Masuri pentru un somn de calitate in vacanta

Actualizat: 26 August 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Rolul principal al unei vacante este odihna, insa nu de putine ori se intampla ca somnul de calitate sa lipseasca din lista beneficiilor unui concediu relaxant. Factorii care contribuie la o odihna insuficienta sunt variabili si schimbatori, de la ritmul circadian intrerupt de o calatorie lunga, pana la schimbarea mediului de somn.

Mai mult decat atat, schimbarea fusului orar ajunge sa fie aproape intotdeauna factorul major de perturbare a somnului de calitate in vacanta, cata vreme organismul are nevoie de o perioada de adaptare ce se poate extinde pe cateva zile bune din durata concediului.

Chiar si intr-o vacanta aproape de casa, simpla schimbare a patului si a stimulilor familiari pot dezorienta organismul si pot impiedica creierul sa intre in starea necesara unui somn adanc si satisfacator.

Asigurarea unui somn odihnitor in vacanta

Somnul odihnitor in vacanta nu este doar necesar pentru incarcarea bateriilor si starea de sanatate, ci si o conditie de baza in asigurarea rezervelor de energie solicitate de activitatile tipice unui concediu (drumetii, vizitarea de obiective turistice, inot etc.). Epuizarea fizica nu este o solutie, desi ar parea sa fie la prima vedere. Miscarea stimuleaza productia de endorfine si creste rata cardiaca, doua procese fiziologice incompatibile cu starea necesara pentru un somn de calitate.

Creierul are nevoie de un program regulat de activitate/repaus, asadar sincronizarea temporala este cheia in acest caz. In prima parte a zilei, efortul fizic este binevenit si energizant, pe cand relaxarea si reducerea ritmului de actiune ajuta la aparitia somnolentei odata cu ora de culcare.

In cazul in care calatoriti intr-o regiune cu fus orar diferit, puteti lua urmatoarele masuri, astfel incat sa va puteti odihni corespunzator in vacanta

- Adaptati-va noului fus orar timpuriu. Cu cateva zile inainte de calatorie, incercati sa mergeti la culcare mai devreme sau mai tarziu, in functie de fusul orar al destinatiei alese. In acest mod, creierul se poate adapta mai usor programului pe care il veti avea in vacanta.

- Setati ora destinatiei la ceasul de la mana. Imediat ce va urcati in avion, setati ora corecta a regiunii spre care va indreptati, astfel incat sa nu va bulverseze fusul orar la sosire. Cu cat aveti mai usor acces la ora exacta, cu atat mai usor va fi procesul de adaptare.

- Apelati la semnalele mediului inconjurator. Daca fusul orar va obliga sa mergeti la culcare mult mai devreme decat sunteti obisnuiti sa o faceti, semnalele mediului inconjurator va pot ajuta in acest sens. Admirati apusul in liniste, cu o companie placuta, de pilda.

Atunci cand mentineti nivelul tensiunii la un prag inferior in timpul zilei, veti beneficia de un somn mai bun pe parcursul noptii. Organizati-va eficient vacanta, incercati sa luati masuri de prevedere pentru situatii neasteptate si aplanati conflictele de orice natura.

Daca mergeti in vacanta cu copiii, incurajati-i sa doarma pe parcursul calatoriei, folosind o patura moale cu care sunt obisnuiti sau o jucarie de plus preferata, care sa le ofere un sentiment de familiaritate.

In cazul in care plecati in vacanta cu masina, evitati sa programati calatoria in timpul noptii (oricat de mult ati dori sa evitati traficul intens). Dormiti o noapte intreaga inainte de plecare, astfel incat sa nu va privati de somn timpuriu si sa aveti deja un pas gresit facut in directia opusa unei odihne depline.

La fel de important este sa faceti calatoria cat mai confortabila, inclusiv sederea in locul de cazare. Pe cat posibil, impachetati de acasa lenjeria de pat, cateva perne, carti, jocuri de societate, CD-uri preferate sau DVD-uri care va binedispun. Detinerea de obiecte personale, familiare, care va induc o stare de relaxare, ajuta la obtinerea unei dispozitii psihice propice odihnei.

Imediat ce ajungeti la hotel, casa de pe plaja sau apartamentul inchiriat, dedicati putin timp amenajarii locului, astfel incat sa va simtit cat mai repede confortabil. Daca va cazati la hotel, incercati sa ajungeti la inceputul zilei, pentru a putea refuza o camera aflata in apropierea automatelor de mancare, a lifturilor sau a salilor de petrecere. Sursele de zgomot sunt cele care afecteaza cel mai mult odihna in vacanta.

In cazul in care ajungeti la hotel la ore tarzii in noapte, sunati la receptie in jurul pranzului si anuntati ora de sosire, precum si pretentiile privind inchirierea unei camere cat mai linistite in cladire. Un hotel care sa va ofere o vacanta odihnitoare va fi cel in care asteptarile personale pot fi indeplinite intr-o maniera sau alta.

De asemenea, la preluarea camerei, asigurati-va ca patul este in buna stare de utilizare, salteaua nu prezinta denivelari, iar mobilierul se afla intr-o conditie buna. Multe hoteluri au inteles ca turistii au nevoie de un somn de noapte de calitate si au renuntat la compromisurile privid dotarile patului. Daca nu beneficiati de piese de mobilier de calitate, revendicati-va dreptul de a solicita o alta camera, dotata corespunzator.

Inainte de culcare, asigurati-va ca incaperea este linistita, intunecata si bine aerisita. Opriti toate dispozitivele electronice si oferiti copiilor accesoriile de somn cu care sunt obisnuiti, astfel incat sa se simta ca acasa. Lectura unor povesti sau cantecele de leagan, precum orice alt ritual de adormire utilizat acasa, ajuta la adormirea celor mici si la asigurarea unei nopti linistite si odihnitoare adultilor.

Dieta este si ea importanta pentru un somn de calitate in vacanta. Meniurile consistente de la restaurant, consumate in special seara, ingreuneaza digestia si contribuie masiv la instalarea tulburarilor de somn.

In schimb, o gustare usoara inainte de somn, precum un pahar de lapte sau un baton mic de branza degresata, ajuta la secretia melatoninei, hormonul responsabil cu procesul adormirii si al odihnei.

De asemenea, consumul de alcool accentuat in vacanta este si el un factor negativ pentru odihna. Alcoolul deshidrateaza, deci obliga la vizitarea noctura a toaletei. In plus, determina aparitia unui somn agitat, superficial, care nu ajuta creierul sa se refaca in mod corespunzator pe timp de noapte.


Citeste si despre:

Cum sa ramanem sanatosi pe timpul verii? 6 reguli de care trebuie sa tinem cont cu totii 7 moduri prin care sa evitati durerile de cap de sarbatori Prevenirea epuizarii Migrena juvenila Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Psihoterapeut Keren Rosner: Lipsa concediului poate sa fie nociva! De cate vacante avem nevoie pe an? 8 sfaturi pentru o vara sanatoasa Tot ce trebuie sa stim despre cataplexie Schimbari in stilul de viata pentru ameliorarea durerii de artrita Simti ca pierzi timpul si nu iti poti indeplini sarcinile? Afla care sunt cauzele si ce trebuie sa faci ca sa scapi de problema