Cand sunt utilizate corect, antibioticele isi fac efectul si pot trata chiar si infectii cu bacterii care ar putea fi, uneori, letale. Daca o persoana este atat de grav bolnava incat necesita spitalizare, si sufera, de exemplu, de o boala infectioasa cum este pneumonia, antibioticele ii pot salva viata.
Totusi, ca majoritatea medicamentelor din ziua de astazi, antibioticele sunt folosite in exces si prescrise cu destula usurinta, in ciuda argumentelor si avertizarilor repetate, de a fi recomandate cu prudenta, formulate de specialistii in boli infectioase.
Efectele adverse dar si instructiunile de utilizare sunt adesea ignorate de unii dintre medicii dornici sa multumeasca pacientii care solicita o solutie rapida pentru raceli si dureri in gat.
Una din cele mai grave probleme ale administrarii constante de antibiotic este ca tot mai multe tulpini de bacterii devin rezistente la aceste medicamente. Bacteriile se vor multiplica in mod constant, iar efectul antibioticului va fi mai slab.
Ca atare, nu doar ca vor fi necesare alte tipuri de antibiotice, unele chiar mai puternice, dar viata bolnavului poate fi pusa in pericol in cazul in care antibioticul potrivit nu este utilizat la timp.
Cele mai mari probleme in cazul infectiilor frecvente ale tractului respirator si durerilor de gat sunt cauzate de virusuri, nu bacterii. In aceste cazuri, antibioticele sunt inutile si bacteriile devin mai rezistente iar sanatatea bolnavului poate fi afectata.
Este important de subliniat ca prin administrarea lor indelungata, antibioticele distrug bacteriile intestinale sanatoase de care o persoana are nevoie pentru a mentine echilbrul sistemului imunitar.
Sistemul imunitar protejeaza nu doar impotriva infectiilor, dar combate si boli degenerative comune: boli cardiovasculare, diabet, artrita si cancer.
Inainte de a intra in posesia antibioticele de pe reteta medicala, un bolnav ar trebui sa cunoasca urmatoarele aspecte, referitoare la consumul acestora:
1. Utilizarea excesiva a antibioticelor este una dintre cauzele cancerului de san - In urma unor studii cu o durata de 17 ani, s-a demonstrat ca femeile care au folosit antibiotice mai mult de 500 de zile au manifestat risc dublu de a dezvolta cancer de san: procentul a crescut cu 100%.
2. Antibioticele afecteaza sistemul imunitar - Intr-o proportie de trei sferturi, sistemul imunitar isi desfasoara activitatea la nivelul intestinului gros, locul in care acesta protejeaza organismul de substantele toxice care se gasesc in compozitia produselor alimentare. Un echilibru sanatos existent la nivelul intestinului gros este esential pentru functionarea normala a sistemului imunitar.
Prin folosirea in mod constant sau excesiva a antibioticelor, aceasta functie naturala este perturbata. In plus, alaturi de predispozitia pentru dezvoltarea de boli cronice degenerative, abuzul poate determina si riscul declansarii artritei reumatoide, boli in cazul carora sistemul imunitar devine confuz si ataca unul sau mai multe tipuri de tesuturi sau organe din corp.
3. Antibioticele provoaca diaree - Probabil ca majoritatea oamenilor au citit in prospectul antibioticelor ca acestea provoaca dezechilibre la nivelul stomacului. Pacientii tratati cu antibiotice manifesta diaree intrucat echilibrul normal dintre bacteriile bune si cele rele din intestin este perturbat.
Pentru a evita diareea, se recomanda administrarea de suplimente care vor contine probiotice (bacterii sanatoase) de trei ori pe zi, in timpul tratamentului cu antibiotic.
4. Determina boli de colon - Dupa cum s-a mentionat, deja, antibioticele distrug bacteriile bune. Si pot provoca o boala severa, inflamatorie a colonului, numita colita cu C difficile (Clostridium difficile), o bacterie care traieste in mod normal in intestin si care cauzeaza probleme doar atunci cand se multiplica in mod excesiv si nu poate fi controlata de bacteriile bune.
Acest lucru poate duce la boli diareice severe, iar pentru tratarea acestora poate fi necesara chiar si interventia chirurgicala la nivelul colonului. In cazurile extreme se poate instala chiar decesul.
5. Abuzul de antibiotice conduce la rezistenta bacteriilor - Tratamentul excesiv si care nu se face tintit conform antibiogramei, are ca efect rezistenta bacteriilor la antibiotice si chiar lipsa de efect a terapiei cu antibiotic.
Rezultatul poate consta in prezenta unei infectii a tractului urinar, de exemplu, la care nu se poate gasi cu usurinta antibioticul potrivit pentru distrugerea bacteriei. Aceasta situatie poate deveni o problema stresanta mai ales pentru persoanele in varsta cat si pentru bolnavii cronici ale caror sisteme imunitare sunt slabite.
6. Prezenta antibioticelor in lapte si carne - peste jumatate din antibioticele cunoscute sunt injectate in carnea de vita, porc, oaie, pui si vacile cu lapte pentru a stimula dezvoltarea acestora si a le proteja impotriva infectiilor.
Animalele pot dobandi infectii din cauza fermelor aglomerate. Folosirea antibioticelor, fara sa fie cazul, de cele mai multe ori, duce la cresterea rezistentei a mai multor tulpini de bacterii la acestea si sunt apoi transmise oamenilor prin intermediul produselor alimentare, dar si a aerului si apei contaminate.
7. Nu au efect asupra virusurilor - Bacteriile sunt organisme vii care raspund la actiunea antibioticelor, spre deosebire de virusuri care sunt mici masinarii proteice care au nevoie de o celula vie pentru a se reproduce si a se multiplica. Majoritatea racelilor sunt de natura virala, astfel incat antibioticele nu functioneaza in cazul lor.
Totusi pentru foarte multi dintre medici, este destul de simplu sa prescrie antibiotice in cazul unui nas infundat sau o durere acuta.
8. Sunt prea des folosite in cazul copiilor - Infectiile urechilor sunt printre cele mai frecvente afectiuni in cazul carora copiilor, li se recomanda antibiotice. Acestea sunt prescrise in 96% din cazuri, chiar daca in urma utilizarii lor, infectiile la nivelul urechii apar mai des. Acest lucru este cu atat mai contraproductiv cu cat, majoritatea infectiilor urechii se vindeca de la sine.
Dar aceasta nu este singura problema in cazul micutilor: copiii care iau antibiotice in primele sase luni de viata au mai multe sanse sa dezvolte alergii in jurul varstei de sapte ani.
9. Efecte adverse ingrijoratoare - Anumite antibiotice (bactrim si septra, de exemplu) pot cauza eruptii fatale (sindromul Steven Johnson). Pacientilor care sufera de aceasta boala li se descuameaza pielea de pe corp, iar tegumentele par arse.
Atat eritromicina cat si claritromicina cresc riscul accelerarii ritmului cardiac pana la un nivel fatal. De asemenea, aceste medicamente pot provoca surditate temporara.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.