Cum putem imbunatati circulatia sanguina?

Actualizat: 14 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Circulatia sanguina deficitara este insotita de simptome precum maini si picioare reci, amorteala, cresterea in volum a gambelor si picioare obosite in urma suprasolicitarii (statul in picioare), vindecarea foarte lenta a ranilor.

Desi circulatia deficitara nu pare a fi o conditie medicala serioasa, netratata, poate crea probleme de sanatate importante. O multitudine de studii demonstreaza ca circulatia deficitara poate avea implicatii in producerea unui infarct sau atac cerebral.

In unele cazuri, circulatia deficitara este mostenita genetic.

Fluxul sanguin lent nu este o conditie cu care pacientul trebuie sa se obisnuiasca sau sa o accepte, ci poate fi imbunatatit prin schimbarea stilului de viata.

Exercitiile fizice

Claudicatia, conditie medicala definita prin crampe dureroase la nivelul gambei manifestate de regula in timpul mersului, este cauzata de irigarea inadecvata a muschilor si poate fi usor tratata prin exercitiu fizic.

Desi pare contraintuitiva tratarea unei boli prin activitatile care au dus la manifestarea simptomelor, aceasta metoda este una cat se poate de eficienta:

- exercitiile ajuta muschii sa obtina un aport mai mare de oxigen, reducandu-se astfel durerea din timpul mersului;

- activitatea fizica previne formarea de depozite de grasimi mentinandu-se astfel rapiditatea fluxului de sange;

Mersul
Potrivit Clinicii Mayo, mersul este cel mai natural mod de a efectua exercitii; este o activitate cu impact redus care ajuta la cresterea ritmului cardiac si implicit, imbunatatirea circulatiei sanguine.

Exercitiile de stretching
Exercitiile care ajuta la detensionarea musculara - precum yoga, pilates - imbunatatesc simtitor circulatia, reducand totodata stresul si anxietatea. Alte tipuri de exercitii de stretching sau mobilitate, precum rotirea umerilor, soldurilor sau gleznelor, cresc fluxul de sange din zonele respective.

Exercitiile acvatice
Specialistii recomanda exercitiile acvatice in special pacientilor care se confrunta cu dureri articulare. Inotul, mersul sau alergatul prin apa si aerobicul acvatic ajuta la imbunatatirea functiilor cardiovasculare.

Ciclismul
Ciclismul antreneaza intens musculatura picioarelor si tonifica articulatiile intregului organism.

Alimentatia corecta

Cand in urma unei diete necorespunzatoare in artere se formeaza placi (depozite de grasime), acestea conduc la incetinirea circulatiei si reducerea fluxului de sange catre inima, creandu-se astfel o stare favorabila infarctului miocardic.

In mod similar, reducerea fluxului de sange catre creier poate avea drept rezultat producerea unui accident vascular cerebral.

Ce masuri trebuiesc adoptate la nivelul dietei pentru a preveni orice obstructionare a fluxului de sange?

Un meniu alimentar zilnic trebuie sa fie compus in special din:
- Fructe si legume;
- Cereale integrale: ovaz, orez brun, quinoa, bulgur, mei, etc;
- Alimente sarace in grasimi;
- Peste si carne slaba;
- Grasimi sanatoase: nuci, ulei de masline, avocado;

Se recomanda evitarea grasimilor saturate regasite in carnea rosie, alimentele cu continut bogat de grasimi si dulciurile.

Alimente care ajuta la imbunatatirea circulatiei:
- semintele de dovleac - continut bogat de vitamina E;
- portocalele - vitamina C si bioflavonoide;
- alunele - niacina (vitamina B3);
- pepenele rosu - bogat in licopen (previne formarea de depozite de grasime);
- usturoiul - previne acumularea de grasimi si in unele cazuri contribuie la reducerea lor;
- avocado - bogat in grasimi sanatoase;
- somonul - acizi grasi omega 3;
- ginko biloba;
- ciocolata neagra - contine flavonoide;
- strugurii - flavonoide;

Renuntarea la fumat

Desi in multe materiale de specialitate fumatul este asociat cu precadere cancerului pulmonar, in realitate, numarul persoanelor care decedeaza ca urmare a unor afectiuni cardiovasculare cauzate de tutun este semnificativ mai mare.

Atat pentru inima cat si pentru sistemul circulator, principalele 2 chimicale din tigari care creeaza probleme de sanatate sunt nicotina si monoxidul de carbon.
Nicotina, in afara dependentei pe care o produce, are un puternic efect negativ asupra arterelor intregului organism. Nicotina este un stimulant puternic, crescand ritmul cardiac cu aproape 20 de batai pe minut pentru fiecare tigara consumata, cauzand hipertensiune si jucand rol de vasoconstrictor - comprima arterele organismului ingreunand procesul de pompare a sangelui de la inima in intreg organismul.

Inima este astfel nevoita sa depuna dublu efort pentru obtinerea efectului obisnuit; prin suprasolicitare, la fel ca orice alt muschi, inima are nevoie de o cantitate aditionala de oxigen - care este transportat prin sange.

Monoxidul de carbon din tutun scade insa capacitatea sangelui de a transporta oxigen, in timp, oxigenul fiind inlocuit de acesta. Se creaza astfel un cerc vicios care poate avea repercursiuni grave asupra organismului.

Desi in timp, renuntarea la fumat are ca rezultat decomprimarea vaselor de sange si cresterea flexibilitatii acestora.

Masajul

In antichitate, grecii considerau masajul zilnic una dintre cele mai eficiente metode in asigurarea unei bune stari de sanatate, supozitie agreata si in zilele noastre de catre specialisti. Masajul scade presiunea arteriala, imbunatateste functiile organismului si ajuta in procesul de vindecare.

Spre exemplu, anumite tipuri de masaj imbunatatesc circulatia la nivelul extremitatilor. O persoana cu circulatie deficitara se poate confrunta cu o varietate de disconforturi, incluzand retentia de fluide in extremitati, maini si picioare reci, oboseala, etc.

Masajul faciliteaza circulatia deoarece presiunea creata prin tehnici specifice muta efectiv sangele prin ariile congestionate. Intreruperea presiunii creeaza un nou flux de sange. Tehnicile de strangerea si apasare elimina acidul lactic din muschi si imbunatatesc circulatia fluidului limfatic care transporta deseurile metabolice din muschi si organele interne.

Masajul picioarelor
Masajul picioarelor stimuleaza atat circulatia sanguina cat si sistemul limfatic. Efectuat cu regularitate, ajuta in prevenirea venelor varicoase. In situatia in care picioarele par inflamate la atingere, se recomanda masarea cu blandete.

Masajul ferm la nivelul grupelor mari de muschi, cum sunt cei de la nivelul coapselor, poate indeparta tensiunea si stimula sistemul limfatic. La nivelul ariilor osoase (ex: genunchi, tibie ) se recomanda un masaj mai relaxat.


Citeste si despre:

Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Cum putem invinge celulita? Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral ? Cum putem preveni deteriorarea parului Cum putem mentine colesterolul in limite normale? 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Cum putem reduce riscul de aparitie a bursitelor Cum putem trata cu succes migrenele Maini si picioare reci? Circulatia sangelui este cauza! Motive pentru care ai mereu picioarele reci Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita