Prim ajutor in intepaturi de insecte

Actualizat: 03 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tratament la domiciliu


Majoritatea alergiilor cauzate de intepaturile insectelor sunt de intensitate moderata, tratamentul la domiciliu fiind de cele mai multe ori suficient pentru a diminua simptomatologia, adeseori foarte rasunatoare si impresionanta.

In continuare sunt prezentate cateva recomandari emise de specialisti pentru a face fata unor asemenea situatii:

- daca insecta este la suprafata pielii sau in jurul victimei, persoana in cauza trebuie sa isi mentina calmul si, cu miscari usoare, sa indeparteze insecta si sa se indeparteze din acea zona;

- daca insecta a intepat, dar este in continuare pe piele, sau, ca in cazul albinelor, are acul infipt in piele, acesta ar trebui indepartat cat mai repede posibil; acest lucru se poate realiza cu un obiect aflat la indemana de tipul unui card magnetic (carte de credit, de exemplu, sau ceva asemenator), cu care se freaca sau se zgaraie usor locul, cu miscari perpendiculare pe zona afectata, unde inca se mai afla acul; daca nu se poate gasi un astfel de obiect, se poate incerca razuirea zonei cu unghia; nu este recomandat sa se prinda insecta si sa se traga, deoarece, atunci cand va fi agresata, va elibera si mai mult venin;

- tinerea sub control a edemului local, prin: ridicarea zonei care a fost intepata si mentinerea ei in pozitie antigravitationala, aplicarea de comprese locale cu gheata, indepartarea imediata, de preferat inaintea instalarii edemului, a eventualelor inele sau alte bijuterii care pot jena circulatia sangvina prin exercitarea unui efect constrictiv asupra zonei (metoda este folositoare daca intepatura este la nivelul mainilor sau picioarelor);

- terapie analgetica: durerea poate fi combatuta prin administrarea de acetaminofen sau de ibuprofen;

- tratamentul pruritului: se recomanda administrarea unui antihistaminic, de tipul difenhidramina, care va interactiona si va contracara unii din mediatorii aparuti in cadrul reactiei alergice precum si o parte din efectele lor, printre care si pruritul.

Medicamente fara prescriptie medicala

Difenhidramina face parte din categoria preparatelor ce pot fi eliberate fara prescriptie medicala (OTC- over the counter), insa pacientii trebuie sa fie extrem de precauti cand isi administreaza medicamentul, deoarece are efecte secundare importante, ameteli si profunde stari de somnolenta.

In timpul tratamentului cu difenhidramina, pacientii nu sunt sfatuiti sa conduca autovehicule sau sa manipuleze orice alt tip de masina industriala, pentru a evita accidentele.

Aceste efecte secundare nu sunt insa prezente la antihistaminicele nonsedative, de tipul loratadina (Claritin), ceea ce o face mult mai sigura de administrat. Loratadina face parte si ea din clasa medicamentelor OTC.

De asemenea, se poate administra local unguent pe baza de hidrocortizon (preparat OTC), sau o lotiune dermatologica cu proprietati calmante. La locul intepaturii se pot aplica si comprese cu bicarbonat de sodiu sau sare si apa.

Daca apare o pustula (basica), se recomanda ca zona din jurul acesteia sa fie atent ingrijita si dezinfectata, iar pustula in sine nu trebuie sa fie sparta (altfel, rana se poate suprainfecta, determinand aparitia unor complicatii nedorite).

Pacientul nu trebuie sa se alarmeze daca simptomele incep sa se atenueze in 2-5 zile, ci trebuie sa continue tratamentul pana cand zona este complet vindecata si simptomele au disparut in totalitate.

Daca, insa, reactia alergica aparuta in urma intepaturii este severa, pacientul este sfatuit sa apeleze la un serviciu medical de specialitate sau sa cheme Ambulanta, daca nu se poate deplasa singur. Nu este recomandat sa conduca autovehicule dupa contactul alergizant.

De retinut!

Socul anafilactic este o urgenta medicala cu risc vital!

In cazul aparitiei unor reactii severe, pana la sosirea Ambulantei, pacientului ii este recomandat:

- sa ramana calm;

- sa se indeparteze de zona in care sunt insectele;

- sa ia un medicament antihistaminic (1-2 capsule de difenhidramina);

- daca are wheezing sau dispnee marcata poate sa isi administreze un bronhodilatator inhalator (albuterol sau epinefrina), care va dilata caile aeriene, facilitand respiratia;

- sa se intinda pe spate, incercand sa tina picioarele deasupra nivelului capului, pentru a favoriza intoarcerea venoasa, daca se simte ametit sau are senzatie de lesin;

- daca are un kit de noradrenalina (in cazul pacientilor cu antecedente de reactie anafilactica), sa isi injecteze doza de noradrenalina conform instructiunilor cunoscute.

In cazuri severe se poate ajunge si la necesitatea efectuarii de manevre de resuscitare cardio-respiratorie (acestea trebuie realizate de persoanele din jurul victimei cand aceasta devine inconstienta, apneica sau nu mai are puls decelabil).

Echipa medicala deplasata la locul incidentului trebuie informata corect in legatura cu medicamentele administrate in vederea ameliorarii simptomatologiei sau a prezentei altor alergii ale pacientului.

Tratament de specialitate

Prioritatile tratamentului de specialitate includ asigurarea functiei respiratorii si mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.

Pentru realizarea acestor obiective se poate recurge la:

- oxigenare prin masca, daca pacientul este dispneic;

- montarea unei sonde de intubatie orotraheala (in cazuri severe), si ventilatie asistata; este o metoda temporara, pana scad din intensitate efectele reactiei alergice

- asigurarea unei linii de acces venos prin care sa se administreze solutii saline in caz de hipotensiune arteriala, precum si administrarea de tonice cardiace si de bronhodilatatoare.


Citeste si despre:

Trusa de prim ajutor Prim-ajutor in diverse situatii Primul ajutor in situatii de urgenta Intepaturile de insecte si paianjeni Reactie alergica la muscatura de insecte – cum acordam primul ajutor? Ingrijiri in cazul intepaturilor de insecte Tipuri de soc si masuri de prim ajutor 3 sfaturi pentru cresterea imunitatii in sezonul rece Raceala si gripa: cum ne protejam in sezonul rece Intepatura de viespi/albine la copii Alergiile - Anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, alergii medicamentoase, alimentare si alergii la veninul insectelor (simptome si tratament) Dr. Claudia Adriana Nicolae, ne vorbeste despre masuri de preventie si tratament in cazul alergiei la intepaturi Remedii eficiente pentru ameliorarea intepaturilor de tantari Socul anafilactic - cauze, simptome, tratament Boala Lyme - cauze, simptome, tratament Te poti infecta in urma unei intepaturi/taieturi?