Cat este de importanta vacanta pentru reducerea stresului

Actualizat: 02 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multi oameni nu-si iau concediu suficient de des. Potrivit unor studii de amploare, multe persoane care muncesc zi de zi nu isi iau nicio vacanta pe parcursul unui an.

Iar atunci cand fac acest lucru, lucreaza in timpul liber. Acest lucru este regretabil si poate avea efecte negative asupra sanatatii intregului organism, din mai multe motive.

Stresul cronic scade abilitatea corpului de a rezista la infectii, de a-si mentine functiile vitale si chiar capacitatea de a evita anumite prejudicii. In cazul unei persoane stresate si obosite exista probabilitati mai mari de se imbolnavi, somnul va avea de suferit, tensiunea arteriala va creste, digestia se va incetini, iar materialul genetic se va modifica in sens negativ, vor aparea iritabilitatea, depresia si anxietatea, memoria se va deprecia si deciziile luate nu vor fi intotdeauna cele mai bune.

Privarea de somn ar putea duce la aparitia a diverse greseli grave la locul de munca. In plus, oboseala si stresul incetinesc functiile motorii si memoria, rezultand o diminuare a productivitatii.

De ce este importanta vacanta

Vacantele trebuie sa aiba rolul de a intrerupe ciclul de stres. Dupa ce ati fost in vacanta si v-ati relaxat, veti avea o noua perspectiva asupra sarcinilor de lucru si problemelor cotidiene.

Rolul unui concediu este de a va relaxa impreuna cu familia sau prietenii si de a lua o pauza de la rutina zilnica. Aerul proaspat si soarele sunt benefice pentru sanatatea oricarei persoane, atat cea fizica, cat si cea psihica. Activitatea fizica in combinatie cu odihna va vor elibera de stres.

Chiar daca unii oameni nu constientizeaza, o vacanta relaxanta poate avea un rol important asupra starii generale de sanatate din urmatoarele motive

- stimularea creativitatii - o vacanta reusita va poate ajuta sa va reconectati cu dvs. insiva, sa va auto-descoperiti si sa va reintoarceti la sentimente mai bune. Eliminarea stresului ofera o noua perspectiva asupra vietii, ajuta la ridicarea nivelului de energie si contribuie la rezolvarea unor probleme care anterior pareau imposibil de rezolvat.

- evitarea suprasolicitarii - in cazul persoanelor care muncesc in marea majoritate a timpului si care se vor relaxa in mod regulat vor exista mai putine probabilitati de suprasolicitare, vor deveni mai productive si mai creative.

- mentinerea starii de sanatate - reincarcarea periodica a bateriilor, prin relaxare, va contribui la pastrarea unui nivel scazut de stres, iar sanatatea va fi mai buna. In urma unui studiu s-a constatat ca la trei zile dupa vacanta, calitatea somnului si starea de spirit se imbunatatesc, comparativ cu situatia dinainte de vacanta. Aceste castiguri au fost prezente chiar si cinci saptamani mai tarziu, in special in cazul celor care au avut mai mult timp pentru sine si au avut o satisfactie ridicata generala in timpul vacantei lor.

De asemenea, specialistii au demonstrat ca la persoanele care au beneficiat de cel putin doua vacante pe an exista probabilitati mai reduse de deces din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care nu s-au bucurat de concedii, la care posibilitatea de a deceda din cauza atacurilor de cord este mai crescuta cu 32%. In plus, dupa un concediu odihnitor, calitatea somnului creste considerabil.

- consolidarea vietii de familie - timpul petrecut alaturi de cei dragi poate ajuta la intarirea relatiilor si depasirea momentelor dificile. S-a constatat, in urma cercetarilor, ca femeile care au avut suficiente vacante au avut o viata de cuplu mult mai fericita.

- cresterea performantei la locul de munca - printre beneficiile castigate in urma relaxarii si implicit a vacantelor se numara si cresterea calitatii vietii si a performantei la locul de munca. O minte odihnita este o minte eficienta.

- eliberarea de stresul care persista - vacanta cu multe zile libere poate fi urmata de experienta relaxarii prelungite. S-a constatat ca experienta zilelor mai putin stresante poate persista chiar si cinci saptamani dupa incheierea vacantei. Efectul vacantelor se pare ca se mentine pe termen lung. Majoritatea oamenilor se reintorc dupa vacante cu mintea mult mai limpede si pot gasi solutii mult mai bune la problemele pe care le intalnesc cand revin locul de munca.

Sfaturi pentru o vacanta reusita

- Pentru a putea merge in vacanta pe care v-o doriti este suficient sa va alocati o mica suma pentru acest lucru in fiecare luna, pe parcursul anului. In acest mod, nu vi se va parea imposibil sa mergeti impreuna cu cei dragi intr-un loc in care sa uitati de toate grijile cotidiene.

- Daca puteti, verificati prognoza meteo in perioada in care ati decis sa mergeti in concediu. Fiti pregatiti pentru orice schimbare meteo si luati-va masuri de precautie!

- Incercati sa faceti rezervari pentru vacanta in extrasezon. Astfel atat biletele de avion, cat si pretul pentru cazare vor fi mai ieftine.

- Stabiliti din timp perioada in care doriti sa va luati concediu impreuna cu partenerul. In acest mod veti evita decalajele si eventualele discrepante intre perioada in care dvs. si cei dragi veti avea vacante.

- Lasati toate lucrurile in regula acasa (discutati cu cineva sa vina in mod constant sa va ude florile sau sa verifice ca totul este in regula in aparatamentul dvs.) pentru a evita stresul inutil.

- Chiar daca este indicat sa stabiliti cele mai multe dintre detaliile importante legate de calatoria dvs., lasati loc si evenimentelor inedite sau aventurii.

- Indiferent unde veti alege sa va relaxati, nu va simtiti vinovati daca nu veti lua cu dvs. laptopul si daca nu va veti verifica in mod constant e-mailul. Daca va numarati printre cei care primesc zilnic zeci sau sute de e-mailuri, rezervati-va in fiecare zi maxim o ora pentru aceasta operatiune. Verificati daca trebuie sa rezolvati ceva urgent, iar in caz contrar, inchideti calculatorul si amanati-va treburile pentru cand va veti reintoarce la job.

- Combinati activitatea cu perioadele de odihna. In acest mod, veti scapa de sedentarismul de la birou si veti face activitati fizice care va fac placere si veti oferi organismului relaxarea de care are nevoie.

- Nu faceti excese alimentare, de zahar, cofeina sau alcool.

- Nu uitati sa faceti cat mai multe poze. In acest fel, cand veti reveni din vacanta si veti revedea amintirile respective, veti retrai cu placere momentele.


Citeste si despre:

6 trucuri pentru Sarbatori fara stres Cum sa ramai sanatos de sarbatori (atat pe plan fizic, cat si psihic) 9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori! 10 tehnici de relaxare care actioneaza rapid impotriva stresului Prevenirea epuizarii De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Migrena juvenila Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Masa corporala ideala Obezitatea Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta