Bufeurile: factori de risc si tratament alternativ

Actualizat: 15 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog

Generalitati


Bufeurile reprezinta cel mai frecvent simptom al menopauzei si perimenopauzei.

Acestea apar la aproximativ doua treimi dintre femeile care trec prin perimenopauza si la aproape toate cele cu menopauza indusa sau menopauza precoce.

Caracteristici

Bufeul este o senzatie scurta de caldura care poate fi insotita de inrosirea fetei, transpiratii, frisoane sau palpitatii.

Cauzele care declanseaza bufeurile nu sunt cunoscute, dar se presupune ca au legatura cu tulburarie de circulatie sanguina induse de menopauza.

Bufeurile apar cand vasele sangvine de la suprafata pielii se dilata pentru a elimina caldura, astfel apare acea fata rosie, imbujorata.

Bufeurile insotite de transpiratii pot aparea si pe perioada noptii, purtand numele de transpiratii nocturne; acestea pot afecta calitatea somnului.

Severitatea si durata manifestarii bufeurilor variaza in functie de organismul fiecarei femei, astfel, in cazul unora, bufeurile se pot manifesta pentru o scurta perioada de timp dupa instalarea menopauzei, iar in cazul altora pentru tot restul vietii, cu diferite grade de intensitate.

Preventia bufeurilor

Prevenirea aparitiei bufeurilor la menopauza este aproape imposibila; totusi femeile isi pot imbunatati calitatea vietii prin evitarea factorilor care conduc la agravarea bufeurilor:

- stresul;

- cafeina;

- alcoolul;

- alimentele condimentate;

- hainele prea stramte;

- caldura excesiva;

- fumatul.

Ce se poate face pentru a tine sub control bufeurile:

- mentinerea unei temperaturi mai scazute in dormitor pe timpul noptii si folosirea ventilatoarelor pe timpul zilei.

De asemenea, se recomanda ca imbracamintea purtata sa fie usoara, racoroasa si confectionata din fibre naturale, precum bumbacul;

- practicarea exercitiilor de respiratie profunda, abdominala (6-8 respiratii pe minut). Se recomanda practicarea respiratiei profunde timp de 15 minute dimineata, 15 minute seara si la instalarea bufeurilor;

- exercitiu fizic zilnic - mersul pe jos, inotul, dansul si mersul pe bicicleta sunt cele mai bune alegeri de activitate fizica.

De asemenea, pacienta poate discuta cu medicul despre folosirea medicatiei de inlocuire hormonala pe termen scurt (nu mai mult de cinci ani). Acest tratament previne aparitia bufeurilor la cele mai multe dintre femei; in plus, ajuta la ameliorarea altor simptome ale menopauzei, printre care atrofia vaginala si modificarile de dispozitie.

Totusi, chiar si terapia hormonala pe termen scurt implica anumite riscuri printre care aparitia trombozei vasculare si inflamatia veziculei biliare.

Tratament

Tratamentele eliberate fara prescriptie medicala includ:

- vitamina B complex;

- vitamina E;

- Ibuprofen.

Tratamentele eliberate cu prescriptie medicala includ:

- Medicamente folosite in tratarea afectiunilor cardiovasculare;

- Contraceptivele;

- Antidepresivele

- Alte terapii hormonale;

- Antiepileptic.

Tratamente alternative

Terapiile alternative, cum ar fi cele pe baza de plante, si-au dovedit eficienta in ameliorarea simptomelor menopauzei, insa sunt necesare studii aprofundate pentru a fi evaluate atat beneficiile, cat si riscurile impuse de aceste terapii.

Deoarece plantele pot avea efecte secundare asupra organismului sau pot interactiona cu unele medicamente administrate este important ca pacienta sa discute cu medicul despre aceste riscuri inainte de a le folosi.

Plantele care pot ajuta la ameliorarea bufeurilor includ:

1. Produsele pe baza de soia

Fitoestrogenii, compusi existenti in produsele pa baza de soia, au un efect asemanator estrogenilor in ameliorarea bufeurilor.

Se recomanda folosirea alimentelor pe baza de soia, nu a suplimentelor nutritionale.

2. Cimicifuga racemosa

Potrivit studiilor, aceasta planta este eficienta in tratarea bufeurilor si transpiratiilor nocturne daca este utilizata pentru o scurta perioada de timp - cel mult 6 luni.

Efectele secundare includ tulburari gastrointestinale.

3. Uleiul de primula

Este un alt produs pe baza de plante utilizat deseori in tratarea bufeurilor.

Efectele secundare declansate de uleiul de primula sunt greata si diareea.

Femeile care urmeaza un tratament medicamentos cu antiagregante plachetare nu trebuie sa recurga la aceasta forma de tratament.

4. Semintele de in

Desi nu exista evidente stiintifice clare se considera ca semintele de in amelioreaza simptomele menopauzei, in special bufeurile.

Acestea pot fi gasite atat sub forma de ulei, cat si intregi.

Inainte de administrarea oricarui tratament pentru ameliorarea bufeurilor se recomanda consultul medical.

De asemenea, trebuie retinut faptul ca acest simptom poate fi temporar si in unele cazuri tratamentul nu este necesar.


Citeste si despre:

Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Cancerul ovarian Terapia de substitutie hormonala De ce intarzie menstruatia Durerea cronica pelvina la femei Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Menopauza Importanta administrarii vitaminei D3 in orice sezon De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Infarctul miocardic si angina instabila Rozaceea Menopauza si substitutia hormonala Cancerul testicular Sindromul premenstrual Insuficienta ovariana primara Bufeuri, anxietate si menopauza: care este legatura?