Indepartarea parului in exces cu ajutorul laserului

Actualizat: 23 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este epilarea cu laser


Epilarea cu laser este o procedura cosmetica care utilizeaza lumina intensa pulsata (IPL) sau laser pentru a elimina parul nedorit de pe diferite zone ale corpului.

Epilatul, indepartarea parului in exces prin radere, crema sau ceara epilatoare, sunt doar proceduri temporare pentru indepartarea parului in exces. Pentru rezultate pe termen lung, parul in exces poate fi indepartat cu ajutorul laserului. Aceasta procedura poate fi aplicata pe majoritatea regiunilor cu par - partea superioara a buzelor, barbie, obrajii, toracele posterior, picioarele, degetele sau laba piciorului.

Cum functioneaza

Laserul functioneaza cu ajutorul melaninei (pigmentul cutanat) de la nivelul foliculilor pilosi si ai pielii, distrugand foliculii pilosi pe masura penetrarii tegumentului. Deoarece melanina este factorul cheie, persoanele care au tenul deschis si cu par inchis la culoare, obtin cele mai bune rezultate.

Daca esti bronzat sau daca ai tenul masliniu, razele laser sunt absorbite de catre pigmentul cutanat, impiedicand distrugerea completa a foliculului pilos. Persoanele cu par deschis nu obtin rezultate bune deoarece parul contine putina melanina.

Mecanismul de actiune:

Absorbtia melaninei: Laserul emite lumina cu lungimi de unda specifice care sunt absorbite de melanina (pigmentul responsabil pentru culoarea parului) din foliculii de par.

Distrugerea foliculilor pilosi: Cand melanina absoarbe energia luminii, aceasta se transforma in caldura, distrugand foliculii de par fara a afecta tesuturile inconjuratoare.

Candidati potriviti:

Parul si culoarea pielii: Persoanele cu piele deschisa si par inchis la culoare obtin cele mai bune rezultate, deoarece laserul poate fi directionat mai eficient catre melanina.
Parul si culoarea parului: Parul inchis la culoare are o cantitate mai mare de melanina, ceea ce il face mai receptiv la tratament. Parul blond, rosu sau gri poate fi mai dificil de tratat, deoarece contine mai putina melanina.

Procedura

Procedura in epilarea cu laser implica mai multe etape, iar fiecare sesiune de tratament urmeaza un protocol specific. Iata o descriere detaliata a modului in care se desfasoara in mod obisnuit:

1. Consultul initial:

Inainte de a incepe tratamentul, vei avea un consult initial cu un specialist in dermatologie.
In timpul consultatiei, specialistul va evalua tipul tau de piele si de par, va discuta istoricul medical si va determina daca esti un candidat potrivit pentru epilarea cu laser.
Este important sa discuti asteptarile tale si sa intrebi despre procedura, riscuri si rezultate asteptate.

2. Pregatirea pentru tratament

In ziua tratamentului, zona care urmeaza sa fie tratata va fi curatata pentru a indeparta orice urma de machiaj, ulei sau alte reziduuri care ar putea afecta eficacitatea tratamentului.
Daca este necesar, specialistul poate aplica un anestezic local pentru a reduce disconfortul in timpul procedurii.

3. Tratamentul cu laser:

Specialistul va regla laserul in functie de tipul tau de piele si de par si va directiona lumina intensa pulsata sau laserul catre zona tratata.
In timpul tratamentului, vei simti o senzatie de caldura sau de intepatura pe masura ce energia luminii este absorbita de foliculii de par.
Laserul va distruge foliculii de par in diferite stadii de crestere, iar fiecare impuls de lumina va viza mai multi foliculi de par.

4. Post-tratament si recomandari

Dupa incheierea tratamentului, zona tratata poate fi usor rosie si sensibila. Specialistul poate aplica o lotiune calmanta sau un gel de aloe vera pentru a calma pielea.
Poti fi sfatuit sa eviti expunerea la soare si sa utilizezi creme hidratante si lotiuni cu factor de protectie solara pentru a proteja pielea in timpul procesului de vindecare.
Specialistul iti va oferi instructiuni specifice pentru ingrijirea zonei tratate in urmatoarele zile si saptamani.

5. Sedintele ulterioare:

Epilarea cu laser necesita mai multe sesiuni de tratament pentru a obtine rezultate optime.
Intervalul dintre sesiuni poate varia in functie de zona tratata si de tipul de piele si de par.
De obicei, sesiunile de tratament sunt programate la intervale de cateva saptamani sau luni, in functie de recomandarile specialistului.

Este important sa urmezi indrumarile si recomandarile specialistului inainte, in timpul si dupa tratamentul cu laser pentru a asigura obtinerea celor mai bune rezultate si pentru a minimiza riscurile de complicatii.

Reactii adverse frecvente: durerea usoara din timpul procedurii poate fi prevenita cu ajutorul unei creme cu anestezic. Roseata, tumefierea usoara si fotosensibilitatea sunt efecte adverse care dureaza cateva zile.

Complicatii

Efecte adverse rare includ exfolierea locala, aparitia de bule (cu lichid), arsura pielii si aparita de pete maronii sau pierderea usoara a pigmentului la nivelul ariei tratate. Bronzul creste riscul complicatiilor, de aceea medicul poate recomanda amanarea procedurii pana la estomparea bronzului. Persoanele cu piele maslinie sunt mai susceptibile de a face complicatii de tipul depigmentarii locale.

Recuperare

La nivelul regiunii tratate va exista o sensibilitate locala timp de cateva zile, deci se recomanda folosirea unor haine protectoare si a lotiunilor fotoprotectoare timp de cateva zile.

Rezultate

Trei sau patru sedinte, la un interval de 6 pana la 8 saptamani, sunt necesare pentru a obtine o reducere semnificativa a foliculilor pilosi de la nivelul regiunii dorite. Dupa aceasta se va astepta un an pentru a putea aprecia efectele tratamentului. Ciclul de crestere a parului dureaza aproximativ sase luni, deci efectele finale se apreciaza cel mai bine dupa parcurgerea a cel putin doua cicluri de crestere.


Citeste si despre:

Proceduri cosmetice: liftingul facial Solutii pentru cele mai rusinoase probleme ale barbatilor Keratoza actinica sau solara - factori de risc, simptome, tratament si preventie Gingivectomia - beneficii estetice si terapeutice Frumusetea: intrebari si raspunsuri Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Informatii esentiale despre liftingul facial Rinofima: cand este necesara interventia chirugicala Sforaitul Sindromul ovarului polichistic Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi