Ponturi pentru mentinerea sanatatii in vacanta

Actualizat: 10 Iulie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Zilele de vacanta sunt asteptate cu nerabdare inca de la inceputul anului, asa ca ar fi mare pacat sa le irosesti fiind bolnav sau avand un anumit disconfort care sa anuleze frumusetea relaxarii si bucuria locurilor noi pe care le vizitati.

Anumite reguli, daca sunt respectate cu strictete, pot asigura un concediu minunat atat adultilor, cat si copiilor.

La ce trebuie sa fii atent

Alimentatia. Este absolut firesc ca in vacanta sa doresti sa incerci mancaruri noi, specifice locului in care petreci concediul. Totusi, este indicat sa eviti mancarea de tip fast-food, cumparata de la colt de strada.

Cel mai bine este sa consumi fructe proaspete, sa bei multa apa si sa cumperi mancare numai din locuri care ofera siguranta preparatelor.

Intoxicatia alimentara. In sezonul estival, daca nu sunt respectate normele de igiena si de preparare a alimentelor, bacteriile se vor inmulti. Astfel, pericolul unei toxiinfectii alimentare cat si al unei enterocolite este la tot pasul, numarul bolnavilor fiind mai ridicat ca urmare a consumului unor alimente depozitate si preparate incorect.

Simptomele toxiinfectiei alimentare apar de regula dupa 48 de ore de la consumarea alimentului contaminat si cuprind: diaree, febra, varsaturi, crampe abdominale. Tratamentul consta in regim alimentar si hidratare intensa.

Insolatia. Aceasta reprezinta un real pericol in vacante daca nu te protejezi corespunzator. Insolatia apare, de regula, dupa expunerea prelungita la soare si se manifesta prin dureri de cap, stare de greata si somnolenta, insotite uneori de febra.

In aceste cazuri, hidratarea este extrem de importanta. Cel mai bine este sa preintampini astfel de situatii, evitand sa te expui la soare in intervalul orar 11.00-17.00, dar si purtand sapca sau palarie si ochelari de soare.

Arsurile solare. Ele pot fi evitate cu ajutorul unei creme cu factor de protectie ridicat. Senzatia de usturime poate fi calmata cu ajutorul compreselor reci sau a produselor farmaceutice destinate arsurilor de piele.

Miscarea. Nici in vacanta nu trebuie sa renuntam la bunele obiceiuri de a face miscare. Astfel, joggingul pe plaja dimineata, un drum cu bicicleta sau cateva exercitii in camera de hotel inainte de culcare te vor ajuta sa te mentii in forma.

Nutritia. Moderatia este una dintre cele mai benefice cai de a te feri de kilogramele in plus. Desigur ca te poti rasfata cu un desert delicios – doar incearca sa faci asta cu masura!

Alcoolul. Serile de vara cu prietenii nu trebuie sa presupuna consumul excesiv de alcool. Acesta ar trebui evitat mai ales in zilele canciulare.

Somnul. Vacanta nu trebuie sa afecteze programul de somn. Organismul, pentru a se reface si a se mentine sanatos, are nevoie de un somn odihnitor, de aceea este indicat ca somnul sa fie de 8 ore.

Stresul. O minte sanatoasa si relaxata este la fel de importanta precum un corp sanatos, de aceea este indicat sa gestionezi situatiile stresante in mod adecvat.

De exemplu, bagajele, biletele de avion sau de tren si cazarea trebuie facute din timp, astfel incat zilele de concediu sa fie o binefacere asupra psihicului.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Sfaturi sanatoase pentru vacanta Cat este de importanta vacanta pentru reducerea stresului Masuri pentru un somn de calitate in vacanta Cum sa va mentineti forma fizica si sanatatea in vacanta de primavara Strategii eficiente sa va pastrati silueta in vacanta de primavara Ce nu trebuie sa lipseasca din trusa medicala de vacanta? Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Te pregatesti de vacanta? Afla ce nu trebuie sa-ti lipseasca din bagaj Sfaturi pentru mentinerea sanatatii in vacanta Psihoterapeut Keren Rosner: Lipsa concediului poate sa fie nociva! De cate vacante avem nevoie pe an? Trusa medicala de vacanta. Ce trebuie sa aveti neaparat in bagaj cand plecati in concediu Insolatia: semne si simptome Primul ajutor in caz de insolatie Socul hipertermic - insolatia