Trusa medicala de vacanta. Ce trebuie sa aveti neaparat in bagaj cand plecati in concediu

Actualizat: 12 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Trusa medicala de vacanta, in functie de afectiuni


Continutul trusei de vacanta trebuie ales in functie de destinatie si de starea de sanatate a fiecaruia dintre noi. Iata ce ar trebui sa includa orice trusa de vacanta astfel incat sa putem preveni si trata eventualele complicatii din timpul concediului care ne-ar putea strica dispozitia!

Inainte de a pleca in vacanta, persoanele care sufera de afectiuni cronice (diabet, artroza etc.) este indicat sa mearga la medic, pentru a se asigura ca in bagajul pentru concediu vor avea tratamentul corespunzator afectiunii de care sufera, dar si o reteta suplimentara, pentru situatia in care concediul s-ar putea prelungi.

In cazul in care plecati in strainatate, este bine sa stiti ca anumite tratamente necesita scrisoare medicala pentru a fi introduse in alte tari. Este vorba despre tratamentele injectabile, sedativele, tranchilizantele sau opioidele pentru combaterea durerii.

Trusa medicala pentru afectiuni minore

Pe langa cantitatea suficienta de medicamente prescrise de medic in cazul bolnavilor cronic, trusa medicala pentru vacanta este bine sa includa si o serie de medicamente cumparate fara reteta, indicate in caz de afectiuni minore.

In aceasta perioada, din niciun bagaj nu ar trebui sa lipseasca cremele de protectie solara si lotiunile de dupa plaja!

Trusa medicala de vacanta ar trebui sa includa:

- un antiseptic local (clorhexidina sau betadina), de preferat, unidoza sau sub forma de comprese impregnate;
- unguent cu corticosteroid, care reduce inflamatiile pielii;
- antihistaminice;
- antipiretice (medicamente impotriva febrei): aspirina, paracetamol, ibuprofen. Pentru tarile calde, paracetamolul este mai potrivit deoarece este mai rezistent la caldura decat aspirina;
- decongestionante;
- pastile contra durerilor in gat sau dinti;
- antiinflamatoare;
- antiemetice - pentru rau de miscare;
- antidiareic asociat cu un antiseptic intestinal;
- laxative;
- antiacide - in cazul in care suferiti de ulcer sau aveti des arsuri la stomac;
- saruri de remineralizare orala;
- antibiotice, in cazul in stiti ca suferiti des infectii;
- creme sau unguente antifungice/antibacteriene;
- pansamente impregnate pentru tratarea plagilor;
- hemostatice (pentru a opri sangerarea minora);
- benzi adezive pentru sutura leziunilor;
- spray rece pentru ameliorarea durerilor si hematoamelor traumatice;
- produse repulsive (contra insectelor), sub forma de spray-uri, creme, bratari, abtibilduri care se lipesc pe haine;
- picaturi oftalmice;
- ser fiziologic.
- plicuri de zahar (in caz de hipoglicemie, de exemplu).

De asemenea, este bine sa aveti in bagajul de vacanta si un termometru, bandaje de diferite marimi, ciorapi compresivi, metode de contraceptie, o penseta, necesara, de exemplu, in caz de ciupituri de capusa.

Concediu fara probleme medicale

Trusa medicala de vacanta este indispensabila in concediu. Pe langa tratamentele pentru bolile cronice, in trusa medicala este indicat sa avem si o serie de medicamente pe care le putem procura fara reteta de la farmacie si care ne scutesc de neplacerile calatoriilor, cum ar fi antiemeticele - in caz de rau de transport - sau andiareicele - in cazul diareei calatorului.

Sunt binevenite si dezinfectantele, si pansamentele, solutiile pentru ingrijirea ranilor.

Pe timp de vara, lotiunile si cremele pentru protectia solara nu trebuie uitate acasa cu niciun chip!

De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata medicamentelor contra febrei si remediilor contra tantarilor, mai ales daca plecati in zone unde stiti ca sunteti predispusi intepaturilor, cum este Delta Dunarii, de exemplu.

Pentru persoanele calatoresc in Africa si America de Sud este recomandata vaccinarea impotriva febrei galbene, transmise de intepatura de tantar.

Atentie! Pentru tarile din afara Uniunii Europene, sunt obligatorii anumite vaccinuri, mai ales in cazul copiilor. In Asia, de exemplu, profilaxia febrei Denque este indispensabila! Daca mergeti intr-o zona cu malarie, medicul va va prescrie un tratament specific preventiv.

Asa ca, in situatia in care alegeti sa plecati in vacanta intr-o zona cu risc pentru anumite boli endemice, mergeti inainte cu doua luni de concediu la un medic specializat in vaccinare internationala pentru a va face vaccinurile si pentru a discuta despre masurile preventive.

De asemenea, daca aveti probleme stomatologice, nu plecati la drum pana nu le rezolvati!


Citeste si despre:

Malaria Zece pasi pentru a scapa de fumat Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Pleci in vacanta? Iata ce produse nu trebuie sa-ti lipseasca din bagaj Te pregatesti de vacanta? Afla ce nu trebuie sa-ti lipseasca din bagaj Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Sfaturi pentru mentinerea sanatatii in vacanta Psoriazisul pe timpul verii: recomandari pentru o vacanta cat mai placuta Sfaturi de calatorie pentru vacante in deplina siguranta Insuficienta cardiaca cronica Cum sa tratam alergiile in mod natural