Obezitatea si diabetul de tip 2

Publicat: 28 Ianuarie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Un studiu desfasurat in Melbourne Australia a inclus 60 de pacienti care au fost diagnosticati cu diabet de tip 2 cu cel putin 2 ani. Studiul s a desfasurat intre 2002 si 2006.
Obezitatea a fost adesea asociata cu diabetul de tip 2.
Obezitatea a fost definita ca avand un indice de masa corporala intre 30 si 40 (indicele de masa corporala se calculeaza in functie de greutate si inaltime).
In functie de modalitatea de tratament, pacientii obezi cu diabet de tip 2 au fost impartiti in 2 categorii:
Prima categorie, fiind reprezentata de cei ce beneficiaza de un tratament chirurgical si clasic pentru diabet.
A doua categorie e reprezentata de pacienti ce vor fi tratati doar in modul clasic.
Cele mai importante concluzii au fost ca nici unul din cele 2 grupuri luate in studiu nu a inregistrat complicatii.
La 22 de pacienti din lotul tratat chirurgical si la 4 pacienti din lotul tratat clasic diabetul de tip 2 s a remis.
La grupul tratat chirurgical masa corporala s a redus cu 22 de procente in medie in comparatie cu grupul tratat clasic care a obtinut o reducere a masei corporale cu doar 2 procente.

Autorii studiului au hotarat ca la participantii din lotul tratat chirurgical era de asteptat sa se remita diabetul de tip 2.
Concluzia fiind ca este necesar un studiu care sa includa un lot mai mare de pacienti si care ar putea confirma/infirma rezultatele preliminarii obtinute pana acum.


Citeste si despre:

Regim alimentar pentru diabetul de tip 2 Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 Care sunt simptomele diabetului de tip 2 la copii? Esti predispus la diabet de tip 2? Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Boli asociate cu obezitatea Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Diabetul dublu Ati putea avea diabet zaharat fara sa stiti? Depisteaza diabetul zaharat la timp Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii 10 semne ale diabetului la copii Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice
Cere sfatul medicului ×