Pierdere a constientei

Rupere a contactului dintre constiinta si mediul exterior. O pierdere a constientei (sau a starii de constienta) poate fi completa sau partiala, brusca sau treptata, si de o durata variabila (de la cateva secunde la o jumatate de ora). O pierdere completa a constientei este denumita sincopa daca ea survine brusc si dureaza putin timp; daca se prelungeste, se vorbeste de coma.

Cauze - Tulburarea functionarii cerebrale responsabila de pierderea constientei este de origine cardiovasculara sau neurologica:
- Cauzele cardiovasculare cuprind sincopa vasovagala (exces de activitate a sistemului nervos parasimpatic asupra inimii si asupra vaselor), care este cauza cea mai frecventa. Ea survine in pozitia in picioare sau sezand, in situatie de stres, si incepe printr-o indispozitie; este benigna si nu necesita tratament. hipotensiunea ortostatica este, de asemenea, foarte frecventa; este vorba de o cadere a presiunii arteriale in cursul trecerii la pozitia in picioare (ortostatism) sau dupa o stationare prelungita in picioare; un medicament (antihipertensor, antidepresiv) sau o micsorare a volumului sangvin (deshidratare) sunt uneori responsabile de pierderea constientei. Alte cauze cardiovasculare ale pierderii constientei sunt mai rare: tulburarea ritmului sau a conductiei cardiace (bloc auriculoventricular), cardiopatia (stenoza aortica adesea responsabila de o sincopa care survine la efort), hemoragia meningeana, accidentul vascular cerebral, sincopa sinucarotidiana (prin presiune asupra carotidelor) survenind, de exemplu, daca se poarta o camasa cu guler prea stramt.
- Cauzele neurologice sunt reprezentate mai ales prin crize de epilepsie.
- Alte cauze sunt intoxicatiile, in principal cu medicamente, meningitele, ictusul laringean (pierderea constientei dupa un acces de tuse intensa), tulburarile metabolice (hipoglicemia).

Citeste si despre:

Pierderea constientei Coma diabetica Coma Sincopa Ajutorul acordat unei persoane in timpul unei crize epileptice Convulsiile Dissomniile si parasomniile Hipotermia si expunerea la temperaturi joase Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase) Anestezia, sedarea si analgezia