Beneficiile exercitiului fizic asupra sanatatii

Publicat: 23 August 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

exercitiu fizic, sanatate, mers,Cercetatorii de la "University of Ulster" din Irlanda, au demosntrat ca pana si exercitiile moderate efectuate saptamanal prezinta beneficii majore asupra sanatatii. Un exemplu oferit de acest studiu a fost ca 30 de minute de mers in pas rapid, 3 zile pe saptamana, reprezinta un exercitiu suficient pentru imbunatatirea tensiunii si este la indemana oricui, chiar si a persoanelor extrem de sedentare.

Pentru rezultate optime se recomanda 30 de minute de exercitiu moderat zilnic, cel putin 5 zile pe saptamana. Din pacate foarte putine persoane reusesc sa ajunga la acest nivel de exercitiu, motivul principal fiind lipsa timpului.
Obiectivul studiului realizat a fost de a vedea daca efectuarea exercitului fizic sub durata indicata (de 30 minute zilnic, 5 zile pe saptamana), poate oferii beneficii asupra sa sanatatii.

Studiul a fost efectuat pe un lot de 106 adulti sanatosi din punct de vedere medical dar extrem de sedentari, cu vaste cuprinse intre 40 si 61 de ani. Durata de desfasurarea a studiului a fost de 12 saptamani. Participantii la studiu au fost impartiti in mod aleator in 3 grupe: grupa 1 cuprinasa din 44 de subiecti a urmat un programul de mers in pas rapid 30 de minute pe zi, 3 zile pe saptamana, grupa 2, alcatuita din 42 de subiecti a urmat programul de mers in pas rapid 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana iar grupa 3 alcatuita din restul de 40 de participanti la studiu nu a urmat nici un program de exercitii, acestia ne facand nici o modificare in activitatile zilnice.

Dupa 12 saptamani, studiind rezultatele inregistrate, cercetatorii au descoperit ca tensiunea, dimensiunile taliei si ale soldurilor au scazut semnificativ atat in cazul grupului 1 cat si in cazul grupului 2. In contrast cu aceste rezultate, nu s-a produs nici o modificare in grupul 3 (grupul de control). Cercetatorii sustin ca gradul de schimbari asupra sanatatii oferit de mersul in pas rapid 3-5 zile pe saptamana, este suficient pentru a scadea sansele de aparitie a bolilor cardiace.


Citeste si despre:

Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Topul motivelor pentru a face exercitii fizice Exercitiile fizice: beneficii asupra inimii si creierului Exercitiile fizice - beneficiu pentru organism si piele 8 exercitii fizice pe care oricine le poate face 8 exercitii fizice pe care le puteti efectua oriunde va aflati Cum va ajuta exercitiile fizice sa va cresteti nivelul de testosteron Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci? Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exercitii fizice, relaxare si somn suficient Exercitiul fizic iti poate face tesutul adipos mai sanatos Exercitiul fizic ajuta la acomodarea femeilor cu simptomele menopauzei Exercitii fizice eficiente pentru sculptarea posteriorului Efectele uimitoare ale optimismului asupra sanatatii Care sunt efectele alimentatiei asupra sanatatii vaginale?