Inainte sa mergeti la piscina sau la plaja, este esential sa va inarmati cu toate cunostintele necesare unei experiente sigure in proximitatea apei.
In fiecare an se inregistreaza tragedii de inot sau cazuri de imbolnaviri diverse, din pricina lipsei adoptarii unui set elementar de masuri de precautie.
Distractia la plaja si la piscina ascunde pericole foarte mari pentru sanatate si chiar pentru viata, vizibile la serviciile de urgenta ale spitalelor sau la buletinele de stiri.
Copiii sunt, din pacate, cei mai numerosi protagonisti ai accidentelor de inot, de aceea adultii poarta asupra lor o responsabilitate cu atat mai mare, atunci cand merg cu familia in astfel de zone de agrement.
Numai cateva secunde sunt suficiente pentru ca un copil sa se inece. De altfel, inecul se numara printre cele mai frecvente cauze de deces infantil la nivel global, raportat la minorii sub varsta de 5 ani. Copiii nu detin puterea necesara la nivelul inferior al trupului, pentru a se putea propulsa la suprafata apei in situatiile periculoase. Chiar si cand supravietuiesc inecului, copiii pot ramane cu leziuni cerebrale permanente.
Inotul este o activitate sanatoasa si distractiva pentru copii, cata vreme adultii sunt suficient de vigilenti. Acestia din urma trebuie sa supravegheze atent activitatea copilului in apa si sa tina cont de faptul ca saltelele gonflabile, colacul si pernutele de inot nu pot inlocui monitorizarea atenta a unui adult.
Prin urmare, la piscina aveti grija sa:
- Stiti in permanenta unde se afla copilul cand inoata.
- Verificati gardul piscinei de orificii prin care copilul ar putea sa treaca.
- Interziceti copilului sa se apropie de apa nesupravegheat.
- Tineti la indemana obiecte de salvare, precum plutele gonflabile.
- Interziceti copilului sa se joace in apropierea piscinei sau sa isi aseze jucariile in aceasta zona.
- Evitati consumul de alcool inainte sa inotati sau sa supravegheati copilul.
- Evitati inotul pe timp de ploaie/furtuna.
La plaja, este important sa:
- Alegeti doar plajele supravegheate de un salvamar.
- Intrebati salvamarul despre conditiile de inot (valuri, curenti marini etc.).
- Inotati in zonele cu apa limpede, care va permit sa observati obstacolele de sub apa.
- Inotati paralel cu linia malului, astfel incat sa nu fiti purtati de curentii puternici in larg.
- Sa va deplasati cu talpile inainte, nu sarind de sus in jos (astfel incat sa ajungeti cu talpa perpendicular pe obiecte taioase).
- Nu va bazati pe siguranta oferita de dispozitivele plutitoare, usor de rasturnat de curenti si valuri.
- Nu consumati alcool si nu luati medicamente inainte de inot.
- Tineti de mana copilul alaturi de care intrati in apa, astfel incat sa nu fie smuls de curentii puternici.
- Sa va deplasati pe nisip purtand incaltaminte, pentru a evita leziunile pe care scoicile, cioburile si alte obiecte taioase le pot provoca la nivelul talpilor.
- Nu va panicati daca va indepartati prea mult de mal. Ridicati o mana in aer si leganati-o, strigand dupa ajutor.
Nu doar inecul este periculos atunci cand frecventati plaja sau piscina. Supraincalzirea organismului si deshidratarea se pot instala cu rapiditate, mai ales in conditii de canicula si umiditate foarte crescuta.
Cand senzatia de sete apare, corpul va avertizeaza ca procesul deshidratarii a inceput deja. Evitati aceasta privare a organismului de apa, consumand o cantitate mica de lichid la fiecare 15-20 de minute. Purtati haine deschise la culoare, care sa va scape partial de riscul insolatiei. Nu consumati bauturi care au in componenta alcool, deoarece va veti deshidrata mai repede.
O alta masura de prevenire importanta este impachetarea de gustari preparate acasa, pentru evitarea achizitionarii alimentelor de provenienta incerta din zona plajei sau a piscinei. Toxiinfectia alimentara este un pericol real in aceste zone de agrement, in special din pricina temperaturilor ridicate, care altereaza alimentele cu o rapiditate uimitoare.
In loc de gogosile, pizza sau inghetata de la tarabe si magazine, puteti consuma fructe (racoritoare cu un efect hidratant binevenit), covrigei sau batoane cu musli.
Sanatatea pielii nu trebuie sa fie nici ea neglijata, intr-o era in care melanomul (cel mai agresiv tip de cancer de piele din lume) este diagnosticat tot mai des. Protejati-va pielea cu o lotiune solara cu factor SPF de minimum 30. Reaplicati crema la fiecare 90 de minute sau chiar mai curand, chiar daca pe eticheta produsului se mentioneaza o oarecare rezistenta la apa. Cantitatea suficienta de lotiune pentru intregul corp al unui adult este de 50 ml.
Un indice SPF superior nu inseamna ca lotiunea solara poate fi reaplicata mai rar. De asemenea, frecventarea piscinei sau a plajei trebuie sa aiba loc in afara intervalului orar 11-14, cand razele soarelui sunt extrem de puternice, deci foarte periculoase. Palariile cu borul lat si hainele care protejeaza pielea de razele ultraviolete sunt necesare atat pentru adulti, cat si pentru copii.
In cazul inotului la piscina, mai exista cateva pericole pentru sanatate, deseori ignorate. Calitatea apei poate fi afectata de toxine biologice (bacterii) sau agenti toxici chimici (clor). Astfel, sunt posibile imbolnaviri de pe urma contactarii de agenti patogeni precum Cryptosporidium, Giardia sau E. coli, multi dintre acestia provenind din materiile fecale ale persoanelor care utilizeaza acelasi bazin.
Clorurile folosite pentru dezinfectarea apei pot fi si ele nocive, atunci cand se combina cu urina si transpiratia, formand cloramine - substante care cauzeaza intepaturi oculare, iritatii nazale si tulburari respiratorii. Unele studii avertizeaza ca expunerea prelungita la clorurile din apa piscinelor poate creste riscul dezvoltarii astmului. Asadar, daca folositi o piscina publica
- Interesati-va de sistemul de curatare a apei si de ventilare.
- Intrebati medicul pediatru despre sensibilitatea copilului la cloruri.
- Inotati doar in apa limpede, care sa va permita sa observati cu usurinta fundul bazinului.
- Atingeti marginile piscinei inainte de inot nu trebuie sa aiba depuneri alunecoase la suprafata.
- Verificati daca in aer se simte un miros puternic de clor este un semn al efectului iritant al apei.
- Avertizati copilul sa nu inghita apa din piscina!
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.