Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Atunci cand ceva interfereaza cu interactiunile din creier care permit constientizarea, nivelul de constienta al unei persoane se poate modifica in mai multe moduri. Alterarea gradului de constienta este printre cele mai frecvent intalnite conditii medicale. Studiile estimeaza ca peste 5% din internarile de la camera de urgenta a spitalelor sunt legate de pierderea constientei. Constienta poate fi masurata conform unui spectru care variaza de la starea de veghe completa la coma profunda.
- Traumele la nivelul creierului provoaca afectarea starii de constienta. Leziunile cerebrale traumatice sunt cauza principala de deces si invaliditate la adultii tineri, in intreaga lume. Mai multe tipuri de traumatisme ale cutiei craniene pot provoca leziuni cerebrale traumatice care determina, pe langa alte complicatii cu potential letal, modificarea nivelului de constienta.
- Infectiile reprezinta una dintre cauzele comune ale pierderii constientei. Inflamatiile care insotesc infectiile sunt responsabile pentru modificarea gradului de constienta al unei persoane. Encefalita si meningita sunt doua infectii specifice ale sistemului nervos central, care pot cauza alterarea nivelului de constienta.
- Tulburarile metabolice, care pot determina acumularea excesiva de deseuri in organism, pot declansa modificarea nivelului de constienta. Pe masura ce organismul functioneaza pentru a ne mentine in viata, acesta produce deseuri si alte produse chimice care trebuie eliminate in mod corespunzator. Diabetul poate fi un exemplu de tulburare metabolica, ce ar putea sta la baza denaturarii nivelului de constienta.
- Consumul de droguri se numara printre cauzele modificarii nivelului de constienta. De asemenea, intoxicatia cu alcool poate determina pierderea constientei si se numara printre cei mai frecventi factori caracteristici modificarii starii de constienta. In mod similar, expunerea la anumite substante chimice poate provoca pierderea constientei sau chiar moarte.
- Anomalii structurale ale creierului. Aceste conditii pot provoca schimbarea gradului de constienta. Astfel de anomalii includ tumorile (benigne sau maligne), care se pot dezvolta si pot determina modificarea structurala a creierului. Ca urmare, peretii vaselor de sange din creier se vor extinde sau se pot sparge, rezultand inundarea creierului cu sange. Leziunile care ar putea sa apara in urma acestei situatii pot fi unul dintre motivele pierderii constientei.
Nivelul alterat de constienta al unei persoane poate fi concretizat sub una din urmatoarele forme:
- Confuzie. O persoana confuza nu poate procesa in mod corespunzator toate informatiile din jur. Apatia si somnolenta sunt simptomele cele mai vizibile. Persoana afectata poate fi dezorientata.
- Delir. Acesta este un simptom mai intalnit in cazul varstnicilor. Semnele de delir includ dezorientare, care poate fi totala. Persoanele afectate experimenteaza iluzii si halucinatii alaturi de modificarea nivelului de constienta.
- Stupoare. Stupoarea este caracterizata prin lipsa de reactie a unei persoane, conditie in cazul careia cel afectat poate fi adus la realitate doar prin stimulare dureroasa puternica si repetata.
- Coma. Persoanele in coma par a dormi, dar nu pot fi trezite. Deseori reflexele sunt absente, iar picioarele si bratele sunt rigide. De asemenea, ritmul respiratiei se incetineste in timpul comei. Coma inseamna pierderea toatala a constientei.
La ce sa va asteptati cand va prezentati la medicul dumneavoastra
• Diagnosticul si tratamentul scaderii constientei incepe cu un istoric medical complet si un examen fizic, care include o evaluare neurologica detaliata. Medicul dumneavoastra va dorii sa stie despre orice probleme medicale pe care le aveti, cum ar fi diabetul, epilepsia sau depresia. Ei va vor intreba despre orice medicamente pe care le luati, cum ar fi insulina sau anticonvulsivante. De asemenea, va vor intreba daca aveti antecedente de abuz de droguri ilegale, medicamente eliberate pe baza de reteta sau consumati zilnic o cantitate de alcool.
Pe langa istoricul complet si fizicul dumneavoastra din momentul examinarii, medicul poate comanda urmatoarele teste:
• Hemoleucograma completa (CBC). Acest test de sange arata daca aveti un nivel scazut al hemoglobinei, ceea ce indica ca aveti o anemie. Un numar crescut de globule albe (WBC) indica infectii, cum ar fi meningita sau pneumonia.
• Ecran de toxicologie. Acest test foloseste o proba de sange sau urina pentru a detecta prezenta si nivelurile de medicamente, droguri ilegale si otravuri in sistemul dumneavoastra.
• Panou electrolitic. Aceste teste de sange masoara nivelurile de sodiu, potasiu, clorura si bicarbonat.
• Testele functiei hepatice. Aceste teste determina sanatatea ficatului dumneavoastra prin masurarea nivelurilor de proteine, enzime hepatice sau bilirubina din sange.
• Electroencefalograma (EEG). Acest examen foloseste electrozi pentru scalp pentru a evalua activitatea creierului dumneavoastra.
• Electrocardiograma (EKG). Acest examen masoara activitatea electrica a inimii (cum ar fi traseul si ritmul cardiac).
• Raze x la piept. Medicii folosesc acest test imagistic pentru a evalua inima si plamanii.
• Scanarea Computer Tomograf a capului. O scanare CT foloseste computere si raze X rotative pentru a realiza imagini de inalta rezolutie ale creierului. Medicii folosesc aceste imagini pentru a gasi anomalii la nivelul creierului dumneavoastra.
• RMN-ul capului. Un RMN foloseste imagistica prin rezonanta magnetica nucleara pentru a realiza imagini de inalta rezolutie ale creierului.
Tratamentul pentru scaderea constientei depinde de ceea ce o cauzeaza. Este posibil sa fie nevoie sa schimbati medicamentele pe care le luati, sa incepeti un nou tratament sau pur si simplu sa tratati simptomele pentru a aborda cauza de baza. De exemplu, aveti nevoie de tratament medical de urgenta si, eventual, de o interventie chirurgicala pentru a trata o hemoragie cerebrala. Pe de alta parte, nu exista leac pentru Alzheimer. In acest caz, echipa dumneavoastra de asistenta medicala va lucra cu dumneavoastra pentru a veni cu strategii pentru a trata simptomele si pentru a va mentine calitatea vietii cat mai mult timp posibil.
Discutati cu medicul dumneavoastra de indata ce credeti ca s-ar putea sa aveti scaderea constientei. Iti pot incepe tratamentul cat mai curand posibil si a evita producerea de complicatii .
Caracteristicile majore ale constiintei sunt vigilenta si orientarea catre loc si timp. Vigilenta inseamna ca esti capabil sa raspunzi in mod corespunzator la oamenii si lucrurile din jurul tau. A fi orientat catre loc si timp inseamna ca stii cine esti, unde esti, unde locuiesti si cat este ceasul in momentul in care esti intrebat de catre cineva. Cand constiinta este scazuta, capacitatea ta de a ramane treaz, constient si orientat este afectata. Deteriorarea constientei poate fi o urgenta medicala, de aceea daca suspicionati ca aveti vreun semn sau simptom, adresati-va medicului dumneavoastra in cel mai scurt timp.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.