Sfaturi pentru alegerea celei mai potrivite creme de protectie solara

Publicat: 29 Mai 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Expunerea necontrolata si prelungita la razele puternice ale soarelui este un factor de risc in aparitia cancerului de piele. Altfel spus, soarele poate fi riscant si, in unele cazuri, chiar daunator pentru piele.

De asemenea, expunerea pielii la radiatiile UV artificiale sau pur si simplu statul in aer liber, la soare, fara niciun fel de protectie, sunt factori care pot duce la cresterea incidentei afectiunilor pielii generate de soare.

Numeroase studii efectuate in Europa, dar si in America arata o legatura clara intre soare si cancerele de piele, fie ca e vorba despre melanom sau despre carcinom. Astfel, expunerea indelungata la soare fara aplicarea unei creme adecvate de protectie poate duce la aparitia cancerului de piele.

Soarele este periculos si din cauza subtierii stratului de ozon, de aceea, razele care ajung la noi sunt nocive.

Cum sa iti protejezi corect pielea atunci cand stai la soare

• Intre orele 10.00 si 16.00 nu este recomandat sa se stea la plaja, deoarece in acest interval razele ultraviolete sunt cele mai puternice, in consecinta impactul lor asupra pielii va fi unul cu efecte negative.

• Incearca sa porti haine deschise la culoare si din material natural. De asemenea, este indicat ca hainele sa iti acopere cat mai mult din suprafata corpului cand mergi prin soare, pentru ca razele ultraviolete sa aiba un contact cat mai mic cu pielea.

• Capul trebuie acoperit cu o palarie sau cu o sapca.

• Poarta ochelari de soare, care au lentile speciale, menite sa reduca impactul razelor ultraviolete asupra ochilor.

• In timpul pranzului, nu sta la soare. Este bine sa cauti umbra copacilor, care sa te fereasca de razele ultraviolete.

• Bronzul artificial este la fel de nociv precum cel natural, de aceea nu este indicat sa mergi la solar, mai ales ca arsurile deterioreaza iremediabil pielea.

Cum alegi crema de protectie solara

Este indicat sa utilizezi creme cu factor de protectie (SPF) pentru UVA si UVB. Acestea trebuie aplicate pe fata, tot timpul anului si pe corp, ori de cate ori faci plaja.

Nu uita sa aplici cremele pe fata, pe maini si pe picioare, mai ales daca sunt expuse la razele soarelui atunci cand stai in aer liber. Alege produsele care au SPF cel putin +15 si reaplica cremele dupa cum este mentionat pe ambalaj, unele la doua ore, altele la o perioada mai mare de timp.

Daca intri in apa si inoti, trebuie sa aplici din nou crema dupa ce ai iesit din apa. Totodata, in orice sezon, deci nu doar vara, este bine sa iti protejezi tenul de soare.

De aceea, este recomandat sa utilizezi o crema pentru ten care sa contina si factor de protectie. Ulterior, poti sa te machiezi sau sa aplici orice doresti pe tenul tau. Acum, in farmacii exista o gama larga de creme sau chiar fonduri de ten care au incluse si protectie impotriva ultravioletelor.

O atentie deosebita trebuie acordata protejarii copiilor, mai ales la mare, la plaja. Acestia trebuie feriti de razele soarelui si trebuie sa li se aplice din abundenta crema de protectie, cu SPF +50. Bebelusii sub un an nu trebuie expusi la soarele puternic.


Citeste si despre:

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa
TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei