Medicamente eliberate doar cu prescriptie medicala

Actualizat: 09 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista mii de medicamente prescrise, foarte variate, folosite pentru tratamentul diferitelor boli. Medicul si farmacistul sunt cele mai bune surse de informare despre medicamentele prescrise.

Ghidurile de administrare a tuturor medicamentelor ar putea fi descrise in mai multe carti. Tipurile comune, descrise aici includ antibioticele, tranchilizantele usoare si somniferele.

Antibiotice

Antibioticele sunt medicamente care distrug bacteriile. Sunt eficiente numai asupra bacteriilor si nu au nici un fel de efect asupra virusilor. De aceea antibioticele nu vor vindeca racelile comune, gripa sau alte infectii virale.

In afara de cazul in care este prezenta o infectie bacteriana este de preferat sa se evite administrarea antibioticelor si in consecinta efectele adverse ale acestora, care pot include:

- efecte adverse, inclusiv reactiile alergice. Cele mai comune efecte adverse sunt ameteala, diareea si sensibilitate crescuta la lumina. Cele mai multe efecte secundare sunt usoare, dar unele, in special reactiile alergice pot fi grave. O reactie alergica severa de obicei produce scaderea frecventei respiratorii si poate ameninta viata. Daca o persoana are o reactie neasteptata la un antibiotic, aceasta trebuie sa consulte un cadru medical specializat inainte de administrarea unei alte doze de antibiotic
- efectele secundare - antibioticele distrug toate bacteriile din organism care au sensibilitate pentru medicamentele respective, inclusiv bacteriile care in organism au un rol benefic. Bacteriile pot distruge echilibrul organismului si pot duce la disconfort gastric (dureri de stomac), diaree, infectii vaginale sau alte probleme
- rezistenta bacteriana - cand antibioticele sunt administrate prea des, bacteria se adapteaza astfel incat antibioticele nu mai au efect asupra acestora. Acest lucru face ca infectiile bacteriene sa fie mai dificil de tratat.

Cand o persoana impreuna cu cadrul medical s-au decis pentru folosirea unui antibiotic, este necesara urmarea cu atentie a instructiunilor:
- este foarte important sa fie administrata intreaga doza pe toata perioada de timp pentru care a fost prescris antibioticul; administrarea trebuie oprita numai in cazul aparitiei efectelor adverse, caz in care trebuie contactat imediat medicul. Antibioticele distrug bacteriile destul de repede, asa ca s-ar putea ca pacientul sa se simta mai bine in doar cateva zile. Dar, daca tratamentul este oprit prea devreme, bacteria mai slaba va fi distrusa, dar bacteriile mai puternice si mai rezistente inca vor persista in organism, inmultindu-se

- este necesar ca pacientul sa inteleaga indicatiile recomandate de medic privind administrarea antibioticului; modul de administrare in mod normal este scris pe prospectul medicamentului, dar este de preferat si solicitarea sfatului medical

- antibioticele trebuie pastrate la rece, intr-un loc uscat

- nu trebuie dat un antibiotic altei persoane decat celei careia i-a fost prescris

- nu se recomanda pastrarea resturilor de antibiotice si de asemenea, nu se recomanda administrarea unui antibiotic prescris pentru o alta afectiune fara consultul medical.

Tranchilizantele slabe si somniferele

Aceste tipuri de medicamente sunt raspandite peste tot in lume si sunt foarte des prescrise. Dar aceste medicamente pot cauza probleme cum ar fi pierderea memoriei, dependenta si lovituri provocate prin caderi datorate pierdereii cunostintei. Folosirea lor este benefica pentru perioade scurte de timp, dar administrarea pe o perioada lunga implica riscul dependentei si a afectiunilor mentale.
Somniferele sunt benefice daca sunt folosite timp de aproximativ doua saptamani, dar folosirea lor mai mult de o luna cauzeaza dereglari ale mecanismului somnului mai grave decat cele pentru care au fost administrate initial.
Pacientul trebuie sa se adreseze medicului in cazul aparitiei efectelor secundare si nu trebuie sa dpaseasca dozajul prescris.

Probleme aparute in urma administrarii medicamentelor

Efectele adverse – acestea sunt previzibile dar sunt foarte neplacute. Ele sunt de obicei usoare

Alergiile - unele persoane prezinta anumite reactii foarte severe la unele medicamente, uneori care pot ameninta viata (numite Soc Anafilactic)

Interactiuni intre medicamente - acest fenomen are loc cand in organismul unei persoane medicamentele administrate se combina si dau niste efecte adverse de diferite intensitati. Aceste simptome pot fi grave si pot fi diagnosticate gresit

Interactiunile dintre medicamente si alimente - multe medicamente isi exercita efectul cand stomacul este plin, dar majoritatea trebuie administrate pe stomancul gol. Reactiile dintre medicamente si alimente pot cauza probleme serioase

Dependenta - folosirea pe termen lung a medicamentelor poate duce la multe probleme, in special la dependenta, caz in care simptome severe pot aparea prin suprimarea brusca a dozelor. Narcoticele, tranchilizantele si barbituricele trebuie administrate cu grija pentru a preveni dependenta.


Citeste si despre:

Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala Somnifere eliberate cu prescriptie medicala 6 greseli in administrarea medicamentelor Administrarea corecta a medicamentelor la copii Alergiile la medicamente Perioada adolescentei: cum ai grija de copilul tau in aceasta etapa din viata lui? Medicina stilului de viata: cum poti deveni cea mai buna versiune a ta? Riscul auto-medicatiei in cazul arsurilor stomacale Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile? Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Norme de prescriere a retetelor medicale Alergiile - Anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, alergii medicamentoase, alimentare si alergii la veninul insectelor (simptome si tratament) Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala