Tratamentul plagilor taiate sau sfasiate

Actualizat: 15 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Iancu Marilena
Consultant medical:

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Ce este plaga 


Plaga reprezinta o leziune traumatica ce presupune intreruperea continuitatii tegumentului. 

In functie de modul in care s-a produs incidentul, exista mai multe tipuri de plagi:

- prin taiere

-prin lovire

-prin muscatura - mare atentie la muscatura umana! este foarte contagioasa din cauza multitudii de bacterii din cavitatea bucala

-prin agresiune termica

-prin agresiune chimica

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza anamnezei, examenului clinic si explorarii chirurgicale locale

Tratamentul plagilor este ccomplex si format din mai multe etape

1. Antibioterapia- cand este necesara , mai ales in semne de infectie

2.Corectarea hipovolemiei si/sau anemiei- in cazul plagilor un s-a pierdut sange este necesar sa se corecteze volumul sanfvin pierdut si anemia secundara acestuia

3. Profilaxia antitetanica- foarte importanta!

4. Profilaxia antirabica- in cazul muscaturii de animale- de importanta maxima! 

5. Tratamentul local: curatarea ranii, toaletarea ei, debridarea tesutului necrozat, sutura plagii , drenarea sa si ulterior bandajul care trebuie schimbat conform indicatiilor medicului, o data sau de mai multe ori pe zi. 

Tratament la domiciliu

- Majoritatea sangerarilor pot fi oprite prin aplicarea unei presiuni directe (ridicarea zonei lezate poate fi utila).
- Curatarea cu apa si sapun poate ajuta la scaderea riscului de infectie bacteriana.
- Aplicarea de creme cu antibiotice (ca bacitracin) si pansament steril ajuta la evitarea infectarii plagii si pierderea de lichide prin plaga pana la formarea unei cruste.

Tratament medical

Ca si in cazul tratamentului ambulator, primul pas consta in oprirea sangerarii.
- In cazul in care aplicarea unei presiuni nu este suficienta, se poate aplica un garou in cazul plagilor taiate ale mainilor sau picioarelor
- Bandajele compresive nu sunt utile in cazul plagilor taiate ale fetei sau corpului.

Se mai poate administra medicatie pentru anestezia regiunii. In functie de marimea si localizarea plagii, acest lucru se poate face prin diferite metode:
- aplicarea de medicamente topice
- injectarea directa de substante anestezice la nivelul leziunii
- injectarea la nivelul unui nerv regional - procedura numita "blocaj nervos" - (pentru taieturi ale varfului degetului, se realizeaza blocajul nervilor de la baza degetului prin cateva injectii la acel nivel).

Curatarea plagii este cel mai important aspect al ingrijirii unei plagi taiate.
- Acest lucru se face prin curatarea tegumentelor din jurul plagii cu apa si sapun si indepartarea crustelor hematice cu hidroxi-peroxid diluat.
- Ulterior plaga poate fi curatata prin pulverizarea de solutie salina sub presiune, avand rolul de a reduce contaminarea bacteriana la nivelul plagii.

Medicul va decide cea mai buna modalitate de tratare a leziunii.
 Unele taieturi minore pot fi tratate prin aplicarea de leucoplast sau benzi adezive speciale. Leucoplastul poate fi folosit ca si bariera de protectie impotriva invaziei bacteriene obisnuite. Se recomanda informarea medicului in cazul in care exista antecedente de alergie la aceste benzi adezive.
- Plagile mai profunde necesita sutura chirurgicala pentru a repara structurile profunde (ca fascia musculara, tesutul conjunctiv care invaluie musculatura).
- Sutura cu fire separate ajuta la oprirea sangerarii, protejeaza tesuturile subiacente si scade riscul aparitiei cicatricilor.

Se pot folosi diferite tipuri de pansamente in functie de proprietatile lor.
- Unele materiale sunt mai bune deoarece nu se lipesc de rana.
- Unele sunt mai absorbante, asigurand presiunea necesara pe suprafata plagii sau ajutand la mentinerea imobila a plagii. Mai pot fi aplicate bandaje compresive in functie de intinderea leziunii.


Citeste si despre:

Primul ajutor in caz de sangerare severa Muscaturile de animale si intepaturile de insecte Infectia cu Staphylococ aureus meticilino-rezistent si sarcina Gangrena gazoasa (Miozita clostridiana) Pansamente si bandaje De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Tetanosul Infectiile postoperatorii Te poti infecta in urma unei intepaturi/taieturi? Artrita infectioasa Modificarile patologice ale unghiilor