Obezitatea si diabetul de tip 2

Publicat: 28 Ianuarie 2008
Un studiu desfasurat in Melbourne Australia a inclus 60 de pacienti care au fost diagnosticati cu diabet de tip 2 cu cel putin 2 ani. Studiul s a desfasurat intre 2002 si 2006.
Obezitatea a fost adesea asociata cu diabetul de tip 2.
Obezitatea a fost definita ca avand un indice de masa corporala intre 30 si 40 (indicele de masa corporala se calculeaza in functie de greutate si inaltime).
In functie de modalitatea de tratament, pacientii obezi cu diabet de tip 2 au fost impartiti in 2 categorii:
Prima categorie, fiind reprezentata de cei ce beneficiaza de un tratament chirurgical si clasic pentru diabet.
A doua categorie e reprezentata de pacienti ce vor fi tratati doar in modul clasic.
Cele mai importante concluzii au fost ca nici unul din cele 2 grupuri luate in studiu nu a inregistrat complicatii.
La 22 de pacienti din lotul tratat chirurgical si la 4 pacienti din lotul tratat clasic diabetul de tip 2 s a remis.
La grupul tratat chirurgical masa corporala s a redus cu 22 de procente in medie in comparatie cu grupul tratat clasic care a obtinut o reducere a masei corporale cu doar 2 procente.

Autorii studiului au hotarat ca la participantii din lotul tratat chirurgical era de asteptat sa se remita diabetul de tip 2.
Concluzia fiind ca este necesar un studiu care sa includa un lot mai mare de pacienti si care ar putea confirma/infirma rezultatele preliminarii obtinute pana acum.


Citeste si despre:

Regim alimentar pentru diabetul de tip 2 Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 Care sunt simptomele diabetului de tip 2 la copii? Esti predispus la diabet de tip 2? Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Boli asociate cu obezitatea Complicatiile Diabetului Ce este transpiratia pe baza de stres si cum o combatem Transpiratia excesiva poate aparea si iarna! Cum scapi de aceasta problema Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Diabetul dublu Ati putea avea diabet zaharat fara sa stiti? Afectiunile dermatologice ale picioarelor in diabetul zaharat Depisteaza diabetul zaharat la timp Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2