Intepaturile de tantari: reactii alergice

Actualizat: 25 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tantarii sunt specii de insecte zburatoare, de mici dimensiuni, ce apartin familiei Culicidae.

In general, tantarii se hranesc cu nectarul din plante. Doar femelele depind de sangele uman (sau animal), de care au nevoie pentru a extrage proteinele necesare maturizarii si depunerii oualor; in timpul procesului de hranire, femela tantar inteapa pielea si injecteaza saliva.

Saliva contine numeroase proteine, enzime digestive si anticoagulanti, care impiedica coagularea sangelui si favorizeaza trecerea acestuia in aparatul bucal al insectei, special creat pentru extragerea sangelui.

In urma procesului, care dureaza doar cateva secunde, o parte din saliva ramane in piele, cauzand reactii ale sistemului imunitar, inclusiv reactii alergice: eritem (inrosirea pielii), senzatie de mancarime, tumefiere.

Interesant este faptul ca prima intepatura de tantar nu declanseaza nicio reactie din partea organismului; odata cu urmatoarele intepaturi, apare raspunsul imunitar, caracterizat semnele locale; cu cat numarul de intepaturi creste, cu atat reactiile organismului devin mai severe, tumefactiile se accentueaza, iar ariile ce prezinta urticarie se extind.

In cazul unor persoane, dupa nenumarate contacte cu intepaturile de tantari, organismul devine imun in prezenta acestora.

Factori de risc

Tantarii isi selecteaza "victimele" prin evaluarea mirosului/parfumului corpului, dioxidului de carbon degajat si chimicalelor prezente in transpiratie.

Specialistii considera ca, tantarii, sunt atrasi in primul rand de persoanele de sex masculin, cele cu grupa de sange 0 si persoanele supraponderale; tantarii sunt atrasi de temperatura, motiv pentru care, persoanele care poarta haine inchise la culoare (care absorb temperatura) se predispun riscului de a fi intepati.

Aromele care se aseamana cu nectarul sunt de asemenea un factor de atractie pentru tantari, motiv pentru care se recomanda evitarea folosirii de parfumuri, sapunuri, sampoane sau lotiuni de corp cu arome dulci.

In ceea ce priveste varsta, tantarii sunt mai tentati de copii decat de adulti.

Odorul corpului poate actiona si ca un repelent natural asupra tantarilor; persoanele care sunt intepate mai rar, sau deloc, emit chimicale care ii resping. Pe masura ce se apropie de o persoana, tantarii detecteaza mirosul corpului si astfel decid daca sa initieze procesul de hranire sau sa caute o alta "victima".

Cercetatorii au reusit sa identifice aproximativ 30 de compusi chimicali emisi de organismul uman care tin la distanta tantarii.
Pe acelasi principiu se bazeaza si produsele din comert, care au rolul de a proteja oamenii de intepaturile de insecte.

Semne si simptome

Majoritatea oamenilor prezinta o varietate de reactii in urma intepaturii de tantar, iar simptomele se modifica in timp, in functie de numarul de intepaturi; aceste reactii pot include formarea imediata sau intarziata de umflaturi, asociate cu mancarimi in jurul zonei afectate.

Reactiile tind sa scada in intensitate si frecventa odata cu acomodarea organismului cu intepaturile.

Semne si simptome comune

- formarea de eritem, tumefactii;
- urticarie.

Proeminenta care rezulta in urma intepaturii de tantar poate aparea imediat sau la cateva zile; in cazul unei sensibilitati crescute la intepatura de tantar, zona care prezinta mancarimi va fi mult mai extinsa.

Reactii severe la intepatura de tantar

Reactiile severe la intepatura de tantar apar destul de rar; acestea se pot manifesta prin inflamarea gatului, eruptii cutanate, flictene (basici), inflamare si inrosire pe arii largi in jurul intepaturii, urticarii pe arii semnificative.

In rare cazuri, unele persoane experimenteaza anafilaxia - in urma unei intepaturi - conditie medicala ce necesita ingrijire imediata. Epinefrina (adrenalina) administrata pe cale injectabila este unul dintre tratamentele imediate in cazul reactiei anafilactice.

Alte persoane se confrunta cu urticarie si angioedem la nivelul intregului corp sau, in cazuri rare, cu agravarea simptomelor astmului. In mod normal, aceste simptome se manifesta la cateva minute dupa intepatura.

Simptome ale bolilor ce pot fi transmise de tantari

Prin intepatura, tantarii pot transmite o serie de boli serioase, precum virusul West Nile, malaria, febra galbena, febra dengue. (Acest risc apare in cazul excursiilor in tari precum America de Sud, Africa, India, Asia de Sud-Est).

Semnele si simptomele infectiilor includ:

- febra;
- dureri de cap severe;
- modificari neurologice;
- nevralgii;
- stari de greata si voma;
- inflamarea glandelor;
- urticarie;
- letargie, confuzie;
- sensibilitate la lumina;

Persoane cu risc crescut de alergie

In categoria persoanelor predispuse spre alergii la intepaturile de tantari se regasesc:

- persoanele care isi desfasoara activitatile zilnice in aer liber;
- persoanele cu un sistem imun deficitar, copiii sau persoanele care viziteaza locuri infestate de tantari, in conditiile in care in mediul lor de provenienta, acestia nu sunt foarte comuni;
- persoanele cu imunodeficiente, cum ar fi bolnavii de SIDA, sau anumite tipuri de cancer (leucemia, cancerul limfatic);

Cand se recomanda consult medical

Daca intepatura de tantar este asociata cu semne si simptome importante, precum febra, dureri de cap severe, nevralgii, greata si varsaturi, se recomanda consultarea de urgenta a medicului.

Diagnosticare si tratament

Diagnosticarea alergiei la intepatura de tantar se bazeaza pe teste cutanate; testarea se adreseaza doar persoanelor care au istoric de reactii severe in urma intepaturilor, si nu doar reactii comune, experimentate de majoritatea persoanelor.

Preventie

Prevenirea intepaturilor de tantar este principala recomandare in cazul persoanelor alergice:

- Evitarea zonelor infestate de tantari;

- Evitarea zonelor din apropierea apelor;

- Purtarea de pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga in cazul expunerii la zone infestate de tantari;

- Aplicarea de creme si spray-uri repelente pentru protectie impotriva tantarilor;

- Tratarea hainelor, corturilor si obiectelor de camping cu permetrin (insecticid) - a se evita aplicarea directa pe piele!

- Avand in vedere ca tantarii sunt atrasi de mirosul si temperatura corpului, evitarea exercitiilor extenuante in arii infestate de tantari reduc considerabil numarul de intepaturi.

Unele studii sugereaza ca administrarea a 25 - 50 mg tiamina (vitamina B1) de 3 ori pe zi, este eficienta in reducerea intepaturilor de tantari; se considera ca aceasta vitamina produce un anumit miros al corpului, nedetectabil de catre om, dar care actioneaza ca repelent pentru tantari.

Este necesara administrarea de tiamina cel putin cu doua saptamani inainte.

Reactii locale

Tratamentul intepaturilor de tantari presupune curatarea delicata a zonei cu apa si sapun. Se recomnada evitarea frecarii zonei (risc de infectie) si aplicarea de creme sau lotiuni cu efect calmant.

Majoritatea reactiilor locale pot fi tratate prin utilizarea corticosteroizilor, cum ar fi hidrocortizon crema;
Pentru reactiile mai puternice, se recomanda antihistaminicele care contin difenhidramin (Tylenol), clorfeniramin (Actifed), loratadina (Claritine, Aerius, Azomyr), sau cetirizin (Zyrtec), pentru a ameliora simptomatologia.

Pentru a trata inflamatia se poate folosi ibuprofen sau naproxen.

Sucul de Aloe Vera este considerat a fi un bun remediu la domiciliu, favorizand calmarea simptomelor si formarea unui strat protector, care reduce riscul de infectie.

Pentru tratarea mancarimilor, se poate obtine un remediu la domiciliu, prin pregatirea unei paste din bicarbonat de sodiu si apa.


Citeste si despre:

Cum sa facem fata alergiilor verii Intepaturile de insecte si paianjeni Boli infectioase ce pot fi transmise de insecte Ce poate indica pruritul de la nivelul pieptului? Top 10 cauze ale iritatiilor pielii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Inundatiile: afectiuni provocate Malaria Prevenirea bolilor declansate de muscaturile de capuse Pruritul - Mancarimea Mancarimile vaginale