Sfaturi pentru alegerea celei mai potrivite creme de protectie solara

Actualizat: 29 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Expunerea necontrolata si prelungita la razele puternice ale soarelui este un factor de risc in aparitia cancerului de piele. Altfel spus, soarele poate fi riscant si, in unele cazuri, chiar daunator pentru piele.

De asemenea, expunerea pielii la radiatiile UV artificiale sau pur si simplu statul in aer liber, la soare, fara niciun fel de protectie, sunt factori care pot duce la cresterea incidentei afectiunilor pielii generate de soare.

Numeroase studii efectuate in Europa, dar si in America arata o legatura clara intre soare si cancerele de piele, fie ca e vorba despre melanom sau despre carcinom. Astfel, expunerea indelungata la soare fara aplicarea unei creme adecvate de protectie poate duce la aparitia cancerului de piele.

Soarele este periculos si din cauza subtierii stratului de ozon, de aceea, razele care ajung la noi sunt nocive.

Cum sa iti protejezi corect pielea atunci cand stai la soare

• Intre orele 10.00 si 16.00 nu este recomandat sa se stea la plaja, deoarece in acest interval razele ultraviolete sunt cele mai puternice, in consecinta impactul lor asupra pielii va fi unul cu efecte negative.

• Incearca sa porti haine deschise la culoare si din material natural. De asemenea, este indicat ca hainele sa iti acopere cat mai mult din suprafata corpului cand mergi prin soare, pentru ca razele ultraviolete sa aiba un contact cat mai mic cu pielea.

• Capul trebuie acoperit cu o palarie sau cu o sapca.

• Poarta ochelari de soare, care au lentile speciale, menite sa reduca impactul razelor ultraviolete asupra ochilor.

• In timpul pranzului, nu sta la soare. Este bine sa cauti umbra copacilor, care sa te fereasca de razele ultraviolete.

• Bronzul artificial este la fel de nociv precum cel natural, de aceea nu este indicat sa mergi la solar, mai ales ca arsurile deterioreaza iremediabil pielea.

Cum alegi crema de protectie solara

Este indicat sa utilizezi creme cu factor de protectie (SPF) pentru UVA si UVB. Acestea trebuie aplicate pe fata, tot timpul anului si pe corp, ori de cate ori faci plaja.

Nu uita sa aplici cremele pe fata, pe maini si pe picioare, mai ales daca sunt expuse la razele soarelui atunci cand stai in aer liber. Alege produsele care au SPF cel putin +15 si reaplica cremele dupa cum este mentionat pe ambalaj, unele la doua ore, altele la o perioada mai mare de timp.

Daca intri in apa si inoti, trebuie sa aplici din nou crema dupa ce ai iesit din apa. Totodata, in orice sezon, deci nu doar vara, este bine sa iti protejezi tenul de soare.

De aceea, este recomandat sa utilizezi o crema pentru ten care sa contina si factor de protectie. Ulterior, poti sa te machiezi sau sa aplici orice doresti pe tenul tau. Acum, in farmacii exista o gama larga de creme sau chiar fonduri de ten care au incluse si protectie impotriva ultravioletelor.

O atentie deosebita trebuie acordata protejarii copiilor, mai ales la mare, la plaja. Acestia trebuie feriti de razele soarelui si trebuie sa li se aplice din abundenta crema de protectie, cu SPF +50. Bebelusii sub un an nu trebuie expusi la soarele puternic.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Cum alegi crema de protectie solara potrivita Mituri despre protectia solara: ce spun dermatologii Noile recomandari pentru utilizarea cremelor de protectie solara. Ce nu am stiut pana acum Impactul radiatiilor ultraviolete. Cum alegem si folosim corect cremele de protectie solara Crema de protectie solara - cum o alegem pe cea potrivita Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii Cremele BB si rolul lor in ritualul de infrumusetare Tot ce trebuie sa stiti despre folosirea corecta a lotiunii solare Cum te protejezi de arsurile solare Lotiunea solara potrivita pielii tale Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele! Protejarea vederii – impactul razelor UV asupra ochilor Efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii