6 moduri de prevenire a ingrasarii in timpul vacantei de vara

Actualizat: 16 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Foarte multe persoane tind sa acumuleze kilograme in plus in timpul vacantei de vara, intrucat considera ca acum isi pot satisface in voie nazuintele fiziologice, chiar daca acest lucru inseamna sa consume alimente nesanatoase, bauturi carbogazoase si alcool sau sa renunte la activitatea fizica in avantajul comoditatii.

Inotul stimuleaza apetitul, iar comerciantii pun la dispozitie multe produse ispitoare, dar pline de ingrediente nocive.

Prin respectarea catorva moduri de prevenire a ingrasarii in perioada vacantei de vara, nu doar ca riscul acumularii excesului ponderal scade, ci cresc si sansele de a reintra in forma.

Echilibrarea ponderala in vacanta de vara

Specialistii sustin ca vacanta de vara este momentul perfect pentru adoptarea unui mod de viata sanatos. In concediul estival sunteti mai relaxati, va puteti odihni corespunzator (somnul nu mai este conditionat de programul de la serviciu) si aveti multe oportunitati de a face miscare intr-un mod foarte placut prin plimbari lungi pe plaja dupa cina, prin vizitarea pe jos a oraselor necunoscute sau colindarea magazinelor din care puteti face cumparaturi.

Asadar, secretul este sa echilibrati obiceiurile sanatoase uzuale cu indulgenta satisfacerii micilor placeri, adica sa va permiteti sa iesiti intr-o oarecare masura din programul obisnuit, fara sa ajungeti intr-o extrema negativa, cu consecinte in viitor.

Disciplina si organizarea, chiar si in vacanta de vara, pot face diferenta dintre neplacuta ingrasare dupa concediu si revenirea acasa cu un fizic ideal.

Moduri de mentinere a greutatii in vacanta estivala

1. Pregatirea pachetelor cu gustari sanatoase

Intrucat este dificil in calatorii sa gasiti la tot pasul alimentare cu produse sanatoase, este important sa pregatiti pachete cu gustari care sa va hraneasca si sa nu va furnizeze calorii in exces.

In caz contrar, veti ceda zilnic tentatiei de a cumpara produse de tip fast-food, produse de patiserie sau dulciuri de la automatele cu gustari. In doar cateva zile, va puteti alege cu cateva kilograme in plus, fara sa stiti de unde au provenit.

Fructele si legumele, biscuitii integrali, fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, caju, fistic etc.), fructele deshidratate, cerealele integrale, iaurtul degresat sau ciocolata neagra sunt optiuni excelente pentru satisfacerea apetitului si evitarea ingrasarii in vacanta.

2. Depunerea efortului fizic cu fiecare oportunitate ivita

Un alt secret de prevenire a acumularii excesului ponderal in concediul estival este sa depuneti efort fizic moderat, cu fiecare oportunitate ivita. Un bun exemplu este timpul de asteptare la aeroport, pe care multe persoane si-l petrec consumand bauturi si deserturi in cafenelele din incinta.

In loc sa stati pe loc si sa acumulati calorii in exces, profitati de holurile foarte lungi ale aeroportului si plimbati-va in pas grabit in jurul terminalului, de la un capat la celalalt.

O alta varianta excelenta este sa urcati si sa coborati scarile, cat mai dinamic. Zborul va fi mult mai usor de suportat dupa energizarea excelenta prin miscare, iar metabolismul va functiona la cote maxime, arzand mai intens caloriile din hrana.

3. Comandarea de meniuri echilibrate nutritional

Atunci cand comandati felurile de mancare la restaurant, este bine sa nu cedati tentatiei de a solicita cartofi prajiti, carne grasa, sosuri cu smantana sau alte preparate greu de digerat. Acestea nu sunt recomandate in timpul verii, conduc la ingrasare si va dau o stare de letargie dupa consum, determinandu-va sa va doriti sa leneviti in camera de hotel, nicidecum sa desfasurati activitati distractive care va solicita din punct de vedere fizic.

O strategie inteligenta este sa beti o cafea sau un pahar de apa, inainte sa comandati mancarea. Odata ce stomacul se va umple temporar, senzatia de foame nu va va mai motiva sa va infruptati si hrana ispititoare (insa fara valoare nutritiva si incarcata de grasimi, zahar si alte substante nocive).

Optati pentru garnituri din legume fara amidon, fructe, iaurt, albus de ou, paine din cereale integrale, salate si carne slaba, ce furnizeaza proteine care mentin senzatia de satietate timp indelungat.

4. Evitarea asocierii alimentelor bogate caloric

In vacanta de vara, nu va puteti interzice cu desavarsire deserturile si alte preparate preferate, oricat de bogate caloric ar fi ele. Vestea buna data de specialistii in nutritie este aceea ca nu sunteti nevoiti sa tineti diete fade in concediu, ci doar sa evitati asocierea de alimente care ingrasa.

Cu alte cuvinte, alegeti sa consumati un cocktail alcoolic savuros sau un desert, niciodata amandoua in acelasi timp. In cazul in care doriti o prajitura dupa cina, este de preferat sa amanati comandarea vinului rosu pentru a doua zi.

Acelasi lucru este valabil si pentru mesele zilei in general cand luati un mic dejun copios, cu oua prajite, sunca, unt si dulceata etc., incercat sa mancati usor in restul zilei.

5. Evaluarea atenta a caloriilor din bauturi

Din pacate, foarte multe persoane tind sa subestimeze caloriile din bauturi, asociind riscul ingrasarii exclusiv cu alimentele pe care le consuma. In realitate, un singur cocktail din fructe poate sa insumeze pana la 500 de calorii pentru un pahar. Cand savurati cate unul in fiecare zi, timp de o saptamana, veti acumula pe nesimtite o jumatate de kilogram.

Vinul alb cu apa minerala, sucul de portocale cu votka, sampania, ceaiul neindulcit sau specialitatea cu suc de rosii Bloody Mary sunt alegeri mult mai sanatoase, comparativ cu alte cocktailuri din fructe indulcite cu siropuri pline de zaharuri hipercalorice.

6. Programarea activitatilor fizice in grup

O alta cale de evitare a ingrasarii in vacanta de vara este planificarea unui numar cat mai mare de activitati dinamice in familie sau in grupul de prieteni, ce impletesc in mod armonios distractia cu miscarea.

Inchirierea de biciclete in statiunea de vacanta, drumetiile montane, sporturile acvatice, concursurile de inot, sporturile pe plaja si plimbarile pe jos constituie cai sigure si eficiente de mentinere a greutatii corporale si chiar de eliminare a eventualelor kilograme in plus. Pe cat posibil, alegeti sa va deplasati pe jos, evitati liftul si urcati scarile sau participati la petreceri unde puteti dansa, deci arde calorii.


Citeste si despre:

Cum sa renuntati mai usor la obiceiurile nesanatoase Masa corporala ideala 7 lucruri pe care sa nu le spuneti niciodata unei persoane infertile Cum sa iti mentii silueta de sarbatori Cum sa ramai sanatos de sarbatori (atat pe plan fizic, cat si psihic) Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Ponturi pentru mentinerea sanatatii in vacanta Migrena juvenila Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Stil de viata sanatos pe timpul verii