Durerea cronica pelvina la femei

Actualizat: 17 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durerea pelvina este acea durere care afecteaza una sau mai multe zone ale abdomenului inferior si pelvisului. In functie de cauze, durerea poate fi continua sau intermitenta aparand la fiecare ciclu menstrual sau fara avertisment. Durerea pelvina poate varia de la usoara, neplacuta pana la severa, interferand cu activitatile fizice si sexuale, responsabilitatile zilnice, relatiile familiale si cu starea de buna dispozitie.
Acest tip de durere este utilizat pentru a descrie o durere pelvina care a durat cel putin 6 luni. Dincolo de aceasta nu exista o singura definitie acceptata pentru durerea cronica pelvina. Unii medici includ durerea cauzata de o problema medicala cunoscuta, in timp ce altii diagnosticheaza durerea cronica pelvina doar cand nu exista o cauza aparenta sau atunci cand persista dupa tratament.
Acest tip de durere este un mister medical dificil de rezolvat. Expertii trebuie sa inteleaga toate cauzele posibile ala durerii pelvine, mai ales cand aceasta s-a cronicizat. Cand durerea in sine este problema atunci tratamentul durerii cronice devine necesar. Acesta este diferit de tratamentul unei boli cunoscute ca si endometrioza (boala a endometrului).

Factori de risc

- sarcina si nasterea care au afectat spatele si pelvisul, incluzand nasterea unui copil mai mare, nasterea dificila, nasterea cu ajutorul forcepsului sau aspiratorului
- abuz fizic sau sexual in copilarie sau la maturitate. Jumatate dintre femeile cu dureri cronice pelvine au raportat un abuz in trecutul lor
- boli inflamatorii pelvine in antecedente
- terapie cu radiatii sau chirurgie abdominala sau pelvina (incluzand operatii pentru incontinenta vezicala) in antecedente
- diagnostic de depresie in trecut sau in prezent. Senzatia de durere si depresia se pare ca sunt legate
- abuz de alcool sau droguri
- malformatii congenitale (structuri anormale din nastere) ale uterului, colului sau vaginului.

Cauze

Daca exista o durere pelvina, medicul va lua in considerare o gama larga de cauze posibile. Aceste dureri sunt de obicei cauzate de o disfunctie a organelor reproducatoare, a tractului urinar sau al tractului gastro-intestinal inferior. Unele cauze sunt mereu acute iar altele pot deveni cronice daca nu sunt tratate cu succes.
Acest tip de durere este un mister medical dificil de rezolvat. Expertii trebuie sa inteleaga toate cauzele posibile ale durerii pelvine, mai ales cand aceasta s-a cronicizat. Din acest motiv unele femei au dureri cronice pelvine fara o cauza cunoscuta chiar dupa examinari amanuntite. Aceasta nu inseamna ca nu exista o cauza pentru aceste dureri si nici ca nu exista tratament.
Durera cronica fara o cauza ce poate fi diagnosticata poate aparea in orice parte a corpului. Mult dupa ce o boala sau o rana s-a vindecat, nervii pot continua sa emita semnale dureroase (neuropatie). Se considera ca este cauzata de o supraincarcare a sistemului nervos datorata unei dureri extreme sau indelungate. Asa se explica cum este posibil ca o durere cronica pelvina sa nu aiba o cauza evidenta.
Conditii cauzatoare de durere acuta pelvina sunt:
- ovulatia normala care poate cauza un usor disconfort ovarian. Aceasta durere este ciclica, adica are loc odata la fiecare ciclu menstrual normal
- sarcina ectopica, care necesita tratament de urgenta
- calculi renali (piatra la rinichi), care pot deveni cronici
- apendicita, care necesita tratament imediat
- chist ovarian functional, care se poate croniciza
- infectii ale tractului urinar
- bolile inflamatorii pelvine sau abcese tubo-ovariene, care necesita tratament
- boli cu transmitere sexuala, se pot croniciza ocazional
Conditii cauzatoare de durere cronica pelvina:
- endometrioza, cresterea mucoasei ce captuseste peretele uterului (endometru) in afara acestuia, cauzeaza dureri ciclice si sangerari
- adenomioza, cresterea tesutului endometrial in muschiul uterin, cauza unor dureri ciclice si sangerari
- tumorile benigne (necanceroase) ale uterului precum:
- fibroza uterina
- polipi endometriali
- cicatricile (aderente) abdominale si pelvine, cauzate de boli inflamatorii pelvine, tratament cu radiatii sau chirurgie abdominala-pelvina
- probleme intestinale, precum sindromul de intestin iritabil
- abuzul fizic sau sexual recent sau nu. (desi putin inteles, trauma emotionala si fizica poate cauza sau inrautati durerea cronica)
- problemele tractului urinar precum inflamatia vezicii urinare (cistita cronica interstitiala)
- cancerele organelor pelvine
- malformatii uterine.

Simptome

- durere usoara pana la severa
- durere nelocalizata pana la intepatura
- crampe menstruale (dismenoree)
- durere lombara joasa cu 1-2 zile inaintea inceperii perioadei menstruale (sau chiar mai devreme), persistand in timpul acesteia
- durere in timpul actului sexual (dispareunia)
- mictiuni dureroase
- durere rectala
- durere in timpul miscarilor intestinale.
Simptome ce pot acompania durerea pelvina in functie de cauza:
- sange in urina sau scaun
- sangerari vaginale dupa actul sexual
- sangerari vaginale puternice sau neregulate
Simptome de depresie sunt ades legate de durerea cronica. Acestea includ tulburarile de somn, schimbarea apetitului, sentimente de tristete si goliciune, incetinirea reactiilor si a miscarilor corporale. Orice persoana cu simptome de depresie trebuie sa consulte un specialist. Depresia trebuie tratata in acelasi timp cu orice cauza fizica cunoscuta a durerii pentru succesul recuperarii.

Mecanism fiziopatologic

Expertii trebuie sa inteleaga toate cauzele posibile ala durerii pelvine, mai ales cand aceasta s-a cronicizat. Din acest motiv unele femei au dureri cronice pelvine fara o cauza cunoscuta, chiar dupa examinari amanuntite. Din fericire chiar fara a se cunoaste cauza exista tratament pentru reducerea durerii.
Durerea pelvina, fiind rezultatul uneia sai mai multor cauze exista mai multe variante.
- cand o cauza este diagnosticata si tratata, precum un chist ovarian, durerea poate disparea
- pentru durerea dificila de diagnosticat, medicul poate efectua mai multe investigatii care sa excluda diferite boli. De asemenea, poate incerca diferite tratamente pentru a vedea daca functioneaza, ceea ce va ajuta punerea diagnosticului
- cand o cauza este dificil de tratat, precum endometrioza, durerea poate urma un curs imprevizibil
- pentru durerea nediagnosticata dupa investigatii indelungate, medicul impreuna cu pacientul pot lua in considerara unele tratamente cunoscute in diminuarea durerii cronice
In unele cazuri, durerea persista 4 pana la 6 luni devenind cronica si reprezinta o conditie medicala in sine. Chiar dupa tratarea cauzei, nervii afectati continua sa transmita semnale dureroase. Se numeste neuropatie si este un tip de durere cronica. Odata instalata este posibil ca tratamentul sa tina durera sub control dar sa nu o vindece. Expertii continua cercetarea cauzelor si tratamentelor durerii cronice pelvine.
Aproape jumatate din femeile cu durere cronica pelvina au in trecut un abuz sexual sau fizic. Desi nu este bine inteles, abuzul trecut sau prezent este strans legat de durerea cronica pelvina. Oricarei persoane care a suferit un abuz ii este recomandata consilire psihica ca parte a tratamentului durerii.

Consult de specialitate

O durere cronica pelvina neinvestigata necesita consult medical. Daca a fost evaluata si apar dureri severe insotite sau nu de sangerari vaginale este necesara interventia de specialitate. Asadar este necesar consultul de specialitate in urmatoarele cazuri:
- menstrele devin dureroase
- durerea determina restrangerea activitatilor zilnice
- dureri in timpul actului sexual
- mictiuni dureroase, urina de culoare inchisa sau inabilitatea controlului urinarii
- sange in scaun sau peristaltica neobisnuita a intestinelor
- pentru orice simptome pelvine noi, trebuie consultat un specialist.

Medici specialisti recomandati

Urmatorii specialisti sunt cei care pot evalua si trata simptomele durerii pelvine dureroase:
- medicul de familie
- medicul ginecolog
- medicul internist
- medicul urolog
- asistentele medicale
Pentru un diagnostic si tratament prin metode avansate, va trebui consultat un medic ginecolog sau urolog care sunt specializati in boli pelvine feminine.
Expertii au notat o legatura intre abuz si durerea cronica pelvina. In caz de abuz psihic sau sexual, trauma fizica sau psihica poate fi o cauza a durerii. Din aceasta cauza, e importanta apropierea de un cadru medical cu care sa se poata discuta fara inhibitie despre abuzuri trecute sau prezente, precum si despre simptomele existente.
Daca exista o durere pelvina de durata (cronica) fara raspuns la tratament si fara cauze fizice, inseamna ca exista o neuropatie. Daca specialistul diagnosticheaza o neuropatie, tratamentul se va realiza la o clinica specializata.

Expectativa vigilenta

Este perioada in care impreuna cu cadrul medical, pacientul va tine sub observatie simptomele pelvine dureroase, fara a folosi medicatie. In aceasta perioada se vor tine sub observatie zilnica simptomele, menstrele si orice alte evenimente considerate importante. Aceasta perioada va varia de la cateva zile la cateva saptamani, posibil chiar luni.

Investigatii

Datorita faptului ca exista o multitudine de cauze a durerii pelvine la femeie, e importanta efectuarea unui consult medical minutios. Cu toate ca diagnosticul se poate pune dupa primul examen, exista si posibilitatea realizarii mai multor teste si examinari. Pentru multe femei cu dureri pelvine, diagnosticarea cauzei se face prin eliminare si atunci este un proces de durata.

Examinarea initiala

Pe cat posibil pacienta trebuie sa aiba o evidenta a simptomelor, ciclului menstrual, activitatilor sexuale si fizice efectuate precum si a altor factori posibil importanti, evenimente stresante sau boli. Aceasta evidenta va fi studiata de medic care va proceda la:
- ancheta antecedentelor cu privire la ciclul menstrual, chirurgie pelvina, radioterapie, boli cu transmitere sexuala, sarcini, nasteri
- examinarea pelvina pentru depistarea eventualelor malformatii la nivelul aparatului reproducator si poate un tuseu rectal. Medicul efectueaza aceasta examinare minutios, inspectand fiecare arie. De asemenea poate cere examinari complementare ce includ:
- testul Papanicolau, care depisteaza cancerul de col uterin si leziunile precanceroase (displazii)
- test de sarcina (gonadotropina corionica umana hCG). La o testare pozitiva se procedeaza la ecografie pentru depistarea unei evetuale sarcini ectopice
- analize sanguine complete care evidentiaza semnele de infectie, anemie si celulele sangvine anormale
- viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) indicator al infectiei
- teste pentru boli cu transmitere sexuala: chlamydia, gonoree, herpes genital
- examen de urina ce evidentiaza infectii si calculi renali
- examenul scaunului pentru verificarea prezentei sangelui.

Testari ulterioare

Daca examenul initial nu a detectat cauza durerii sau daca rezultatele indica o afectiune anume, medicul recomada si alte teste:
- ecografia abdominala si/sau transvaginala folosind un dispozitiv (transductor) introdus in vagin. Ecografia joaca un rol major in cautarea cauzelor durerii pelvine. Se pot detecta calculi renali in tractul urinar; hiperplazia endometriala; boli inflamatorii pelvine; formatiuni canceroase sau necanceroase (benigne) precum fibrom, chist, tumori ovariene, ale uterului, colului, ale tubelor uterine
- pielografie intravenoasa: injectarea unui lichid colorat si examinarea la raze X pentru a se observa imaginea rinichilor, vezicii, ureterelor si uretrei
- laparoscopie, procedura chirurgicala care utilizeaza un instrument fin cu cablu optic (laparoscop) introdus printr-o mica incizie abdominala. Permite vizualizarea pelvisului si gasirea cauzelor durerii: cicatrici, chiste, tumori, malformatii si boli inflamatorii pelvine. Laparoscopia este singura metoda de confirmare a endometriozei. La nevoie, cicatricile si excrescentele pot fi indepartate in cadrul procedurii
- tomografia computerizata (CT) a pelvisului, foloseste raze X pentru a crea imagini ale organelor si oaselor
- rezonanta magnetica a pelvisului, foloseste campul magnetic si energia undelor radio pentru a crea imagini de organe si oase
- cistoscopia, foloseste un instrument de vizualizare introdus prin uretra in vezica, punandu-se in evidenta semne de inflamatie, excrescente si calculi renali in vezica
- studii urodinamice, testeaza functionarea vezicii urinare, punand in evidenta daca spasmele vezicii cauzeaza durerea
- evidentierea sindromului de intestin iritabil.
Durerea cronica afecteaza comportamentul omului si poate face managementul durerii dificil. Medicul poate recomanda evaluarea starii de sanatate mentala. Pacientului i se vor pune intrebari pentru a stabili daca depresia, insomnia, stresul contribuie sau sunt cauza durerii cronice. Pentru cea mai buna recuperare aceste afectiuni se trateaza in paralel cu cauza fizica cunoscuta a durerii.

Tratament

Tratament - generalitati

Tratamentul poate fi abordat in doua moduri: tratarea cauzei specifice, cunoscute sau tratarea durerii ca o conditie medicala. Pe cat posibil, medicul trebuie sa le combine pe cele doua.

Tratamentul unei cauze cunoscute sau suspectate

Pe baza antecedentelor, examinarii pelvine si a rezultatelor testelor medicul poate gasi una sau mai multe cauze pentru durerea pelvina: endometrioza, sindromul de intestin iritabil, fibromul uterin. In functie de cauza tratamentul include:
- medicatia pentru controlul sau stoparea ciclului ovulatiei, daca simptomele se agraveaza cu schimbarile ciclului hormonal
- medicatia specifica unor boli: antibiotic pentru infectie, medicamente pentru intestinul iritabil
- terapia comportamentala si consiliere
- chirurgie pentru indepartarea excrescentelor, chistelor sau tumorilor (studiile au aratat ca, indepartarea cicatricilor sau adeziunilor nu scade durerea decat daca adeziunile sunt grave, stadiul IV)
- un mod de viata sanatos, exercitii de reducere a stresului si pentru intarirea rezistentei, dispozitiei si sanatatii generale alaturi de dieta (ca si cea recomandata pentru intestinul iritabil).

Tratamentul durerii

Atat pentru durerea acuta cat si pentru cea cronica antiinflamatoarele nesteroidiene sunt prima optiune terapeutica pentru durere si inflamatie. Acestea sunt foarte eficiente si pentru durerile menstruale blocand producerea de prostaglandina responsabila pentru producerea crampelor. Medicul poate recomanda Ibuprofen care se administreaza dupa un program regulat. Diferite tipuri de antiinflamatoare nesteroidiene sunt eficiente pentru unele persoane si ineficiente pentru altele. Daca unul nu functioneaza medicul va recomanda altul.
Pentru durerea ciclica produsa sau accentuata de menstruatie, oprirea ovulatiei si controlul nivelului hormonal este recomandata si uneori eficienta.
- contraceptivele orale sau dozele mari de progesteron sunt prescrise pentru a reduce durerile menstruale. Acestea se prescriu si in cazul durerii din endometrioza. Cand riscul utilizarii contraceptivelor orale este mic, se incearca pentru cateva luni
- agonistii de hormon eliberator de gonadotropina, pot reduce durerea din endometrioza prin stoparea producerii de hormoni ce agraveaza boala. Tratamentul poate reduce durerile ciclice fara legatura cu endometrioza precum si durerea legata de intestinul iritabil. Acest tratament pe termen scurt induce menopauza pe perioada pe care se efectueaza cu efecte secundare ca bufeuri si scaderea densitatii osoase
- pentru durerea cronica pelvina tratamentul medical si psihologic sporeste succesul.

Medicamente pentru durerea cronica pelvina:
- antiinflamatoare nesteroidiene, luate dupa un orar regulat reduc durerea cauzata de inflamatie sau menstruatie. Daca unul nu are efect medicul poate recomanda altul. De asemenea cadrul medical stabileste doza si orarul
- antidepresive triciclice, folosite in tratamentul durerii cronice din orice parte a organismului. Studii limitate au demonstrat eficienta terapiei pentru unele femei
- narcotice, recomandate doar in ultima instanta, pe termen scurt pentru dureri pelvine severe datorita riscului de dependenta.

Consilierea ajuta pacienta sa faca fata durerii si stresului care a cauzat-o. Tipurile recomandate sunt:
- terapia comportamentala, focalizata pe schimbarea modului in care pacienta percepe durerea si pe influentarea mentala a modului in care o afecteaza durerea
- biofeedback, este controlul constient al functiilor corpului, care in mod normal este controlat de subconstient
- consiliere, ca pacienta sa poata face fata evenimentelor din viata sa, stresului si relatiilor cu persoanele din jur.

Tratamente alternative ca si acupunctura, stimularea nervoasa transcutanata, hipnoza, imagini artistice dirijate, aromoterapia, meditatia si yoga sunt tratamente cu risc scazut folosite de multe persoane pentru a face fata durerii. Acupunctura si stimularea nervoasa transcutanata au avut succes in indepartarea durerilor menstruale. Acupunctura a fost folosita si ca tratament in durerea cronica pelvina dar nu a fost studiata.
Tratamentul chirurgical trebuie limitat la problemele ce pot fi corectate astfel. Chirurgia este folosita pentru tratarea cauzelor specifice ale durerii pelvine (fibroza, endometrioza).
Nu s-a demonstrat ca indepartarea chirurgicala a organelor reproducatoare pune capat durerii fara cauza cunoscuta, din contra chiar o poate inrautati. Chirurgia efectuata pentru durere fara o cauza cunoscuta (histerectomie sau rezectia nervilor unei arii pelvine) determina riscul mentinerii si cresterii durerii dupa operatie ca si al efectelor secundare operatiei.

Dupa 4 pana la 6 luni de durere, la unele persoane aceasta se cronicizeaza devenind un caz separat de cel de durere cu cauza cunoscuta. Deoarece acest proces nu este bine inteles tratamentul este dificil. Este normal ca femeile cu acest tip de durere sa incerce mai multe tratamente inaintea gasirii unuia care functioneaza. Deciziile in privinta tratamentului sunt importante si trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele:
- simptomele sunt atat de suparatoare incat sa necesite tratament
- daca pacienta doreste sa aiba copii
- s-a descoperit o cauza a durereii sau nu
- daca in curand se va instala menopauza
- parerea altui cadru medical
- parerea unui specialist in boli cronice
- daca s-a incercat terapia comportamentala
Una din asociatiile americane de specialitate a instituit consultanta pentru pacienti, familii, medici pentru a monitoriza adultii si copii ce iau antidepresive pentru semne de suicid. Aceasta este importanta la inceputul tratamentului cand dozele se schimba.
Unele foruri americane sfatuiesc punerea sub observatie a pacientilor cu anxietate, atacuri de panica, agitatie, iritabilitate, cu insomnie, impulsivii, ostilii si maniacii. Este importanta observarea acestor manifestari la copii care nu-si pot controla impulsivitatea ca si la adultii cu risc mare de suicid. Aceste foruri nu au recomandat oprirea folosirii antidepresivelor ci doar monitorizarea celor care le utilizeaza si daca se ivesc probleme intervine medicul.

Tratament ambulator (la domiciliu)

Poate fi folosit impreuna cu tratamentul medicamentos recomandat.
- medicamente care nu necesita reteta, Ibuprofen (Advil sau Nurofen) sau Acetaminofen (Paracetamol)
- se ia doza recomandata cand apare disconfortul. Cand pacienta are perioade dureroase se ia medicamentul cu o zi inainte de perioada menstruala
- medicamentul se ia in doze bine stabilite pentru a tine durerea sub control. Acesta functioneaza cel mai bine cand se ia dupa un anumit orar
- inainte sa se ia medicamente care nu necesita reteta trebuie citit atent prospectul pentru a se intelege cat si cand se administreaza precum si contraindicatiile medicamentului
- nu se ia o doza mai mare decat cea recomandata
- nu se administreaza aspirina la un pacient cu varsta pana in 20 ani decat daca este recomandat de medic
- daca exista posibilitatea ca o femeie sa fie insarcinata, aceasta trebuie sa consulte un doctor inainte de a lua orice medicament
- se aplica comprese calde, sticle cu apa calda sau fase incalzite pe abdomenul inferior sau este indicata o baie calda. Caldura creste fluxul sangvin si poate scadea durerea
- pentru durerile de spate este indicat ca pacientul sa stea intins cu picioarele ridicate cu ajutorul unei perne plasate sub genunchi. Cand pacientul este culcat pe o parte picioarele trebuie ridicate spre piept
- trebuie incercate tehnici de relaxare ca: meditatia, yoga, exercitii de respiratie si relaxarea musculara progresiva
- exercitiile fizice imbunatatesc fluxul sangvin si determina secretia de endorfine cu rol in reducerea durerii
- activitatea sexuala poate reduce crampele si durerea de spate. Daca durerea este data de endometrioza sexul o poate inrautati.

Optiuni de medicamente

Tratamentul medicamentos nu vindeca durerea pelviana. Dar controlata nu se agraveaza si nu devine cronica.
Urmatoarele medicamente reduc simptomele:
- antiinflamatoarele nesteroidiene prescrise si administrate dupa un orar regulat combat durerea cauzata de inflamatii sau menstruatie. Daca un medicament nu functioneaza, medicul poate recomanda altul inainte de oprirea acestui tratament
- contraceptive orale reduc durerea menstruala si sunt prescrise si pentru durerea din endometrioza
- doze mari de progesteron sunt eficace in durerea din endometrioza
- agonistii de hormon eliberator de gonadotropina reduc durerea din endometrioza, prin stoparea producerii de hormoni care agraveaza boala. Tratamentul poate reduce durerile ciclice fara legatura cu endometrioza precum si durerea legata de intestinul iritabil. Acest tratament pe termen scurt induce menopauza pe perioada pe care se efectueaza cu efecte secundare ca bufeuri si scaderea densitatii osoase.
- antidepresive triciclice, folosite in tratamentul durerii cronice din orice zona a organismului. Studii limitate au demonstrat eficienta terapiei pentru unele femei
- narcotice, recomandate doar in ultima instanta, pe termen scurt pentru dureri pelvine severe datorita riscului de dependenta.

Recomandari de medicamente

Un singur medicament nu trateaza cu succes durerea cronica pelvina la toate femeile. Tratamentul medicamentos este preferat celui chirurgical. Acesta fiind recomandat cand trebuie corectata o cauza cunoscuta si chiar in acest caz nu sunt garantii ca durerea va inceta si nu vor mai fi probleme in viitor.
Simptomele durerii cronice pelvine pot inceta la menopauza. O pacienta aproape de aceasta perioada poate pune simptomele pe seama dezechilibrelor hormonale si indicat ar fi tratamentul ambulator.

Tratament chirurgical

Se poate folosi atat pentru diagnostic cat si pentru tratament. Este eficienta cand se practica pentru o cauza stiuta (fibroza, endometrioza).
Nu s-a demonstrat ca indepartarea chirurgicala a organelor reproducatoare pune capat durerii fara cauza cunoscuta ci din contra, chiar o poate inrautati. Chirurgia efectuata pentru durerea fara o cauza stiuta (histerectomie sau suprimarea nervilor unei arii pelvine) prezinta riscul mentinerii si cresterii durerii dupa operatie ca si al efectelor secundare operatiei.

Alternative chirurgicale

Laparoscopia (incizie mica) sau laparotomia (incizie abdominala mai mare) pot fi folosite in procedurile de tratament.
Histerectomia, indepartarea chirurgicala a uterului, folosita ca ultima solutie pentru dureri cronice, severe. In functie de cauza, histerectomia poate fi eficienta in unele situatii.
Studiile arata ca indepartarea tesutului cicatricial rezultat in urma unor operatii anterioare sau in urma unor boli inflamatorii pelvine nu diminueaza durerea decat daca adeziunile sunt severe (stadiul IV).

Recomandari

Laparoscopia diagnostica se efectueaza inaintea tratamentului medicamentos (exceptie contraceptivele orale) si interventiei chirurgicale. Unele zone ale endometriozei sau cicatricile (adeziuni) pot fi indepartate sau distruse prin laparoscopie.
Histerectomia este recomandata in cazul anumitor boli ale organelor pelviene in care exista o afectiune corectabila chirurgical. Efectuata doar pentru durere poate avea rezultate nesatisfacatoare.
Chirurgia poate duce la complicatii precum durere, disconfort, infectii sau cicatrici.
Simptomele durerii cronice pelvine dispar fara tratament cand apare menopauza si inceteaza variatiile hormonale. De aceea se poate realiza controlarea simptomelor prin tratament ambulator, medicamentos pana la menopauza. Simptomele durerii cronice pot sa reapara, daca pacienta foloseste terapie hormonala pentru simptome datorate perioadei de menopauza.
Tratamentul durerii pelvine poate fi imbunatatit prin consiliere, antrenament mental, relaxare si exercitii fizice.

Alte optiuni terapeutice

Consilierea ajuta pacienta pentru ca aceasta sa faca fata durerii si stresului care a cauzat-o. Tipurile recomandate sunt:
- terapia comportamentala, focalizata pe schimbarea modului in care pacienta percepe durerea si pe influentarea mentala a modului in care o afecteaza durerea
- biofeedback reprezinta controlul constient al functiilor corpului care in mod normal este inconstient controlat
- consiliere, pacienta sa poata face fata evenimentelor din viata sa, stresului si relatiilor cu persoanele din jur.
Exercitiile fizice cresc forta anumitor grupe musculare, se imbunatateste postura, mersul si tonusul muscular.
Tratamentele alternative nu sunt bine studiate dar sunt considerate ca fiind de ajutor pentru a se face fata stresului si durerii. Acupunctura si stimularea nervoasa transcutanata au fost eficiente in combaterea durerii din perioadele menstruale. Acupunctura s-a utilizat si pentru durerea cronica nelegata de menstruatie.
Alte alternative de tratament cu risc scazut cuprind:
- relaxarea si exercitiile de respiratie, tratament demonstrat pentru durerea cronica
- hipnoza
- imagini artistice sugestive
- aromoterapia
- meditatia
- yoga
- masajul.

Profilaxie

Diagnosticul precoce si tratamentul previne dezvoltarea durerii cronice pelvine. O cauza poate fi boala inflamatorie pelvina care poate fi prevenita prin protejarea de bolile cu transmitere sexuala (sexul protejat sau abstinenta).
Profilaxia bolilor cu transmitere sexuala:
- discutia intre parteneri despre aceste boli inaintea inceperii relatiilor sexuale pentru a se depista daca unul din ei poete fi un factor de risc. Se poate ca unul din parteneri sa fie infectat dar el sa nu aiba cunostinta despre acest lucru (testele pentru HIV au nevoie de existenta pentru minim 6 luni a bolii, pentru detectarea acesteia)
- evitarea contactului sexual atunci cand exista semne ale unei boli ce poate fi astfel transmisa sau cand se urmeaza un tratament pentru ea.
- evitarea contactului sexual cu cineva care are imptomele sau a fost expus
- partener stabil, riscul creste atunci cand exista parteneri multipli
- abstinenta.

De retinut!

Durerea cronica pelvina se dezvolta in timp si necesita timp indelungat pentru tratament. Trebuie sa se preia controlul asupra modului in care se face fata durerii folosindu-se unul sau mai multe din solutiile prezentate mai sus. Pacienta trebuie sa combine tratamentul cu alte obiceiuri pentru a-si mentine un bun status mental.


Citeste si despre:

10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Dureri lombare Cand devine durerea de ovare o urgenta medicala? Care este legatura dintre durerile de spate si constipatie? Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Durerile joase de spate Prolaps de organe pelvine Boala inflamatorie pelvina Cervicita cronica (rana pe col) Afectiunile care provoaca durere faciala