Trusa de prim ajutor

Actualizat: 25 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O trusa de prim ajutor bine aprovizionata, pastrata la indemana, este o necesitate in orice casa. Daca aveti in trusa instrumentele necesare puteti sa tratati un caz de urgenta la momentul potrivit.

Este important sa pastrati o trusa de prim ajutor in casa si una in masina. De asemenea, asigurati-va ca aveti la indemana trusa atunci cand plecati in vacanta cu familia.

Puteti achizitiona un kit de prim ajutor de la farmacii sau il puteti alcatui chiar dvs.

Ce va contine trusa de prim ajutor

Includeti urmatoarele lucruri in kitul dvs. de prim ajutor
- manual de prim ajutor
- tampoane sterile de tifon de dimensiuni diferite
- banda adeziva
- bandaje adezive de mai multe dimensiuni
- bandaj elastic
- o atela
- servetele antiseptice
- sapun
- unguent cu antibiotic
- o solutie antiseptica
- crema cu hidrocortizon (1%)
- acetaminofen si ibuprofen
- medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala
- penseta
- foarfece ascutite
- ace de siguranta
- lotiune cu calamina
- tampoane cu alcool medicinal sau alcool etilic
- termometru
- cel putin 2 perechi de manusi non-latex
- lanterna si baterii
- o patura
- suport steril pentru gura (in cazul in care sunteti nevoit sa resuscitati o persoana prin respiratie gura la gura)
- lista cu numerele de telefon de urgenta.

O trusa de prim ajutor trebuie sa contina provizii si medicamente pentru boli sau accidente neasteptate.

Medicamente pentru calmarea durerilor

Aspirina, paracetamolul sau ibuprofenul pot fi achizitionate fara prescriptie medicala. Acestea, sunt valabile in diferite forme, inclusiv tablete, comprimate solubile obisnuite, lichide sau supozitoare si pot sa trateze dureri minore precum cele de cap, musculare, durerile de dinti, etc.

Copiii au nevoie de doze mici si de medicamente specifice pentru copii si este necesar deci, sa le aveti in trusa de prim ajutor. Nu ar trebui sa utilizati aspirina in cazul copiilor cu varsta sub 16 ani, exceptand cazurile in care medicul specialist recomanda acest lucru.

Febra

O trusa de prim ajutor ar trebui sa contina un termometru pentru a masura temperatura corpului. Un termometru digital oral este cea mai buna alegere. Termometrele digitale care se introduc in ureche pentru a masura temperatura sunt mai precise, dar si mult mai costisitoare.

Febra poate fi ameliorata cu paracetamol sau ibuprofen. Febra este cauzata cel mai frecvent de virusuri care nu pot fi tratate cu antibiotice. Chiar daca unele antibiotice se pot cumpara fara prescriptie medicala, este recomandata evitarea utilizarii acestora. Pentru administrarea de antibiotice trebuie sa consultati mai intai de toate medicul.

Durerile de gat si tusea

Acestea sunt afectiuni comune, deci ar fi o idee buna sa pastrati in trusa dvs. de prim ajutor medicamente care pot trata aceste simptome, ca de exemplu pastile impotriva durerilor de gat si un amestec sirop care poate ajuta la ameliorarea tusei.

Siropurile de tuse nu sunt recomandate in cazul copiilor sub 6 ani atunci cand acestea contin anumite ingrediente. Se va solicita sfatul medicului sau farmacistului pentru a va asigura ca aveti in trusa, medicamente pentru tratarea tusei adresate special copiilor.

Diaree, constipatie sau indigestie

Este o idee buna sa fiti pregatiti pentru a trata diareea. Pentru acest lucru sunt disponibile medicamente cu si fara prescriptie medicala. Loperamida este un medicament ideal pe care trebuie sa il aveti in trusa de prim ajutor, desi nu este recomandat si in cazul copiilor mici.

Cand apar diaree sau varsaturi, bolnavul trebuie sa fie suficient hidratat. Acest lucru este important mai ales in cazul in care pacientii sunt copii. Bauturile tip cola sunt foarte utile, deoarece acestea inlocuiesc sarurile esentiale si zaharul pierdut.

O trusa de prim ajutor trebuie sa contina, de asemenea, un medicament de rehidratare (pulbere sau comprimate) pentru a preveni deshidratarea.

Multe persoane sufera de constipatie atunci cand calatoresc mult. Un laxativ usor, disponibil in orice farmacie, amelioreaza de obicei, cele mai multe simptome.

Pentru persoanele care sufera de indigestie sau arsuri la stomac (dupa consumul de alimente picante de exemplu) este o idee buna sa pastrati in trusa de prim ajutor si un medicament antiacid.

Rau de masina

Este indicat sa pastrati in kitul de prim ajutor si medicamente care combat raul de miscare cauzat de transportul cu masina, maritim sau aerian, medicamente ce se pot achizitiona fara prescriptie medicala.

Arsurile

Trusa de prim ajutor ar trebui sa contina lotiuni cu efect de ecran solar, care sa fie aplicate in cazul celor care au suferit arsuri cauzate de expunerea excesiva la soare.

Muscaturi de insecte

Includeti in kit antihistaminice si lotiuni calmante precum calamina, care sa trateze si sa controleze senzatia de mancarime cauzata de muscaturile sau intepaturile de insecte. Este recomandat sa achizitionati spray-uri contra insectelor atunci cand calatoriti in zone in care exista tantari sau alte tipuri de insecte.

Taieturi si zgarieturi

Urmatoarele articole sunt utile pentru a trata taieturi sau zgarieturi minore:
- tampoane fara alcool pentru a curata ranile
- tampoane de tifon sau tifon din bumbac pentru curatare, uscare si acoperirea ranilor
- plasturi rezistenti la apa
- pansamente sterile care nu se lipesc de rani
- banda adeziva permeabila, pentru a tine bandajul pe rani
- bandaje de tifon
- crema sau lotiune antiseptica

Alte articole utile pentru trusa de prim ajutor

Printre obiectele care v-ar putea fi utile in caz de accident, durere sau disconfort s-ar putea numara:
- manusi de unica folosinta
- penseta - pentru indepartarea obiectelor straine, cum ar fi aschii sau ace de albine
- foarfece
- ace de siguranta pentru fixarea bandajelor
- tampoane de bumbac, pentru a curata ranile mici
- ser fiziologic pentru spalarea ochilor
- tampoane sterile pentru ochi - ca un pansament temporar sau pentru a acoperi un ochi ranit
- folie de plastic pentru aplicarea pe arsurile grave si prevenirea infectiilor. Deoarece acest tip de folie nu se lipeste de arsura, este usor de indepartat mai tarziu de catre personalul medical care va trata arsurile
- bandaje triunghiulare - folosite ca suport pentru un umar sau un brat ranit sau ca bandaj pentru scalp


Citeste si despre:

Accidentarile la plaja, piscina si strand: prevenire si prim ajutor Primul ajutor in caz de accident rutier Primul ajutor in cazul reactiilor alergice Drumetiile montane vin cateodata cu mici accidentari: ghid de prim ajutor eficient Ce sa luam in trusa cu medicamente de vacanta? Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Sporturile de vara in aer liber: idei pentru intreaga familie si masuri de tratare a micilor leziuni Dr. Claudia Adriana Nicolae, ne vorbeste despre masuri de preventie si tratament in cazul alergiei la intepaturi Cum pot gasi un psihoterapeut bun? Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Asistenta de urgenta in caz de calamitate
Cere sfatul medicului ×