Cum sa va mentineti forma fizica si sanatatea in vacanta de primavara

Actualizat: 07 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vacanta de primavara poate fi o perioada in care riscul cresterii in greutate este din ce in ce mai mare, in ciuda posibilitatilor diverse de a face miscare in aer liber, prin activitati placute.

Sarbatorile Pascale si sejurul de 1 Mai, zilele onomastice si alte ocazii speciale sunt un prilej de destindere, dar si de satisfacere a multor placeri care pot avea efecte negative asupra formei fizice si a starii de sanatate.

Pregatiti din timp o strategie eficienta de a va tine departe de ingrasat si boli, cu ajutorul sfaturilor utile de mai jos!

Cauzele ingrasarii si imbolnavirilor in vacanta de primavara

Cu toate ca sezonul cald este mai degraba asociat cu perioada din an in care multe persoane pierd kilogramele in plus acumulate in timpul iernii, vacanta de primavara prezinta mai degraba o serie intreaga de riscuri pentru silueta si sanatate in general. Studiile arata ca, in acest mini-concediu, oamenii pot castiga in medie 2-3 kilograme.

Unul dintre motive ar fi posibilitatile de socializare mai diversificate, precum petrecerea timpului liber la baruri si terase, alaturi de prieteni. Acest mod de relaxare din concediu este insotit de cele mai multe ori de consumul bauturilor alcoolice sau al celor cu ingrediente pline de grasimi si al preparatelor copioase servite in restaurante. Tot acest exces caloric ajunge sa fie curand foarte vizibil.

Tot in vacanta de primavara, zilele mai lungi si tendinta de a merge la culcare mai tarziu in noapte favorizeaza mancatul nocturn, ceea ce atrage dupa sine cresterea sigura in greutate.

Sarbatorile Pascale presupun un rasfat culinar pe cinste. In afara de pericolul ingrasarii, zilele de Paste pot aduce si tulburari digestive neplacute si predispozitia catre sedentarism. In cazul in care este implicata si o calatorie in concediu, riscul abuzului de gustari hipercalorice este cu atat mai mare.

Schimbarea programului zilnic de miscare, masa si somn are cu siguranta un impact important la nivel fiziologic, psihic si emotional, ale carui consecinte pot fi ingrasarea, indigestia, tulburarile de somn si de dispozitie etc.

Masuri de mentinere a tonusului fizic in vacanta de primavara

Nivelul ridicat de activitate dimineata

Chiar daca vacanta de primavara este destinata odihnei, somnul pana la orele pranzului dupa o perioada de program matinal poate produce numeroase dezechilibre in organism, de la oscilatii de apetit, pana la tulburarile de somn ulterioare.

Propuneti-va ca ora de trezire sa nu fie cu mult diferita de cea din zilele obisnuite. Petreceti diminetile in mod activ, preferabil plecand in plimbari de 20-30 de minute in aer liber. Un studiu recent, efectuat de cercetatorii Universitatii de Medicina din Chicago, a demonstrat ca persoanele care se expun luminii naturale dimineata cat mai mult timp, sunt cele care beneficiaza de cel mai bun tonus fizic. Motivul este acela ca ceasul biologic al organismului este reglat de expunerea la soare si miscare in prima parte a zilei, proces important pentru accelerarea metabolismului, prevenirea problemelor digestive si cresterea nivelului de energie.

In plus, de vreme ce faceti miscare inca de dimineata, orice alt exces alimentar din restul zilei va avea efecte mai putin sesizabile asupra siluetei si sanatatii.

Consumul cumpatat al preparatelor hipercalorice

Este nefiresc sa va refuzati placerea de a savura preparatele festive specifice sarbatorilor de primavara, insa este esential sa o faceti cat se poate de cumpatat. Stabiliti o regula simpla de autodisciplinare in aceasta perioada va puteti permite sa mancati fara retineri cate un fel de mancare hipercaloric preferat pe zi, nu doua sau mai multe la intervale mici de timp.

O alta cale prin care puteti sta departe de neplacerile digestive si de ingrasare este sa consumati in proportie de 80% doar alimente sanatoase in fiecare zi de vacanta, carora sa le alaturati si cate un mic rasfat culinar copios. In acest fel, va puteti petrece vacanta de primavara fara sa va privati de lucrurile pe care le apreciati si fara sa suferiti consecintele abuzului alimentar.

Pregatirea gustarilor sanatoase pentru deplasari

Daca urmeaza sa va petreceti vacanta de primavara calatorind, este bine sa va pregatiti in avans gustari sanatoase neperisabile, precum fructele oleaginoase, care sa va tina departe de tentatia de a cumpara produse fast food sau snacksuri pline de ingrediente nocive. Evitati pe cat posibil sa consumati sucuri acidulate si optati intotdeauna pentru apa plata, minerala sau sucuri naturale din fructe.

Selectarea atenta a meniurilor la restaurant

Intrucat este foarte posibil ca in concediul din aceasta primavara sa savurati multe mese la restaurant, selectati cu atentie meniurile comandate. Nu luati decizii sub imperiul impulsului, altfel riscati sa cresteti exponential aportul de calorii obisnuit, deci sa castigati multe kilograme in plus din surse alimentare nesanatoase.

Prima regula pe care este bine sa o urmati este comandarea unui aperitiv usor, format din salate sau legume proaspete. Rugati ospatarul sa va aduca preparate cu mai putin ulei, unt, sare si zahar, intrucat esential este sa evitati elementele hipercalorice, prea bogate in grasimi si sarace in nutrienti din meniul comandat.

In general, preparatele descrise ca fiind prajite, crocante, sotate, pane, cu sos cremos sau gratinate contin cele mai multe grasimi trans si saturate, care va pot creste nivelul de colesterol rau in organism si care furnizeaza in general cel mai mare numar de calorii.

Optati in schimb pentru preparatele pregatite pe gratar, la cuptor sau la aburi, formate din ingrediente cat mai putin procesate si transformate in timpul gatitului.

Atentie si la serviciile de tip bufet suedez, cu o gama larga de variante apetisante si fara restrictii cantitative. Combinati cu atentie alimentele consumate si restrictionati din proprie initiativa cantitatea in care le consumati. Nu incercati sa tineti pasul cu celelalte persoane gurmande din jur si amintiti-va ca scopul vacantei de primavara este cel de relaxare si revigorare, nicidecum de ingreunare a digestiei si de acumulare a kilogramelor in plus.


Citeste si despre:

Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cum sa facem fata alergiilor verii Astenia de vara