Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica

Actualizat: 24 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Rafturile farmaciilor detin o gama foarte larga de medicamente eliberate fara prescriptie medicala (OTC), incat uneori, este dificil sa alegeti unul dintre acestea. Medicamentele tip OTC impotriva durerilor pot fi clasificate in doua categorii principale: acetaminofen si antiinflamatoare nesteroidiene.

Acetaminofenul este disponibil pe piata de medicamente si este cunoscut sub numele de paracetamol. Veti gasi si alte antiinflamatoare nesteroidiene diferite precum ibuprofen, naproxen, aspirina si ketoprofen.

Veti avea nevoie de o reteta medicala pentru a cumpara cele mai multe dintre opioide, dar unul dintre analgezicele opioide numit codeina poate fi gasit in unele medicamente eliberate fara prescriptie medicala.

Codeina se gaseste in compozitia multora dintre supresorii de tuse, iar in combinatie cu acetaminofenul, in calmantele pentru dureri. Codeina va poate da stari de somnolenta, deci trebuie sa aveti grija atunci cand folositi medicamente care au in componenta codeina.

Folosirea medicamentelor fara prescriptie medicala pentru dureri

Acetaminofenul si antiinflamatoarele nesteroidiene sunt impreuna cele mai bune tratamente pentru febra sau multe tipuri de durere. Aceste tipuri includ inflamatii la nivelul gatului, dureri de spate in zona inferioara, dureri post-operatorii si dureri cauzate de raceli, gripe si sinuzite.

Acetaminofenul reduce febra si combate durerea, actionand asupra acelei parti a creierului care controleaza senzatia de durere si regleaza temperatura corpului. Aceste substante joaca un rol in reglarea temperaturii corporale, dar pot insa, sa irite terminatiile nervoase, provocand dureri.

Antiinflamatoarele nesteroidiene precum ibuprofenul sunt in special indicate pentru ameliorarea durerilor cauzate de umflaturi si inflamatii, precum crampele menstruale si inflamatii musculare. Acetaminofenul nu ajuta in cazul inflamatiilor, dar trateaza cu succes durerile de cap si durerile de artrita.

Riscurile medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala

Majoritatea persoanelor nu considera acest tip de medicamente ca fiind un potential risc deoarece nu este nevoie de prescriptie medicala pentru a le cumpara.

In cele mai multe cazuri acestea sunt chiar sigure atunci cand sunt folosite in scopul pentru care au fost concepute, dar pot implica si riscuri, mai ales atunci cand nu cititi si nu luati in considerare ceea ce este scris in prospectul medicamentului.

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot cauza sangerari stomacale si in tractul gastro-intestinal la persoanele mai in varsta si nu numai. Aceste sangerari pot sa apara chiar si atunci cand sunt administrate in doze corespunzatoare. Copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani nu ar trebui sa foloseasca niciodata aspirina pentru evitarea afectiunii numita sindromul lui Reye.

Alta problema serioasa cauzata de utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala apare atunci cand, sunt ingerate cantitati mari intr-o singura doza intrucat acest lucru va poate afecta sanatatea. Daca, in mod frecvent, folositi prea mult acetaminofen, se pot dezvolta afectiuni grave sau mortale la nivelul ficatului.

Acetaminofenul este principalul factor al imbolnavirilor ficatului pe plan mondial. Supradoza de antiinflamatoare nesteroidiene poate cauza boli si disfunctii ale rinichilor si sangerari la nivelul stomacului. Analgezicele pot sa reactioneze in mod negativ combinate cu alte medicamente, in special cu cele utilizate pentru fluidizarea sangelui.

Unele medicamente eliberate fara prescriptie medicala pot agrava anumite conditii medicale. Deci, aflati de la medicul specialist care dintre medicamente este sigur sa-l utilizati atunci cand suferiti de o anumita afectiune.

Alcoolul este un motiv de ingrijorare atunci cand este consumat impreuna cu astfel de medicamente, in special cele care contin acetaminofen. Utilizand acetaminofen si consumand in acelasi timp alcool, poate duce la afectiuni si disfunctii grave ale ficatului. Amestecul de alcool si opioide poate duce la probleme respiratorii si chiar deces.

Aveti in special grija atunci cand administrati copiilor medicamente care nu necesita prescriptie medicala. Folositi doar dispozitivul special pentru a masura o doza si niciodata, nu dati copilului dvs. mai mult decat doza recomandata. Verificati, de asemenea, ce alte medicamente sunt utilizate deja in tratamentul unei afectiuni ale copilului pentru a nu risca sa dublati dozele.

Analgezicele pot face minuni, permitand multor persoane afectate de anumite afectiuni precum artrita, sa-si continue ritmul vietii in mod normal. Dar toate analgezicele, eliberate cu sau fara prescriptie medicala, au un potential risc, in special cand sunt administrate pe termen lung pentru a trata dureri cronice.

Riscuri asociate cu administrarea medicamentelor utilizate fara prescriptie medicala

Prin urmare, urmatoarele inconveniente pot fi prezente la persoanele care iau medicamente eliberate fara prescriptie medicala de cel putin cateva ori pe saptamana:

- Risc cardiovascular. Studiile recente, includ antiinflamatoarele nesteroidiene cu exceptia aspirinei si naproxenului, in factori de risc ai infarctului, mai ales la persoanele care sufera deja de o afectiune cardiovasculara sau sunt predispuse la astfel de boli.

- Tensiune arteriala. Toate medicamentele eliberate fara prescriptie medicala, inclusiv acetaminofenul, pot creste tensiunea arteriala, motiv pentru care creste riscul ca o persoana ar putea sa sufere o criza cardiaca sau chiar un infarct.

- Sangerari gastro-intestinale. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot cauza leziuni ale stomacului care pot duce la sangerari si ulcere - unul dintre efectele secundare negative ale acestui tip de medicamente.

- Afectiuni ale ficatului. Acetaminofenul, cel mai utilizat analgezic fara prescriptie medicala, nu cauzeaza sangerari ale tractului gastro-intestinal, dar in cazul folosirii excesive sau utilizarea lui in tratamente pe termen lung poate cauza leziuni severe la nivelul ficatului.

Nu utilizati mai mult de 4g de astfel de substanta zilnic, indiferent de provenienta. Consumul de alcool creste semnificativ riscul unor afectiuni ale ficatului. Alcoolicii si cei care sufera deja de boli de ficat ar trebui sa evite, sau sa limiteze, consumul de acetaminofen.


Citeste si despre:

7 remedii naturale pentru ameliorarea durerii Durerea cronica Riscuri la care te expui prin automedicatie Tratamentele pentru infertilitatea masculina Durerea in gat Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Afectiuni si tratamente care pot afecta capacitatea de a conduce 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Principalele cauze ale durerilor cronice si tratamentele necesare Durerea fantoma - cauze, simptome si tratament Dozajul paracetamolului sau acetaminofenului la copii