Testarea acestor metode dureaza numai cateva munite, insa beneficiile vor fi maxime deoarece va ajuta sa aflati care este starea generala de sanatate a organismului dvs. si, de asemenea, va poate indica posibilele afectiune care pot aparea in timp. Printre partile corpului examinate se afla: unghiile, gingiile, pielea, ochii mainile etc.
Cercanele pot fi cauzate de 3 factori:
- lipsa somnului;
- varsta, din cauza careia pielea devine la subtire si mai transparenta, ceea ce inseamna ca vasele de sange de sub ochi devin mai evidente;
- vasele sanguine sunt situate aproape de suprafata pielii.
Daca cearcanele apar brusc, acestea pot fi unul din simptomele unei alergii. Pielea umflata si edematiata din jurul ochilor indica o afectiune localizata la nivelul glandelor sudoripare. In acest caz se recomanda consumarea unei cantitati cat mai mici de grasimi, sare, alimente afumate si prajite.
Recomandarii:
- pielea ochilor nu trebuie agresata cu degetele deoarece se pot produce infectii.
- daca pielea ochilor este pruriginoasa se recomanda spalarea cu ceai de musetel.
- in cazul pacientilor care prezinta atat cearcane cat si pungi sub ochi (edeme) se recomanda tinerea unui jurnal pentru a identifica cauzele care duc la aparitia acestor probleme.
Daca va puteti desfasura activiatile zilnice in conditii normale, fara dureri, anchilozari inseamna ca articulatiile dvs. sunt inca intr-o stare perfect functionabila. In acest contex, riscul aparitiei fracturilor sau intinderilor este foarte mic.
Pentru testarea flexibilitatii articulatiilor persoana trebuie sa se aseze pe o suprafata dura (podea, parchet) sa intinda picioarele si sa incerce sa-si atinga degetele de la picioare cu mainile. Cu cat acest acest lucru este mai usor de realizat cu atat articulatiile se afla intr-o stare mai buna.
Recomandari:
- yoga;
- exercitii pilates;
- inotul.
Acestea ajuta la dezvoltarea rapida a musculatorii, in comparatie cu alte tipuri de exercitii. De asemenea, trebuie stiut ca s-a dovedit ca si doar 5 minute de exercitii fizice pe zi creste tonusul muscular.
Linia fina, alba din jurul pupilelor indica o valoarea crescuta a colesterolului. Un alt semn de alarma este reprezentat de punctele albe de la nivelul pleoapelor sau din jurul ochilor.
Recomandari:
- regandirea dietei: mai putine grasimi si alimente prajite si mai multe cereale integrale, legume si fructe.
Starea generala de sanatate a organismului poate fi evaluata prin observarea unghiilor. Spre exemplu, liniile fine sau despicaturile care traverseaza unghia indica faptul ca persoana a suferit de curand de o afectiune cronica. In caz de boala severa, unghiile cresc mai incet si apar despicaturile si liniile.
Punctele albe de pe unchii nu indica lipsa calciului din organism, cum se crede in popor, ci doar simple leziune ale unghiilor.
Exfolierea unghiilor poate fi determinata de carenta de calciu, insa poate avea si alte cauze: mainile sunt tinute prea mult timp in apa sau se utilizeaza un detergent de vase de calitate inferioara.
Denivelarile aparute pe suprafata unghiilor indica anemia prin carenta de fier.
Eritemul, sensibilitatea si edemul localizate la nivelul unghiei indica existenta unei infectii, care provoaca sub piele mici leziuni sau crapaturi.
Recomandari:
- unghiile trebuie mentinute curate si uscate in marea majoritate a timpului, mediul umed fiind un paradis al bacteriilor;
- pentru spalatul vaselor sau gradinarit se vor folosi manusi;
- de 2 ori pe zi se recomanda aplicarea unei creme speciale pentru unghii;
- se indica administrarea suplimentelor nutritionale in mod frecvent.
Gingiile inflamate, care incep sa sangereze la cea mai mica presiunea pot determina aparitia unor afectiuni serioase, deoarece in cazul in care infectia nu este tratata corespunzator, prin gingiile bolvave bacteriile ajung in sange si apoi se pot extinde in tot organismul. De asemenea, exista studii care au demonstrat ca afectiunile gingivale au legatura cu cresterea riscului de infarct miocardic.
Recomandari:
- o igiena orala riguroasa;
- consultul de specialitate daca sunt observate sangerari care nu se vindeca.
In cazul in care liniile simple si sub forma de arcuri sunt preponderente, inseamna ca sanatatea persoanei nu a fost afectata de niciun factor, intern sau extern. Daca liniile sunt complicate, incrucisate este bine ca persoana sa-si verifice tensiunea arteriala. De asemenea, studiile realizate in domeniu indica faptul ca persoanele cu palma lunga si subtire sufera frecvent de hipertensiune arteriala spre deosebire de persoanele care au palma plata.
Degetele indica tulburari ale circulatiei sanguine daca aceastea capata un aspect cianotic cand sunt tinute in apa rece timp de 30 secunde. Scaderea brusca a temperaturii (sau stresul) determina spasme ale vaselor de sange care vascularizeaza degetele de la maini si de la picioare, nasul si urchile cu sange. Drept consecinta, aceste parti ale corpului nu primesc suficient sange, motiv pentru care apar paresteziile.
Recomandari:
- pe cat este posibil evitati schimbarile bruste de temperatura;
- in sezonul rece vor fi purtate manusi si sosete calduroase;
- renuntati la fumat, nicotina afecteaza circulatia sanguina.
In mod natural, odata cu inaintarea in varsta pielea devine mai uscata. In cazul in care pielea devine palida, uscata si se descuameaza persoana poate suferi de o dereglare a glandei tiroide. Alte simptome care apar in aceasta situatie sunt: cresterea in greutate si apatia. Glanda tiroida produce hormonul tiroxina, care contribuie la buna functionarea cerebrala, in lipsa tiroxinei pot aparea tulburarile de memorie. Daca apar pruritul si petele rosii la nivelul picioarelor cel mai probabil persoana in cauza prezinta o hiperactivitate a glandei tiroide (hipertiroidie).
In ambele situatii este indicat ca pacientul sa se prezinta cat mai repede la medicul specialist.
Recomandari:
- examinarea nevilor pigmentari si a pistruilor;
- consultarea medicului este obligatoriu cand o alunita incepe sa creasca si sa isi modifice culoarea si forma.
Adesea stresul determina imbatranirea precoce a organismului, hipertensiune, probleme digestive si cefalee.
Raspundeti la urmatoarele intrebari si veti afla informatii importante despre starea psihica de sanatate a unei persoane:
1. sufera de insomnie, adoarme greu sau se trezeste prea devreme fara un motiv intemeiat?
2. a devenit agresiva si irascibila in ultimul timp?
3. consuma alcool, fumeaza sau mananca in exces pentru a se relaxa?
4. sufera de dureri de cap?
5. prezinta atacuri de panica inexplicabile?
Daca cel putin unul dintre raspunsuri este afirmativ inseamna ca persoana in cauza se incadreaza intr-o grupa de risc pentru afectiunile psihice. Din aceasta cauza se recomanda modificarea stilului de viata, identificarea surselor de stres si remedierea problemei care duce la aparitia acestuia.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.