Sanatatea la plaja - ce beneficii ne ofera marea si soarele

Actualizat: 03 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O vacanta pe litoral inseamna plaja si inot in apa marii si are multe efecte pozitive pentru sanatate, mai ales pentru copii.

Insa trebuie tinut cont de sfaturile specialistilor, astfel incat sa te protejezi de razelele ultraviolete.

Razele UVB si UVA sunt periculoase pentru organism, caci pot duce la aparitia cancerului de piele, la arsuri solare, cat si la accelerarea procesului de imbatranire.

Insa cu o protectie solara adecvata, efectuata in mod corect, pericolul este redus la minimum. Astfel, inainte de o zi de plaja trebuie aplicata o crema cu un factor de protectie de cel putin 30.

Crema trebuie reaplicata la fiecare doua ore. Abia apoi ne putem bucura in voie de plaja, insa numai intre orele recomandate de specialisti, adica pana in ora 11:00 si dupa ora 16:00, cand razele soarelui nu mai sunt atat de puternice.

Stimuleaza producerea de vitamina D

Orele petrecute pe plaja ajuta la producerea de vitamina D. Este foarte importanta pentru buna functionare a sistemului nervos, cat si a celui osos, pentru ca ajuta calciul sa se fixeze in oase. Carenta de vitamina D este asociata cu un risc crescut de osteoporoza si de fracturi osoase.

Totodata, vitamina D ajuta si la o mai buna absorbtie a fosforului, ceea ce inseamna ca ajuta la buna functionare a sistemului cardiovascular.

In urma unui studiu efectuat in SUA, publicat in Jurnalul Asociatiilor Americane de Sanatate, s-a constatat ca aceasta vitamina reduce si riscul aparitiei sclerozei multiple.

Intareste imunitatea

Expunerea la razele soarelui este un stimul extern al imunitatii, adica mecanismul prin care organismul se apara de virusuri si bacterii, ffind mai putin vulnerabili in fata infectiilor organismului.

Creste rezistenta si in fata alergiilor, pentru ca organismul va produce mai multi anticorpi. Persoanele cu imunitate puternica nu numai ca se imbolnavesc mai rar, dar fac mult mai bine fata stresului si sunt mai putin predispuse la insomnii.

Grabeste vindecarea bolilor de piele

Razele soarelui sunt un tratament adjuvant pentru cei care sufera de dermatita seboreica, dar si de psoriazis - afectiuni suparatoare ale pielii.

Si cosurile provocate de acnee se vindeca mai repede, atat datorita soarelui, cat si a apei marii, care, prin mineralele si sarea pe care le contine, are efect benefic asupra pielii.

Ce boli se agraveaza la mare

Daca pentru multe persoane apa marii este benefica, pentru altii o vacanta pe litoral trebuie tratata cu multa atentie.

Acest lucru se intampla deoarece unele afectiuni se pot agrava la mare. Este vorba despre bolile endocrine, pentru ca temperaturile ridicate pot inrautati simptomele celor care sufera de hipertiroidism.

O criza de tensiune la persoanele hipertensive poate sa apara in urma expunerii prelungite la soare, de aceea este cel mai bine ca plaja sa fie facuta sub o umbrela.

Caldura creste riscul formarii cheagurilor de sange in cazul persoanelor care au varice, pentru ca vasele de sange se dilata sub actiunea razelor solare.

De aceea, indicat este sa nu ne expunem prea mult timp la soare. Trebuie sa alternernam perioadele in care inotam cu cele in care facem plaja.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

10 alimente hipercalorice ale primaverii Efectele nocive ale soarelui Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Cancerul de piele sau melanomul Mituri despre ingrijrea pielii, desfiintate Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Port-bebe-ul sau marsupiul, pericol pentru coloana vertebrala a bebelusilor Pericolele medicamentelor de acasa Pericolele tulburarilor de alimentatie Pericolele din jurul bradului de Craciun Pericolele formarii cheagurilor in vasele de sange