Hipertensiunea arteriala - generalitati

Actualizat: 03 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tensiunea arteriala are doua componente:

- tensiunea arteriala sistolica (numarul mai mare) care reprezinta presiunea inimii generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe

- tensiunea arteriala diastolica (numarul mai mic) care reprezinta presiunea vaselor sangvine in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului.

Valori normale ale tensiunii arteriale

De obicei, presiunea sistolica creste odata cu varsta. Cu toate acestea, dupa varsta de 60 de ani, presiunea diastolica incepe sa scada lent, deoarece vasele sangvine isi pierd din elasticitate si devin rigide.

Tensiunea arteriala se masoara in milimetri de coloana de mercur (mm col Hg). Tensiunea arteriala este considerata normala atunci valoarea sistolica este mai mica de 129 mm col Hg, iar cea diastolica mai mica de 84 mm col Hg. Valorile tensiunii sistolice intre 130-139 mm col Hg si a celei diastolice intre 85-89 mm col Hg sunt considerate prehipertensive.

Stadializarea hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala este impartita in patru stadii:

- stadiul I (usoara) - tensiunea sistolica intre 140-159 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica intre 90-99 mm col Hg

- stadiul II (moderata) - tensiunea sistolica intre 160-179 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica intre 100-109 mm col Hg

- stadiul III (severa) - tensiunea sistolica >180 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica >110 mm col Hg

Hipertensiunea arteriala poate afecta multe organe, inclusiv creierul, ochii, inima si rinichii, la fel ca si arterele din intreg corpul. In cazul persoanelor cu hipertensiune nediagnosticata sau tratata incorect, riscul de a face infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, insuficienta renala sau posibilitatea de a orbi, este mai mare.

Simptome

Hipertensiunea arteriala poate determina simptome ca:

- cefalee (dureri de cap);

- oboseala;

- acufene (tiuituri in urechi);

- scotoame (vedere cu puncte galbene);

- ameteli.

Cu toate acestea, hipertensiunea arteriala este adesea asimptomatica.

Diagnostic

Deoarece diagnosticul hipertensiunii arteriale depinde de valorile tensiunii arteriale, este esentiala masurarea corecta si regulata a acesteia. Trebuie evitate exercitiile fizice extenuante, fumatul, consumarea de bauturi sau alimente care contin cafeina (cum ar fi cafea, ceai, coca cola) pentru cel putin o ora inainte de a se masura tensiunea arteriala.

Se recomanda repausul pentru cel putin 5 minute inainte de masurarea tensiunii arteriale si sunt necesare doua masurari consecutive si realizarea mediei aritmetice a valorilor obtinute.

In cazul in care tensiunea arteriala este ridicata, se recomanda efectuarea unui consult oftalmologic, neurologic si cardiologic. Daca aceste examinari nu releva dovezi ale unei hipertensiuni arteriale vechi, medicul recomanda cel putin inca 2 masurari de tensiune arteriala la doua consultatii diferite in timp pentru a se confirma si de aceste dati hipertensiunea arteriala.

Acest lucru este recomandat, deoarece unele persoane pot avea hipertensiune arteriala doar ocazional.

Odata ce hipertensiunea arteriala a fost diagnosticata, sunt necesare alte examinari pentru a se evalua posibilile complicatii de la nivelul altor organe. Aceste examinari includ evaluarea functiei renale si electrocardiograma (EKG) pentru depistarea unei eventuale rigidizari a musculaturii inimii, fluxului sangvin redus catre inima sau ritmuri cardiace anormale.

Se stabileste diagnosticul de prehipertensiune arteriala in cazul in care, valorile tensiunii sunt situate intre 130/85 si 139/89 mm col Hg la 3 evaluari diferite in mai multe luni de zile.

Profilaxie

Modalitatile de prevenire a hipertensiunii artriale includ:

- efectuarea regulata de exercitii fizice (de exemplu, aerobic)
- limitarea consumului de bauturi alcoolice si sare
- dieta bogata in legume si fructe si saraca in grasimi saturate
- evitarea fumatului
- mentinerea unei greutati corporale normale.

Este foarte important sa fie modificati, pe cat posibil, factorii de risc ai boli coronariene. In plus de masurile de mai sus, ar mai trebui:
- abandonat fumatul
- reducerea nivelului crescut de LDL colesterol ("colesterolul rau")
- cresterea nivelului de HDL colesterol ("colesterolul bun")

Exista posibilitatea controlarii hipertensiunii arteriale doar cu ajutorul acestor modificari in stilul de viata, fara a fi nevoie de medicamente antihipertensive.

Tratament

Atat medicii, cat si bolnavii ce sufera de hipertensiune arteriala, prefera sa controleze aceasta afectiune cu ajutorul modificarilor in stilul de viata, dar, din pacate, in multe cazuri, acestea nu sunt suficiente si trebuie asociate si medicamente antihipertensive.

Medicamentele antihipertensive includ urmatoarele clase de medicamente:
- beta blocante;
- diuretice;
- inhibitorii enzimei de conversie a angiontensinei;
- blocantele receptorilor de angiotensina;
- blocantele canalelor de calciu;
- alfa blocantele.

Persoanele care sufera concomitent de diabet zaharat, boli renale sau boli cardiovasculare, necesita un tratament mai agresiv, deoarece riscul dezvoltarii de complicatii, datorita hipertensiunii arteriale, este mai mare.

Consult de specialitate

Toate persoanele adulte trebuie sa isi masoare tensiunea arteriala cel putin de cateva ori pe an. In cazul in care este descoperita o valoare a presiunii arteriale mai mare de 120/80 mm col Hg, trebuie stabilite consultatii regulate cu medicul, pentru a monitoriza tensiunea arteriala si pentru a recomanda modificarile in stilul de viata necesare controlarii acesteia pentru a preveni complicatiile ulterioare.

Prognostic

Prognosticul pacientilor ce sufera de hipertensiune arteriala depinde de durata evolutiei, severitatea si bolile asociate, cum ar fi diabetul zaharat, care cresc riscurile complicatiilor oftalmologice, neurologice, renale si cardiace.

Atunci cand hipertensiunea arteriala este tratata adecvat, prognosticul este mult mai bun. Trebuie retinut faptul ca hipertensiunea arteriala poate duce la un prognostic nefast, chiar in cazul in care este asimptomatica.

Controlarea eficienta prin modificari in stilul de viata si medicamente imbunatatesc mult prognosticul.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrele ARES
Tel: 0319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza
Spitalul de Cardiologie ARES Cluj Napoca
Tel: 0040219987
Cluj-Napoca, Strada Republicii 8

Citeste si despre:

Hipertensiunea arteriala: simptome si monitorizare Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala Hipertensiunea arteriala Hipertensiunea arteriala - HTA Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Hipertensiunea arteriala maligna Centrul de transplant de maduva osoasa pediatrica Infectii urinare asociate utilizarii de cateter urinar Hipertensiunea arteriala trebuie luata in serios Remedii naturale pentru scaderea rapida a hipertensiunii arteriale Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala 9 obiceiuri sanatoase pentru reducerea hipertensiunii arteriale Hipertensiunea arteriala si durerile de cap: exista vreo legatura? Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica)