Cancerul: intrebari si raspunsuri

Actualizat: 31 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Auzim frecvent ca un produs chimic, exploziile solare, razele x sau undele electromagnetice sunt cancerigene.
Sau ca tutunul, ereditatea, o cicatrice sau un soc asupra unui organ pot sta la originea unui proces de cancerizare.
Care dintre aceste temeri fac parte din acel "se spune" si care sunt bine fundamentate, care dintre ele vin din anumite credinte populare? Acest articol incearca sa raspunda la cateva intrebari pe care vi le puteti pune, in functie de ultimele studii efectuate si de observatiile care decurg din ele.

Cancerul este contagios?
NU
Absenta contagiunii la o boala de cancer este o certitudine absoluta. Cancerul rezulta din "mutatii" ale anumitor gene generate de una sau mai multe cauze, si nu se poate transmite in nici un caz de la o persoana la alta.

Cancerul este ereditar?
In general, nu
95% din formele de cancer nu sunt ereditare; intre 5 si 8% sunt de origine familiala, printre care unele forme de:
- cancer de san;
- cancer de colon;
- cancer de prostata.
Dar, pentru ca un cancer sa fie considerat ca avand origine familiala, trebuie sa fi survenit mai multe cancere de acelasi tip la generatii diferite, la persoane cu varsta de cel putin 50 de ani.
Evaluarea precisa a riscurilor de cancer la membrii unei familii atinse de predispozitii majore prezinta avantajul de a viza preventia si depistarea.

Cancerul poate fi legat de depresie, stres sau de pierderea unei fiinte dragi?
Da si nu
Riscul crescut de cancer nu este dovedit la persoanele care au suportat un traumatism moral si/sau psihologic.
Totusi, cu toate ca statisticile nu dovedesc mai multe urme de evenimente grave la pacientii atinsi de cancer decat la altii, cu varste si situatii comparabile, putem alatura un eveniment afectiv traumatizant de anumite forme de cancer:
- cancerul de san si col uterin la femei;
- cancerul de prostata sau al altui organ la barbati.

O infectie, o cicatrice sau un traumatism pot degenera in cancer?
Posibil.
- Infectiile.
In anumite cazuri de infectii, se poate intampla ca o leziune benigna sa se afle la originea unui cancer. Astfel, cancerul de col uterin se dezvolta, in 85% din cazuri, de la celulele infectate cu Papilloma Virus Humain (HPV).
De asemenea, o infectie bacteriana (Helicobacter pylori) poate fi cauza unui ulcer de stomac, de la care se poate dezvolta un cancer.
- Cicatricile.
Chiar dupa ani, orice modificare inexplicabila a unei cicatrice, in special dupa o arsura, trebuie sa fie un semnal de alarma; o multiplicare celulara mai intensa la nivelul unei cicatrici, sporeste riscul de creare de celule anormale.
- Traumatismele.
Se poate intampla ca anumite tipuri de cancer de san, la testicule, la meninge sa survina la persoane care au avut un traumatism in zona afectata. Acesta reveleaza atunci existenta unei tumori subiacente, care poate fi o cauza, caci procesul tumoral se transforma, in timp, in cancer.

Tutunul este un factor de risc numai pentru cancerul pulmonar?
Nu
Tutunul este un factor de risc pentru numeroase cancere:
- al cavitatii bucale;
- al gatului;
- al laringelui;
- al stomacului;
- al vezicii. Chiar in doza mica, tutunul nu este inofensiv; riscul exista in momentul in care incepem sa fumam si creste o data cu numarul de tigari si cu durata actiunii.

Alimentatia joca un rol in aparitia cancerului?
Probabil
Alimente de risc: alimente afumate sau/si uscate.
Alimente protectoare: ceaiul verde si soia.

Tratamentele hormonale (pilula contraceptiva) si tratamentul de substitutie (THS) au efect cancerigen?
Inca nedefinit.
- Contraceptivele orale.
Numeroare studii nu au dovedit rolul lor in aparitia cancerului de san. Cu toate acestea, a fost observata o usoara incidenta cand contraceptivele sunt luate inainte de prima sarcina.
- THS
Nu exista studii care sa dovedeasca o legatura intre cancer si tratamentele hormonale.

Soarele este un factor de risc?
Da
O expunere excesiva la razele ultraviolete (UV), mai ales fara crema protectoare, este raspunzatoare pentru numeroase cancere cutanate, in special in cazul persoanelor cu pielea alba.

Alunitele trebuie supravegheate?
Da.
Numim alunita o leziune benigna a pielii; orice alunita care isi schimba aspectul, sangereaza sau se extinde trebuie sa conduca la o consultatie.

Solarul are incidenta asupra cancerului de piele?
Da.
Bronzarea obtinuta in cabina, cu ajutorul lampilor, este indusa de ultravioletele A, care provoaca imbatranirea prematura a celulor cutanate, care se poate afla la originea cancerelor.

Material preluat din cartea "Viata bolnavului de cancer si a apropiatilor sai", C. Chevalier-Martinelli, editura House of Guides, unde puteti citi articolul integral.


Citeste si despre:

Disfunctia erectila - raspunsuri la intrebari frecvente Durerea in cancer Cancerul de colon si dieta Cancerul de colon si fumatul Tumora Wilms afecteaza preponderent copiii Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Totul despre sanatatea sanilor Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Neurinomul nervului acustic Sangerarea uterina de natura functionala Adevarul despre soia Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic