Aricii de mare reprezinta un grup de animale marine cunoscute pentru corpurile lor dure, rotunde si spinoase. Aricii de mare sunt simbolurile principale ale echinoidelor, dar si animale primitive cu un puternic mecanism de aparare. Spinii lor au rolul de a avertiza si speria pradatorii cu privire la pericol. In plus, pot fi extrem de durerosi si pot provoca leziuni ale tegumentelor, dar si ale tesuturilor mai profunde, inclusiv a oaselor.
Spinii aricilor de mare sunt umpluti cu calciu, motiv pentru care sunt foarte duri. Din acest motiv, odata intrati in piele, acestia sunt dificil de indepartat. Totusi, extractia prompta a acestora poate ajuta la prevenirea altor vatamari. Trebuie stiut ca leziunea produsa trebuie evaluata rapid, deoarece se poate suprainfecta.
Marea este un mediu plin de creaturi potential periculoase, iar plaja poate avea riscurile ei, precum reactiile cutanate la contactul cu nisipul, razele solare sau chiar produsele de protectie solara. Astfel, intepaturile cauzate de aricii de mare pot fi usor confundate cu alte afectiuni, precum intepaturile de meduze. Ambele situatii survin brusc si sunt foarte dureroase. Totusi, diferentierea intepaturii de arici de mare se face prin urmatoarele elemente:
- zone de perforare a pielii, cu forma rotunda – se diferentiaza de intepatura de meduza prin aspectul leziunii, deoarece meduzele irita pielea, nu o perforeaza;
- prezenta spinilor la nivelul pielii – spinii aricilor de mare sunt duri si ascutiti, in timp ce tentaculele meduzelor sunt moi;
- durere intensa – durerea seamana cu cea a intepaturii de albina, dar este mult mai profunda, putand interesa si straturile profunde ale tesuturilor, inclusiv muschii sau oasele.
Cele mai multe intepaturi de arici de mare provoaca doar durere, dar trebuie stiut ca exista si arici de mare extrem de periculosi. Acestia pot avea spinii veninosi si pot duce la complicatii grave, chiar si cu evolutie spre deces. Aceste intepaturi sunt mai rare, iar cercetatorii nu stiu prea multe despre modul de functionare a veninului in organismul uman sau cat de des ucide.
Totusi, trebuie stiut ca aricii de mare otravitori nu sunt prezenti in tara noastra, dar situatia de a fi intepat de un arici de mare toxic trebuie luata in calcul in calatorii, mai ales cand vacantele sunt facute in Oceanul Indian sau Oceanul Pacific.
Aricii de mare pot declansa chiar si reactii alergice, care pot varia de la usoare la potential letale. Persoanele cu antecedente de reactii alergice la muscaturi sau intepaturi pot fi mult mai vulnerabile la contactul cu aricii de mare.
Reactiile alergice la intepatura de arici de mare pot pune in pericol viata, iar solicitarea sprijinului medical cat mai rapid este obligatorie. Astfel, persoanele care au alergii la echinoide trebuie sa fie extrem de atente atunci cand merg la mare si sa solicite asistenta medicala atunci cand apar urmatoarele semne si simptome:
- respiratie dificila;
- pierderea starii de constienta;
- ameteli;
- modificari ale starii de dispozitie sau de comportament;
- eruptii cutanate in alte zone fata de cea intepata;
- inflamatie exagerata in apropierea spinului.
Un alt motiv pentru care vizita la medic este obligatorie consta in suspicionarea unei intepaturi a unui arici de mare veninos. Semnele care pot indica acest tip de intepatura sunt reprezentate de:
- ameteli si alterarea starii de constienta, chiar pierderea acesteia;
- modificari ale frecventei cardiace;
- greata si varsaturi;
- dispnee.
Trebuie stiut ca atunci cand un spin al ariciului de mare patrunde in piele, iar ulterior se rupe, acesta poate migra in alta zona a corpului si pot fi necesare interventii chirurgicale pentru eliminare. In acest caz, spinul nu trebuie indepartat pe cont propriu, mai ales cu forta, deoarece pot sa apara complicatii suplimentare.
In cazul in care in urma intepaturii survine o infectie, simptomele pot include:
- eruptii cutanate in zona intepata;
- cresterea progresiva a durerii;
- caldura la locul intepaturii;
- inflamatie intensa;
- febra ridicata.
Aceste semne trebuie luate in calcul imediat cum apar, iar vizita la medic nu trebuie intarziata. Cu cat tratamentul este oferit mai rapid, cu atat perspectiva este mai buna.
Primul ajutor in cazul intepaturilor de arici de mare consta in indepartarea prompta a spinilor acestora. Indepartarea spinilor cu penseta trebuie evitata, deoarece acestia se pot rupe si pot migra in mai multe zone ale pielii, ducand la efecte secundare neplacute. De asemenea, poate sa para ca spinul a fost eliminat complet, dar acestuia sa ii fi ramas varful in straturile mai profunde ale pielii. In aceste cazuri se indica inmuierea zonei afectate in otet, deoarece acesta poate ajuta la dizolvarea spinului.
Spinul este eliminat atunci cand nu se mai observa puncte negre sau gri la suprafata pielii. Daca prima inmuiere in otet nu este eficienta, ar trebui continuata aplicarea unor comprese cu otet timp de mai multe ori pe zi, pana cand spinii dispar complet. De asemenea, aplicarea de comprese calde poate ajuta la diminuarea durerilor si inflamatiei, alaturi de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.
In zilele urmatoare vatamarii, persoana afectata trebuie sa pastreze rana curata si sa aplice unguente pe baza de antibiotice, protejand-o astfel impotriva infectiilor. Daca rana este rosie sau produce mancarimi exagerate, ameliorarea acestor simptome poate fi facuta prin aplicarea unei creme pe baza de hidrocortizon.
Prevenirea intepaturilor de arici de mare nu este posibila in toate cazurile, dar este importanta adoptarea unor masuri pentru protectia impotriva majoritatii. Astfel, purtarea de incaltaminte speciala in apa sau pe plaja poate reduce riscul foarte mult, deoarece multi dintre aricii de mare se ascund pe fundul apei.
De asemenea, inainte de a intra in apa trebuie realizata informarea cu privire la caracteristicile fundului apei. Zonele care sunt cunoscute ca fiind frecventate de aricii de mare trebuie evitate. Inotul in piscine sau in zone special amenajate si controlate poate reprezenta o metoda foarte bune de protectie.
Persoanele cu antecedente de reactii alergice grave la intepaturile de arici de mare trebuie sa aiba in vedere evitarea intrarii in apa. De asemenea, este indicata consultarea medicului in prealabil, deoarece alergia poate exista doar pentru un anumit tip de arici de mare. In plus, medicul poate recomanda anumite medicamente ce pot fi utilizate pentru a reduce sansa de anafilaxie, de exemplu stilourile preumplute cu adrenalina.
Aricii de mare sunt animale marine, inrudite chiar si cu stelele de mare. Ei sunt dotati cu un sistem de aparare impotriva pradatorilor, acesta constand in numerosi tepi extrem de duri. Cele mai multe intepaturi de arici de mare provoaca doar durere, dar trebuie stiut ca exista si cazuri in care pot sa apara complicatii letale, precum socul anafilactic.
Se indica evaluarea medicala in toate cazurile de intepaturi de arici de mare, dar in special in cazul persoanelor care dezvolta alergii sau atunci cand specia de arici de mare este otravitoare. De asemenea, se recomanda adoptarea unor metode de protectie, chiar daca acestea nu sunt intotdeauna eficiente. Singura modalitate de a evita in intregime intepatura unui arici de mare consta in evitarea patrunderii in apa marii sau a oceanului.
Bibliografie:
Ahmad, R., McCann, P. A., Barakat, M., Astle, L., Case, R., & Bhatia, R. (2008, October 1). Sea urchin spine injuries of the hand [Abstract]. Journal of Hand Surgery (European Volume), 33(5), 670-671. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1753193408090760?journalCode=jhsc
Barish, R. A. & Arnold, T. (2016, November). Sea urchin stings. https://www.merckmanuals.com/professional/injuries-poisoning/bites-and-stings/sea-urchin-stings
Contact irritants/toxins. (2010, October 6). http://www.scuba-doc.com/irritants.htm
Dahl, W. J., Jebson, P., & Louis, D. S. (2010). Sea urchin injuries to the hand: A case report and review of the literature. Iowa Orthopaedic Journal 30, 153-156. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2958287/
Phylum echinodermata "spiny skin." (n.d.). http://sunny.moorparkcollege.edu/~econnolly/F09L17Echinoderms.htm
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.