Sindromul ovarului polichistic

Actualizat: 13 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Romina Dinulescu
Consultant medical:

Dr. Romina Dinulescu
Medic primar obstetrica-ginecologie

Clinica Gral Baneasa

Generalitati


Sindromul ovarului polichistic reprezinta un dezechilibru hormonal care interfera cu ovulatia normala. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Acest dezechilbru homonal afecteaza si alte sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul metabolic si cel cardiovascular.

Majoritatea femeilor cu ovar polichistic prezinta numeroase chistui mici (mai mici decat un bob de mazare) la nivelul ovarelor intr-o anumita perioada de timp. Totusi unele femei cu sindrom al ovarului polichistic nu au ovare polichistice, dar au simptome ale acestui sindrom.

Cauze

Cauza dezechilibrului hormonal din sindromul ovarului polichistic nu este pe deplin inteleasa, dar par sa fie implicati factori genetici. Fiicele si surorile femeilor cu acest sindrom au 50% risc de a dezvolta boala.

Productia anormala de insulina si problemele metabolice pot contribui la dezvoltarea sindromului ovarului polichistic. Daca nu se produce ovulatia normala pentru o perioada de timp se pot dezvolta mai multe chisturi pe ovare (ovare polichistice).

Simptome

Multe din simptomele sindromului de ovar polichistic se dezvolta gradat, iar la inceput pot fi confundate cu alte probleme medicale. Pot apare numai cateva simptome sau mai multe.

Simptome precoce

Simptomele precoce ale sindromului ovarului polichistic includ:

- mai putin de 5 cicluri menstruale intr-un an, mai mult de 35 de zile intre cicluri sau absenta menstruatiei. Absenta ovulatiei in fiecare luna apare la aproximativ 50% din femeile cu acest sindrom;

- sangerari vaginale anormale. Acest simptom apare la aproape 30% din femeile cu sindrom al ovarului polichistic - cresterea parului in exces (hirsutism) pe fata, piept, spate, abdomen, degete. Mai mult de 70% din femeile cu acest sindrom relateaza aceasta crestere a parului;

- probleme ale tenului, cum ar fi acneea, tenul gras, matreata, pete negricioase pe piele (acantosis nigricans) pe gat, axilar sau in pliurile cutanate sau pliuri de piele in zona gatului si axilar;

- depresie sau modificari ale dispozitiei. Multe femei au probleme emotionale legate de multele simptome ale sindromului cum ar fi excesul de par, obezitatea si infertilitatea.

Simptome tardive

Simptomele care se pot dezvolta gradual includ:

- durere in partea de jos a abdomenului si in pelvis (durere pelvina cronica);

- crestere ponderala sau obezitate in partea superioara a corpului (mai mult tesut adipos pe abdomen decat pe solduri). Aceasta este cunoscuta ca obezitate de tip android si este legata de cresterea nivelurilor de hormoni masculini (testosteron);
- infertilitate;

- simptome de rezistenta la insulina, care creste riscul de dezvoltare a diabetului la femeile cu sindromul ovarului polichistic. Aproximativ 30% din femeile cu acest sindrom au functionare precara a glucozei, iar intre 7-10% au diabet zaharat de tip 2. Unele simptome sunt legate de rezistenta la insulina, cum ar fi: pliuri ale pielii, pete negricioase pe piele (acantosis nigricans) si cresterea in greutate in partea superioara a corpului;

- tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala);
- caderea parului (alopecie) si subtierea firului de par.

Majoritatea femeilor cu sindromul ovarului polichistic se prezinta la consult medical pentru un simptom specific, nestiind ca au acest sindrom. Cele mai frecvente motive pentru care femeile se prezinta la medic sunt:
- probleme menstruale;
- crestere in exces a parului (hirsutism);
- infertilitate;
- crestere ponderala sau obezitate in partea superioara a corpului.

Exista o serie de afectiuni si boli care au simptome similare cu cele ale sindromului de ovar polichistic. Acestea sunt:
- niveluri crescute de prolactina;
- un exces al hormonilor suprarenalieni. Acest nivel crescut poate fi prezent de la nastere (hiperplazie adrenala congenitala) sau poate apare la adult, determinand cicluri menstruale neregulate si crestere in exces a parului (hirsutism);
- sindromul Cushing;
- tumori ale ovarului sau ale glandei suprarenale, care produc hormoni masculini;
- probleme ale tiroidei, cum ar fi tiroidita autoimuna, hipotiroidia sau hipertiroidia;
- tulburari legate de alimentatie.

Cicluri menstruale mai regulate pot aparea la femeia care se apropie de menopauza. Motivul pentru acest lucru nu este cunoscut. Totusi, istoricul de sindrom al ovarului polichistic poate creste pe termen lung riscul aparitiei hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace, diabetului sau cancerului endometrial.

Mecanism fiziopatogenetic

Sindromul ovarului polichistic interfera cu ovulatia normala, rezultand un nivel crescut al hormonilor masculini, care determina multe din simptomele sindromului.

Ovulatia neregulata determina cicluri menstruale neregulate. Productia anormala de insulina si problemele metabolice contribuie la dezvoltarea acestui sindrom.

Cresterea hormonilor masculini (androgeni) in sindromul ovarului polichistic duce la acnee si la cresterea anormala a parului (hirsutism). Multe din femeile cu acest sindrom au multe chisturi pe ovare (ovare polichistice). Un ovar polichistic poate fi de 3 ori mai mare decat un ovar normal.

Sindromul ovarului polichistic poate creste riscul de a dezvolta alte afectiuni si boli de-a lungul timpului, cum ar fi:

- probleme de reproducere. Acestea ar putea fi:

- sangerari menstruale neregulate;
- avort spontan;
- preeclampsie;
- infertilitate;
- hiperplazie endometriala;
- cancer endometrial.

- probleme metabolice. Acestea pot include:
- rezistenta la insulina;
- diabet gestational;
- sindrom metabolic;
- diabet de tip 2 ;
- obezitate.

- probleme cardiovasculare. Sindromul ovarului polichistic poate creste riscul pentru unele probleme cardiovasculare cum ar fi:

- boala arteriala coronariana sau infarct miocardic;
- presiune arteriala crescuta (hipertensiune);
- colesterol crescut;
- ateroscleroza.

Femeile cu sindromul ovarului polichistic au un risc mai crescut pentru apneea in somn decat femeile fara acest sindrom. Cercetarile nu au determinat daca sindromul ovarului polichistic creste riscul pentru cancer de san sau cancer ovarian.

Factori de risc


Factorul principal pentru sindromul ovarului polichistic este un istoric familial al acestui sindrom. Surorile si fiicele femeilor cu acest sindrom au un risc de 50% de a dezvolta boala.

Un istoric familial poate creste riscul pentru acest sindrom deoarece exista o relatie stransa intre diabet si sindromul ovarului polichistic. Cercetarile continua in ce priveste acest factor de risc.

Expectativa vigilenta

Expectativa vigilenta nu este recomandata cand se suspecteaza sindromul ovarului polichistic. Diagnosticul si tratamentul precoce pot preveni complicatiile, cum ar fi problemele de reproducere, metabolice si cardiovasculare.

Medici specialisti recomandati

Medicii care pot diagnostica si trata sindomul ovarului polichistic sunt:
- ginecologi;
- obstetricieni;
- medici de familie;
- internisti;
- endocrinologi;
- endocrinologi specializati in reproducere.

Investigatii

Daca femeia are mai putin de 8 menstruatii in ultimul an, in afara situatiilor cand este insarcinata sau alapteaza, este necesar sa consulte un medic pentru evaluarea sindromului ovarului polichistic sau a altor probleme hormonale. Sindromul ovarului polichistic are o paleta larga de simptome ce nu pot fi diagnosticate cu un singur test.

Medicul va face o anamneza medicala si un examen fizic. Anamneza include intrebari despre ciclurile menstruale si stilul de viata, incluzand alimentatia, modificarile in greutate, activitatea fizica, modul de a se descurca cu stresul, dar si intrebari despre istoricul familial si problemele endocrine.

Examinarea fizica include un examen al pelvisului, un examen bimanual al pelvisului, pentru a determina daca ovarele sunt marite sau au structura anormala.

Examinarile si testele pentru diagnosticarea sindromului pot include:

- calcularea indexului de masa corporala, care se bazeaza pe inaltime si greutate;
- teste de biochimie pentru determinarea functionarii rinichilor, ficatului si a nivelului glicemiei;
- gonadotropina corionica umana pentru a confirma sau a exclude o sarcina
- nivelul de hormoni masculini (testosteron) pentru a determina cauza cresterii in exces sau anormal a parului (hirsutism)
- hormonii glandei suprarenale, cum ar fi dehidroandrosteron sulfatul sau 17-hidroxiprogesteron pentru a verifica daca nu exista probleme ale suprarenalei care sa determine simptomele
- colesterolul si trigliceridele pentru a verifica nivele anormale ale lipidelor.

Alte teste pot include:

- testul de toleranta la glucoza pentru a masura abilitatea organismului de a folosi glucoza;
- nivelul de insulina pentru a determina posibilitatea organismului de a produce insulina;
- testarea nivelului de prolactina, cauza absentei ciclurilor menstruale sau a infertilitatii;
- teste pentru tiroida, incluzand hormonul stimulator al tiroidei pentru a determina o tiroida supra sau subactiva. O ecografie transvaginala poate fi efectuata pentru a evalua simptome cum ar fi durerea in pelvis, dar nu este necesara pentru diagnosticarea sindromului ovarului polichistic.

Un ovar cu multiple chisturi (ovar polichistic) este de obicei marit si are opt sau mai multe chisturi, care apar la ecografie dispuse liniar, ca intr-un colier.

Multe din femeile cu acest sindrom vor avea chisturi pe ovare la un moment. Totusi, unele femei fara sindromul ovarului polichistic pot avea un aspect ecografic de ovare polichistice si unele din femeile cu acest sindrom nu au ovare polichistice.

Astfel ca ecografia nu este necesara pentru confirmarea diagnosticului. Pot fi facute si teste aditionale pentru a determina daca nu sunt prezente alteafectiuni care au simptome similare, cum ar fi tumorile de glanda suprarenala.

Testari de control regulate

In cazul diagnosticarii cu acest sindrom este necesara monitorizarea regulata a greutatii corporale, a tensiunii arteriale si a ciclurilor menstruale. De asemenea, se testeaza in fiecare an nivelul glucozei, colesterolului si a trigliceridelor.

Testarea regulata reduce riscul oricaror complicatii pe termen lung. Femeile obeze cu sindromul ovarului polichistic necesita masurarea glicemiei mai des de o data pe an, deoarece obezitatea creste riscul de diabet la femeile cu sindromul ovarului polichistic.

Tratament - Generalitati

Problemele de greutate si metabolice care pot aparea in sindromul ovarului polichistic sunt de obicei tratate cu medicatie si cu schimbarea stilului de viata. Totusi, intrucat acest sindrom determina simptome si probleme diferite, tratamentul variaza de la caz la caz.

Tratamentul ales se va concentra pe:

- rezolvarea simptomelor specifice cum ar fi ciclu menstrual neregulat, cresterea in exces a parului (hirsutism) sau infertilitatea;
- prevenirea complicatiilor pe termen lung, cum ar fi cresterea ponderala, diabetul sau hipertensiunea arteriala;
- reducerea riscului pentru aparitia altor conditii medicale cum ar fi bolile cardiace, colesterolul crescut sau hiperplazia endometriala.

Sindromul ovarului polichistic este o boala cronica, astfel incat tratamentul se poate schimba de-a lungul vietii.

Tratament initial

Tratamentul initial pentru sindromul ovarului polichistic include:

- reglarea ovulatiei si a ciclurilor menstruale. Tratamentul pentru sangerarile menstruale neregulate sau absenta ciclurilor menstruale consta in terapie hormonala regulata (estrogeni si progesteron) sub forma de pastile, inel vaginal sau plasture pe piele. Daca nu poate fi folosit estrogenul, pot fi recomandate pastile cu progesteron pentru primele 10-12 zile ale lunii astfel incat mucoasa endometriala sa se elimine asemanator cu perioada menstuala

- reducerea nivelurilor de hormoni masculini. Tratamentul pentru cresterea in exces a parului (hirsutism) poate fi prin medicatie sau prin indepartarea acestuia

- tratamentul problemelor tenului, cum ar fi acneea, folosind medicatie orala sau locala (topica) pe baza de reteta sau fara. Tratamentul pentru pliurile pielii nu este necesar decat daca sunt iritante, cum ar fi la nivelul pleoapei. In general ele pot fi indepartate cu usurinta de catre medic

- schimbarea stilului de viata pentru controlarea greutatii corporale. Tratamentul pentru obezitate se concentreaza pe dieta, exercitiu fizic si scadere ponderala. Scaderea ponderala, chiar si numai de 5-7% in decurs de 6 luni poate reduce nivelele de testosteron si revenirea ovulatiei si a fertilitatii la mai mult de 75% din femeile cu sindrom al ovarului polichistic.

Schimbarile fizice si problemele de reproducere al sindromului ovarului polichistic poate afecta imaginea asupra corpului persoanei. Aceasta imagine acorpului poate creste riscul pentru stres, depresie si alegerea unui stil de viata nesanatos. Poate fi necesar si tratamentul pentru acest tip de simptome.

Adolescentele sunt foarte constiente de simptomele fizice ale sindromului ovarului polichistic, in special cresterea in exces a parului, acneea si cresterea ponderala.

Diagnosticul si tratamentul precoce a acestui dezechilibru hormonal poate determina eliminarea acestor simptome si prevenirea complicatiilor pe termen lung cum ar fi diabetul si infertilitatea.

Femeile intre 20 si 40 de ani cu sindromul ovarului polichistic sunt cele mai afectate de problemele cu infertilitatea. Tratamentul initial pentru aceste femei includ inducerea ciclului menstrual regulat si ovulatia.

Pentru femeile in varsta de peste 40 de ani, tratamentul sindromului se concentreaza pe monitorizarea riscului pentru bolile cardiace si diabet.

Tratament de intretinere

Tratamentul de intretinere pentru sindromul ovarului polichistic include medicatie si schimbari in stilul de viata. Tratamentul are ca scop eliminarea simptomelor si prevenirea complicatiilor pe termen lung.

Nu exista un tratament care sa vindece sindromul, dar majoritatea femeilor pot duce o viata sanatoasa cu tratament medical si schimbari in stilul de viata.

- tratamentul pentru infertilitate se concentreaza pe inducerea unor cicluri ovulatorii regulate. Acestea pot include medicatie pentru fertilitate. Multe femei cu sindromul ovarului polichistic pot avea cicluri regulate si sa ramana insarcinate

- tratamentul pentru infertilitate cauzata de problemele legate de insulina se concentreaza pe scaderea greutatii si pe medicatie pentru sensibilizarea la insulina, care poate ajuta inducerea fertilitatii fara folosirea medicatiei pentru fertilitate

- un tratament optional pentru femeile care au peste 35 de ani care nu doresc sa-si mentina fertilitatea poate include indepartarea ovarelor (ooforectomie). Indeparterea si a uterului (histerectomie) poate fi recomandata daca sunt prezente simptome cum ar fi sangerari anormale. In functie de istoricul medical, histerectomia poate sa nu fie recomandata din cauza riscurilor si complicatiilor consecutive chirurgiei

- tratamentul pentru obezitate se concentreaza pe dieta, exercitiu fizic si scadere in greutate

- tratamentul pentru scaderea ponderala poate determina scaderea riscului pentru boli cardiace si diabet

- tratamentul pentru nivelurile crescute de hormoni masculini si hirsutism poate include folosirea antiandrogenilor, cum ar fi spironolactona.

Cresterea in exces a parului poate necesita medicatie sau indepartarea fizica.

Profilaxie

Sindomul ovarului polichistic nu poate fi prevenit. Totusi, daca exista un istoric familial al acestui sindrom, diagnosticul si tratamentul precoce poate ajuta la indepartarea unor simptome si scaderea riscului pentru dezvoltarea complicatiilor, cum ar fi diabetul sau bolile cardiace.

Tratament ambulatoriu

Masurile de tratament la domiciliu pot ajuta la tinerea sub control a unor simptome ale sindromului ovarului polichistic si implinirea unei vieti sanatoase. Masuri cum ar fi controlarea greutatii pot reduce riscul pentru diabet, hipertensiune si colesterol crescut.

Controlul greutatii sau scaderea ponderala pot determina reluarea ciclurilor ovulatorii si a fertilitatii. Scaderea ponderala, chiar si numai de 5-7% in decurs de 6 luni poate reduce nivelele de testosteron si revenirea ovulatiei si a fertilitatii la mai mult de 75% din femeile cu sindrom al ovarului polichistic.

- mentinerea unei greutati sanatoase. O greutate sanatoasa mentine o parere buna despre sine, energie pentru munca si timp liber si controlul simptomelor sindromului ovarului polichistic

- scaderea in greutate. Atingerea unei greutati sanatoase imbunatateste starea de sanatate si previne complicatiile pe termen lung. Varsta, metabolismul, mostenirea genetica si cantitatea de miscare, joaca un rol important in cresterea sau scaderea ponderala

- exercitiul fizic. Activitatea fizica trebuie sa devina o activitate esentiala in fiecare zi. Exista mai multe feluri de a face exercitii fizice; mersul pe jos este unul dintre cele mai bune. Se recomanda alegerea unor exercitii fizice potrivite pentru fiecare persoana in parte, care sa le si motiveze

- dieta echilibrata. Acest tip de dieta sanatoasa care include multe fructe si legume, cereale integrale si produse lactate cu continut scazut in grasimi, acopera nevoile nutritionale ale organismului, satisface foamea, scade pofta de mancare si scade riscul pentru alte conditii medicale cum ar fi cancerul sau osteoporoza. Cu aceasta dieta, persoana se simte in general mai bine si are mai multa energie.

Tratamentul acneei poate include medicamente aplicate local (topic) sau medicatie orala, care pot fi prescrise sau nu de medic. Unele femei observa o evolutie buna a acneei in urma tratamentelor hormonale.

Excesul de par (
hirsutism) poate fi indepartat prin:

- indepartarea parului cu ajutorul laserului, care distruge foliculul firului de par;
- electroliza, in care parul este indepartat permanent cu ajutorul curentului electric aplicat la radacina;
- cremele epilatorii, aplicarea acestora determina o indepartare chimica a parului;
- ceara, cu ajutorul careia se smulge parul din radacina;
- raderea parului;
- decolorarea.

Metodele de indepartare a parului difera prin cost si prin eficienta pe termen lung. Unele metode au un risc mai mare de infectare a pielii si de aparitie a unor cicatrici. Pot fi recomandate medicamente sau creme.

De retinut!

Tratamentul se concentreaza pe eliminarea simptomelor sindromului ovarului polichistic si pe prevenirea complicatiilor pe termen lung. Nu exista un tratament specific care sa vindece boala, dar majoritatea femeilor duc o viata sanatoasa cu tratament medical ambulator.

Femeile cu sindromul ovarului polichistic care raman insarcinate pot avea un risc mai crescut de a dezvolta diabet gestational in timpul sarcinii.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical pentru sindromul ovarului polichistic poate include:
- indepartarea unei parti din ovar pentru stimularea fertilitatii, daca femeia doreste sa ramana insarcinata;
- indepartarea ovarelor daca femeia nu mai doreste sa ramana insarcinata.

Tipuri de chirurgie

- interventia ovariana laparoscopica este un tratament chirurgical care poate declansa ovulatia la femeile cu sindromul ovarului polichistic care nu au raspuns la scaderea in greutate si la medicatia pentru fertilitate. Electrocauterul sau laserul sunt folosite pentru distrugerea unor portiuni din ovare

- salpingo-ooforectomia bilaterala si histerectomia reprezinta indepartarea chirurgicala a uterului, trompelor uterine si a ovarelor.

De retinut!

Tratamentul se concentreaza pe eliminarea simptomelor sindromului ovarului polichistic si pe prevenirea complicatiilor pe termen lung. Nu exista un tratament specific care sa vindece boala. Interventia chirurgicala pentru sindromul ovarului polichistic poate fi recomandata daca pacienta nu a raspuns la alte tipuri de tratamente.

Histerectomia cu sau fara salpingo-ooforectomia bilaterala poate fi o optiune si poate elimina sangerarile vaginale anormale, simptomele sindromului ovarului polichistic si reducerea riscului de cancer.

Totusi, cauzele sindromului sunt de asemenea legate de probleme hormonale si metabolice care nu pot fi rezolvate prin indepartarea organelor reproducatoare. In functie de istoricul medical, histerectomia pentru sindromul ovarului polichistic poate sa nu fie recomandata datorita riscurilor posibile si a complicatiilor unei interventii chirurgicale.


Citeste si despre:

Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice Tratament naturist pentru sindromul metabolic Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor Sindromul hiperstimularii ovariene La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Ce se intampla dupa ce oprim anticonceptionalele? Cancerul ovarian Lucruri pe care trebuie sa le stie orice femeie despre chisturile ovariene Tot ce trebuie stiut despre sangerarile din timpul ovulatiei Sindromul Delleman sau sindromul oculocerebelocutanat
Cere sfatul medicului ×