Beneficiile masajului profund al tesuturilor

Actualizat: 31 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Masajul profund al tesuturilor sau deep tissue este o tehnica speciala de masaj, aplicata pe straturile inferioare ale tesutului muscular, cu scopul de a facilita eliminarea toxinelor din organism si de a detensiona grupele foarte incordate de muschi.

Printre beneficiile mesajului profund al tesuturilor se numara ameliorarea durerilor cronice, imbunatatirea mobilitatii corporale si reducerea simptomelor asociate cu bolile articulare.

Tehnica

Spre deosebire de masajul obisnuit de relaxare, care actioneaza doar asupra tesuturilor musculare superficiale, cel al tesuturilor profunde permite relaxarea unor zone mai adanci in care se concentreaza tensiunea si durerea. Masajul profund al tesuturilor se executa cu o tehnica de concentrare pe musculatura profunda, de-a lungul si contra fibrelor musculare, fasciilor si tendoanelor.

Masajul profund al tesuturilor este efectuat in special pentru tratarea zonelor extrem de tensionate si contractate, precum spatele, umerii si gatul (unde se instaleaza o senzatie neplacuta de constrictie). Efectele acestui masaj sunt de dispersare a benzilor de tesut dureroase rigide pentru calmarea durerii si restabilirea circulatiei normale a sangelui. Terapeutul cauta modalitatea ideala de a creste presiunea aplicata, pana la un punct maxim acceptat de pacient. Aceasta intensitate este mentinuta constanta pe toata durata masajului.

Masajul profund al tesuturilor este o solutie terapeutica excelenta pentru persoanele care sufera de contracturi cronice ale muschilor, survenite pe fondul anumitor afectiuni, stresului, alimentatiei defectuoase, fumatului, hidratarii insuficiente a organismului sau efortului fizic excesiv. Oamenii mai putin activi, care petrec multe ore in fata computerului, isi pot imbunatati conditia fizica prin acest tip special de masaj.

Un alt aspect prin care masajul profund al tesuturilor se diferentiaza de cel clasic este acela ca terapeutul se concentreaza pe o anumita problema anuntata de pacient, precum durerile de spate, problemele de mobilitate corporala, recuperare dupa efort, probleme de postura, spasme musculare etc.

Masajul profund al tesuturilor nu se recomanda persoanelor care sufera de tromboza, tromboflebita, boli contagioase, care se afla in proces de recuperare dupa o afectiune grava sau femeilor insarcinate.

Beneficii

Dupa o zi lunga si obositoare, calmul si confortul unui trup relaxat se pot recapata prin masajul profund al tesuturilor, in loc de administrarea unor analgezice cu efect temporar. Principalele beneficii ale masajului profund al tesuturilor sunt

- Ameliorarea durerilor cronice. Senzatiile dureroase constante, cauzate de diverse afectiuni ale sistemelor muscular si osos, pot fi greu de suportat. Masajul profund al tesuturilor poate fi un adjuvant in tratarea durerilor musculare profunde, simptome care apar frecvent in cazul bolilor musculoscheletice.

- Eliminarea toxinelor din corp. Masajul profund al tesuturilor musculare, efectuat in mod regulat, contribuie la o buna detoxifiere a organismului. Durerile musculare rezulta deseori din acumularea excesiva de toxine la nivelul muschilor. Masajul adanc stimuleaza circulatia sangelui in organism si faciliteaza eliminarea toxinelor de la nivelul muschilor. Dupa o sesiune de masaj profund al tesuturilor, se recomanda consumul sporit de apa, pentru un efect maxim de evacuare a toxinelor din corp.

- Reglarea presiunii arteriale. Masajul profund al tesuturilor este o posibila forma de tratament pentru anumite boli cronice, asa cum este hipertensiunea arteriala. Prin efectul sau de reducere a nivelului de stres, previne cresterile bruste ale tensiunii. Persoanele care se confrunta zilnic cu un nivel semnificativ de stres sunt cel mai predispuse hipertensiunii, dar isi pot reduce sansele de imbolnavire prin masajul profund al tesuturilor, efectuat regulat.

- Accelerarea disparitiei cicatricelor. Intrucat cicatricele formate in urma vindecarii unei rani pornesc din straturile adanci ale pielii, stimularea circulatiei sanguine la nivel profund prin masajul deep tissue ajuta la facilitarea transportului nutrientilor catre sectiunile musculare adanci, de unde celulele moarte sunt eliminate mai eficient.

- Refacerea musculara mai rapida. Leziunile musculare induse de un efort fizic sustinut sunt reparate mai rapid, in urma exercitarii unei presiuni accentuate asupra fibrelor musculare din straturile profunde ale muschilor. Miscarile lente si apasate exercitate asupra tesuturilor conjunctive ajuta la eliberarea tensiunii muschilor lezati.

- Imbunatatirea mobilitatii corpului. Persoanele care s-au recuperat in urma unei afectiuni sau au fost supuse unei interventii chirurgicale sufera deseori de rigiditate musculara. In aceste circumstante, masajul profund al tesuturilor contribuie la imbunatatirea mobilitatii corpului. In afara de stimularea circulatiei sanguine, acest tip de masaj ajuta si la drenajul produselor reziduale din sistemul limfatic, proces care asista imbunatatirea flexibilitatii.

- Ameliorarea simptomelor artritei. Masajul profund al tesuturilor este benefic circulatiei sanguine, ceea ce inseamna ca ajuta la o mai buna circulatie a oxigenului si nutrientilor in organism. Acest efect in lant permite ameliorarea simptomelor artritei. In plus, imbunatateste mobilitatea articulatiilor, afectate de rigiditate si dureri. Chiar si asa, masajul profund al tesuturilor trebuie sa fie evitat atunci cand simptomele artritei sunt exacerbate (efectuarea sa se recomanda in perioadele de remisie). In caz contrar, aceasta forma de terapie ar putea chiar sa agraveze inflamatiile de la nivelul incheieturilor.

- Cresterea tonusului muscular. Fiind un masaj intens, cu efecte sesizabile imediate, conduce la cresterea tonusului muscular si la imbunatatirea randamentului muscular, in special in cazul persoanelor care practica un sport.

- Imbunatatirea elasticitatii pielii. Masajul profund al tesuturilor este recomandat si pentru imbunatatirea si mentinerea elasticitatii pielii, datorita presiunilor ferme exercitate de specialist.

- Echilibrarea psihica. Odata cu eliberarea tensiunilor acumulate la nivelul profund al musculaturii, beneficiarul unui masaj profund al tesuturilor se simte mai relaxat, mai revigorat si mai energizat.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Quantica720
Tel: 0723271738
Sectorul 1, Strada Dr. Iacob Felix 49, București 011033

Citeste si despre:

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei Detoxifierea prin masaj Terapia cu ultrasunete - indicatii terapeutice si beneficii Durerea asociata cancerului Autoexaminarea sanilor: o cale de a identifica cancerul de san Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Vergeturile Durerea de umar - cauze si solutii Ulcerul de gamba Tehnici si proceduri de marire a penisului Cancerul nazal