse noi alimente in dieta copilului, se incepe cu portii mici si numai din cate un singur aliment nou; atentie la reactiile care ar putea aparea (cum ar fi gaze intestinale, varsaturi, diaree, agitatie sau eruptie) timp de cateva zile, inainte de introducerea urmatorului aliment nou
- evitarea laptelui de vaca inainte de varsta de 1 an
- evitarea oualor inainte de a implini cel putin 18 luni
- evitarea alunelor, untului de alune, nucilor sau fructelor de mare (de exemplu scoici, raci, crabi) mai devreme de 3 ani.


Sfaturi utile

Se recomanda:
- citirea cu atentie a etichetelor produselor alimentare, cautand atat alergenul alimentar, cat si produsii alimentari asemanatori; de exemplu, persoanele alergice la lapte pot reactiona la cazeina, cazeinat, zer sau la derivatele din lapte
- chestionarea asupra mancarurilor atunci cand faceti comanda de meniuri in restaurante
- instruirea copiilor asupra alimentelor care trebuie evitate si explicarea motivelor
- instruirea ingrijitorilor despre alergia copilului si masurile de urgenta
- informarea personalului de la cantina scolii si medicului/asistentei de la scoala despre alergia alimentara a copilului
- in cazul in care copilul a avut in trecut o reactie posibil amenintatoare de viata, trebuie discutat cu pediatrul asupra EpiPen (un dispozitiv care injecteaza epinefrina).

Alergiile medicamentoase

In cazul antecedentelor de efecte secundare sau de reactii alergice la vreun medicament, trebuie neaparat discutat acest lucru cu doctorul care a prescris acel tratament. Ulterior, se recomanda informarea tuturor medicilor consultati in legatura cu aceasta alergie. Marea majoritate a medicilor intreaba acest lucru de fiecare data cand prescriu o reteta, pentru mai multa siguranta. Unele persoane cu alergii la mai multe antibiotice au la ei o lista cu antibioticele pe care le pot lua fara probleme.
Se recomanda purtarea unei bratari sau unui colier Medic-Alert. Oricine va va gasi in stare de inconstienta sau incapabil de a vorbi va sti imediat despre alergia dumneavoastra. Acest lucru este important indeosebi daca ati avut vreodata anafilaxie cauzata de un medicament. Cel putin, asigurati-va ca sotul/sotia dumneavoastra sau membrii familiei stiu despre aceasta alergie.

Alergia la veninul de insecte

In cazul antecedentelor de reactii alergice la o intepatura de insecta, se recomanda angajarea unui profesionist care sa indeparteze cuiburile de viespi sau stupii cu albine din gradina sau de sub streasina casei dumneavoastra, daca le aveti. Nu incercati sa faceti dumneavoastra acest lucru.
Cand sunteti in afara casei, fiti atenti cand beti altceva in afara de o cutie cu suc sau cand beti dintr-un recipient care nu a fost bine inchis. Puteti bea in schimb dintr-o cana, astfel incat sa fiti sigur ca nu a cazut acolo o albina sau o viespe.


Sfaturi utile

Daca ati fost intepat sau muscat, aplicati masuri preventive. Prima reactie la o intepatura de albina sau la veninul unei insecte este de obicei o umflatura semnificativa in jurul intepaturii sau a muscaturii. Daca veti lua imediat un antihistaminic, veti minimaliza aceasta reactie. Nu asteptati pana cand eruptia devine mai mare, deoarece este mai greu sa o diminuati dupa ce ea s-a accentuat decat sa impiedicati aceasta accentuare.
Se recomanda sa aveti intotdeauna la indemana Difenhidramina sub forma de tablete sau de lichid. Daca luati acest medicament imediat, reactia alergica va incepe sa se atenueze. Se recomanda sa consultati un doctor in aceeasi zi, daca reactia locala este extinsa sau daca umflatura locala este insotita de simptome alergice sau daca ati avut in trecut o reactie alergica severa.
Chiar daca nu aveti simptome de anafilaxie, o reactie locala extinsa la o intepatura de insecta poate fi un motiv suficient ca sa va faceti testele pentru alergie, timp de cateva saptamani sau luni de la intepatura. O reactie extinsa inseamna ca vi s-a inoculat o cantitate mare de venin odata cu acea intepatura si o expunere intensa la venin este foarte probabil sa va sensibilizeze (adica sa va faca alergic la intepaturile ulterioare).

Vaccinurile (imunoterapia) trebuie luata in considerare pentru orice persoana cu anafilaxie sau pentru orice persoana cu o reactie locala extinsa care are o reactie pozitiva la testul cutanat. Aceste injectii pot preveni anafilaxia care ar putea fi declansata de o intepatura in viitor.
Discutati cu medicul curant asupra Epipen. Acest medicament (epinefrina) este intr-o seringa pe care v-o puteti injecta singur si care va poate salva viata in cazul in care aveti o reactie anafilactica.
In cazul persoanelor in varsta si a celor cunoscuti cu o afectiune cardiaca, orice medicament de urgenta trebuie sa fie administrat de un doctor sau asistent care lucreaza in serviciul de urgente, care stie sa monitorizeze adecvat pacientul.


Citeste si despre:

Sunt sanatoase fructele uscate? Simptomele si tratamentul intepaturii de arici de mare Muscaturile de capuse Dispneea, simptom comun in patologii variate Intepaturile de insecte si paianjeni Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Amigdalita Anghinarea – beneficii si contraindicatii Psihanaliza - Metoda de tratament sau cale spirituala? Fetoscopia – Metoda invaziva de diagnostic Metoda observarii mucusului cervical (Billings)